Nytt samrådsmöte om vindkraften – ett måste

Det norska vindkraftsbolaget Fred. Olsen Renewables planerar att på Svenska Riddarhusets marker i södra Östergötland, endast någon kilometer från Vimmerby kommun, bygga en omfattande vindindustri med 27 vindkraftverk, nästan lika höga som Eiffeltornet i Paris. 270 meter höga maskiner som byggs på bergen och som kan komma att synas 3-5 mil och skada befolkningen på flera sätt.

Planerna på vindpark i Kinda kommun påverkar också invånare i Vimmerby kommun, anser insändarskribenten, som tycker att ett nytt samrådsmöte är ett måste. "Det förra som hölls i Höganlid, Hycklinge havererade fullständigt."

Planerna på vindpark i Kinda kommun påverkar också invånare i Vimmerby kommun, anser insändarskribenten, som tycker att ett nytt samrådsmöte är ett måste. "Det förra som hölls i Höganlid, Hycklinge havererade fullständigt."

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Insändare2024-03-17 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lite historik: 2012 började EON planerna med en vindkraftsindustri med 150 meter höga torn. Kinda kommuns dåvarande politiker lyssnade på sina kommuninvånare, använde sitt veto.  2018 övertog det norska bolaget Fred Olsen planerna och kom in med en ny ansökan, tornen skulle höjas till 230 meter och med större turbiner. Kindas kommuns politiker tog ånyo sitt ansvar för att skydda sina invånare i söder, och sa nej. Nu kom återigen Fred Olsen in med en ny ansökan med 27 vindkraftverk på 270 meter! Monstervindkraftverk med de största turbiner och med rotordiameter på 160 meter i diameter.

Att ta till sig är att hela industrin nu blir cirka 50 procent större än från början. Risken finns att Fred Olsen i sin miljökonsekvensbeskrivning använder sig av tidigare beräkningar av respektavstånd till fastigheter, påverkan av buller, infraljud, skuggor och ljudpåverkan vid uteplatser. 

Vindkraftverken kommer nog att placeras på bergen på i stort sett samma platser enligt tidigare plan. Vi hoppas att politikerna i Kinda kommun fortfarande vill skydda och vara rädda om sina kommuninvånare i södra delen samt sina grannar i Vimmerby kommun. På grund av de kraftigare turbinerna och mycket höga verk cirka 4-500 meter över havet kommer stora delar av Vimmerby kommun att drabbas negativt. 

PFAS påverkar vår hälsa. Vindturbinbladen från ett vindkraftverk kan fälla ut upp till 6 ton mikroplaster under en 15 års period. Med 27 verk blir det 162 ton. Dessa mikroplaster innehåller Bisfenol A, ett hormonstörande ämne som påverkar människor och djur med bland annat försämrad reproduktionsförmåga och ökad risk för vissa cancerformer. Mikroplaster sprids med vinden, följer med i bäckar och åar och hamnar i vattentäkter och sjöar. Vi har tidigare fått erfara hur förödande insektsmedlet DDT var för hela vår planet, medlet anrikades i fåglar som blev sjuka med bland annat rubbad hormonbalans. 

Horn och Hycklinge blir drabbade, med endast 6 kilometer från verken och närheten till Åsunden som en stor friskvattentäkt. Vid tidigare tillfälle skulle samhällena få 8 kilometer respektavstånd till vindkraftparken. Hur ser det ut i övrigt? Kommer stora delar av norra Kalmar län, Vimmerby kommuns invånare att påverkas och få obehag av industrin?  

En del fastigheter får endast cirka 900 meter till vindkraftparken och det kan i detta sammanhang anses som nästintill obeboeligt, med buller, infraljud och blixtar, reflexer och skuggor av rotorbladen som snurrar med cirka 300 km/tim och allmän ljusförorening med blixtar och rött positionsljus rakt in i sovrummet. Aldrig mer en mörk tyst natt över nejden eller vid sjön. I en tidigare tyst miljö blir detta en obehaglig förändring. 

Den planerade vindkraftparken ligger endast någon km från Vimmerby kommun. Björkesnäs, Hallersrum, Djursdala, Locknevi, men även Frödinge, Södra Vi, Gullringen och Flaka kommer att få sin horisontlinje påverkad och under vissa meteorologiska omständigheter kommer vindkraftparken att höras flera mil och synas 3-5 mil. 

Vid det här laget, efter alla turer om vindkraftens negativa skadeverkningar på människor och djur, torde det mesta vara känt. Önskar vi få behålla vår fina natur med all värden som finns av skogar och sjöar då måste vi ta till oss detta nu. Låt inte vindkraftbolaget förstöra vår bygd!

Vindkraftsutbyggnaden konfiskerar privat ägande, fastighetspriserna kan halveras, om det överhuvud taget går att sälja. För vem vill på sin bakgård ha en hälsofarlig, bullrande industri? Älg och vilt flyttar, fåglar dödas, 4-5 större per år och verk, och tusentals fladdermöss får sina lungor sprängda. Men framförallt handlar det om människorna, det rörliga friluftslivet, våra barn och barnbarn och deras framtid!

Inget tidigare har förstört och ödelagt svensk natur såsom utbyggnaden av vindkraften. Människor har avhysts från sina fastigheter och blivit flyktingar i eget land, hälsofarliga sjukdomar och självmord har följt i spåren.

Över 5 000 vindkraftverk finns i landet där 90 procent är utlandsägda och där över 50 procent ägs av kineserna. Vindkraften har på ett antal år gått med 13 miljarder i förlust. Vindkraftsbolagen förlorar i stort sett inte en krona, de är garanterade genom EU att gå skadefria. Stora säkra inkomster, pengar som delvis tas från våra plånböcker och går vidare till exempelvis Kina eller till ett skatteparadis. När vaknar svenska politiker upp om att vindkraften är enbart en affärsidé, inte fossilfri och har inget med klimatnyttan att göra? Bolagen är trygga och tjänar miljoner och trots att verksamheterna går med tvåsiffriga miljarder i förlust får man fortsätta med galenskaperna. Vindkraften drivs inte av vinden utan av våra skattekronor.

Politiker, tjänstemän och allmänheten bör uppvakta Fred Olsen Renewable i Norge, länsstyrelsen i Östergötland och Kinda kommuns politiker i detta ärende för att få en mer noggrann helhetsbild av planeringen. Ett måste för befolkningen är tid och plats för ett nytt samrådsmöte med vindkraftsbolagets företrädare. Det förra som hölls i Höganlid, Hycklinge havererade fullständigt. 

För att kunna stoppa detta måste det ske en samverkan mellan kommuninvånarna. Fred Olsen lämnar in sin ansökan till Länsstyrelsen i Östergötland under andra halvåret 2024.