Efter fyra års kamp Markus fick sin Rosalie

Det tog fyra år av lång kamp mot myndigheter och byråkrater, ambassader och Corona. Men Markus Sommer från Virserum gav inte upp, utan kämpade vidare för att få leva med sin kärlek, Rosalie från Filippinerna.

Ett levande bevis för att kärleken övervinner allt. Efter fyra års kamp mot myndigheter och byråkrater är Markus Sommer och Rosalie Albios äntligen tillsammans i Virserum.

Ett levande bevis för att kärleken övervinner allt. Efter fyra års kamp mot myndigheter och byråkrater är Markus Sommer och Rosalie Albios äntligen tillsammans i Virserum.

Foto: Olof Carlson

Virserum2023-08-21 12:00
undefined
Ett levande bevis för att kärleken övervinner allt. Efter fyra års kamp mot myndigheter och byråkrater är Markus Sommer och Rosalie Albios äntligen tillsammans i Virserum.

Under de här fyra åren har Markus Sommer stött på en byråkrati som han inte trodde var möjlig. Det har blivit käppar i hjulen för honom gång på gång. 

– Det gick snett redan från början, säger Marcus. När Rosalie blev bjuden till Sverige första gången, av sin syster som också bor här i närheten, frågade tjänstemännen vad hon skulle göra i Sverige så länge som nio veckor. Hon svarade att hon skulle träffa sin syster (och Markus) och kanske hjälpa systern med barnen.

Där tog det tvärstopp. Tjänstemannen uppfattade som att hon skulle jobba som hushållerska. Och då blev det inget besöksvisum.

Och inte nog med det, den är missuppfattningen hängde i, och flera gånger när Rosalie sökte visum i Sverige blev nobben. 

Markus Sommer har förvisso bott i Sverige i 22 år, men han har sitt tyska medborgarskap i behåll. Det, och en Stockholmsadvokat blev till slut nycklarna som låste upp läget.

Rosalie vände sig därför till den tyska ambassaden med en ansökan om att få besöka Tyskland.

– Då hade jag kunnat möta henne där, säger Markus.

undefined
Gifta. Efter fyra års kamp kunde Markus Sommer äntligen gifta sig med sin Rosalie Albios. Med matchande ringar och allt.

Men den planen sprack också eftersom Rosalie nekades visum där också.

Så gick kampen vidare, med det ena avslaget efter det andra. Under tiden var det tätt med kontakterna mellan Rosalie och Markus. Både på telefon och via Messenger. Flera gånger varje dag ibland. Och under tiden växte både kärlek och kamplust. Markus reste ner till Filippinerna för att träffa Rosalie och lära känna henne och hennes familj lite närmare.

– Det öppnade nya vägar. Sedan jag träffat henne på plats kunde jag själv bjuda in henne. Men hon fick avslag på sin visumansökan igen, säger Markus Sommer.

Då tog han steget och kontaktade en advokat för att få hjälp.

– Det var en Stockholmsadvokat som jobbat i åratal med den här typen av frågor, berättar Markus. Av honom fick jag rådet vi skulle gifta oss. Det skulle öppna vägen. Som tysk medborgare skulle hon då få vistelserätt inom Schengen-området. Under förutsättning att alla papper var i ordning. 

Så Markus fick vända sig till myndigheterna i sin tyska hemort med en begäran. Samtidigt vände sig Rosalie till myndigheterna i Filippinerna med samma begäran och där drogs en stor utredning i gång. Flera månader och massvis med papper gick det åt.

– Det behövdes bland annat födelsebevis på alla hennes 11 syskon, berättar Markus Sommer. Och ett passfoto på mamman.

undefined
Glädjen är stor, nu är Markus Sommer och Rosalie Albios gifta och hemma i Virserum.

Men till slut hade myndigheterna fått ordning på pappersbuntarna och kunde ge klartecken. Men innan Rosalie kunde ta sig till Sverige måste äktenskapet vara klart. 

Det gick åt en hel del surfande och letande innan de kom fram till att Hongkong är lite som Las Vegas. Fast utan Elviskopia. Men det är i alla fall lätt att gifta sig där, och pappren är giltiga över hela världen.

– Det är många tyskar som åker dit för att gifta sig, säger Markus Sommer.

Så den 14 juli var de på plats och ett par dagar senare var allt klart, inklusive vigselbevis och allt. Och med nya förutsättningar kunde Rosalie ansöka om inresetillstånd till Schengen. Det gick smidigt. 12 dagar senare kunde hon hämta ut sitt pass. Efter år av kamp.

– Det var så att jag grät, säger Rosalie och lyser upp av minnet. Efter alla bakslag hade hon väntat sig att det skulle finnas ett papper med ett avslag. 

– Men, säger hon, det var bara passet.

Så allt var klart för henne att resa till Europa, Sverige – och Markus.

Sedan en dryg vecka tillbaka är Rosalie i sitt nya hemland, och det som gäller nu är att söka ett uppehållskort från Migrationsverket och att skaffa sig ett svenskt personnummer.

– Det behövs för att hon ska få börja på SFI och lära sig svenska, säger Markus Sommer.

Men redan nu har Rosalie börjat trivas bra i Virserum. 

– Men här är kallt, tycker hon, men annars är allt bra. 

Markus och Rosalies kärlekshistoria började med en körlektion. Markus hade turen att få lära en syster till en kollega att köra bil, och i samband med det berättade systern att hon hade en syster hemma i Filippinerna som var ensam och kanske vore något för Markus att fundera på.

Och så blev det, telefonnummer utväxlades och kontakterna mellan Filippinerna och Virserum tog fart. Men då det rådde inreseförbud till Filippinerna på grund av pandemin kunde inte Markus resa ner och hälsa på förrän långt senare.

Fast den skadan har han tagit igen senare. Och nu är Rosalie på plats i Virserum som ett levande bevis för att kärleken övervinner allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!