I år fyller Rein Soovik och Pippi Långstrump 80 år. Pippi fyller den 15 juni, åtminstone enligt ett beslut i sagovärldens styrelse på 90-talet. Rein fyller de facto den 16 maj. Den lillgamla, halvtossiga, klarsynta och urstarka sagofiguren och den engagerade, entusiastiske entreprenören, idésprutan, långlöparen, politikern och naprapaten (och en del annat) har en livslång och väldigt speciell relation.
– Jag är också väldigt glad och tacksam över min fantastiska relation med Astrid Lindgren, säger Rein där han sitter och bläddrar i en hög av 45 års tidningsurklipp som dokumenterar den extraordinära resan från noll till nu.
Vi ska nog ge Astrid Lindgrens svägerska Gunhild Ericsson en del av ”skulden” till vad som komma skulle. Hon undrade om inte den påhittige Rein kunde fundera ut nåt bra för barna i Vimmerby? Och det tog naturligtvis skruv hos Soovik. En rolig lekstuga, kanske… På Gunhilds inrådan hamnade sedan Astrid Lindgren på naprapatens behandlingsbänk. De fick genast en bra kontakt den där dan för 45 år sedan, då Rein Soovik passade på att berätta om sin idé om en ordentlig lekstuga för ungar vid Ekkullen där Astrid Lindgren lekte som barn.
Den där lekstugan blev som bekant en sagoby som blev en sagovärld som blev en av landets största turistattraktioner och en hejdundrande motor för både turism och näringsliv i Vimmerby.
För Rein var det en fantastisk resa tillsammans med hustrun Ulla-Britt och vännerna Per och Else-Mari Jalminger och Tommy och Bibbi Isacsson. Alla utvecklingsidéer och en övervägande del av allt som skulle byggas stod familjerna själva för.
– För vår del var åren mellan 1980 och 1990 de roligaste, förstås, säger Rein. Då jobbade vi hårt med att utveckla Sagobyn och byggde i princip en miljö om året. Först Katthult 1981 och därefter Villa Villekulla, Bullerbyn, Junibacken, Mattisborgen och så vidare…
Turisterna strömmade till. Första året besökte omkring 10 000 den då blygsamma lilla sagobyn, 1990 var de 100 000. Det har sedan femdubblats sedan dess. De tre familjerna som lagt grunden till dagens ALV, lämnade över till Curt Wrigfors 1990 och det var också då som Sagobyn blev Astrid Lindgrens Värld.
– Det var en speciell händelse, minns Rein. Curt Wrigfors kallade oss allihop till Stadshotellet i Vimmerby; Astrid och alla oss tre familjer. Där gjorde vi upp affären och där tog vi också beslutet om namnbytet. Astrid och jag var inne på Astrid Lindgrens Park, men Wrigfors siktade högre…
Resten är, som det heter, historia.
Vänskapen mellan Rein Soovik och Astrid Lindgren höll sig stark under alla år. När författarinnan besökte Vimmerby träffades de nästan alltid och de delade till fullo allt som hade med utvecklingen av sagovärlden i Vimmerby att göra. Gladdes åt det de gillade, kanske också förfasades en del över en och annan idé de inte gillade lika mycket.
– Och jag besökte henne också ofta på Dalagatan i Stockholm. Jag var dessutom den sista att hälsa på och gratulera henne på 90-årsdagen med en smörbytta i eneträ innan hon åkte och gömde sig i Huskvarna…
Till sin 80-årsdag har Rein Soovik gjort samma sak – han har åkt och gömt sig på Rhodos.
Rein Sooviks idéer var naturligtvis inte uttömda efter eran med sagobyn. Hans nästa stora projekt var Pippis Hotell, frukten av en dröm att bygga ett hotell för barnfamiljer.
– Jag fick äntligen köpa Storholmen efter många års tjatande på ägarna, säger Rein. Fastigheten var fallfärdig och levde under rivningshot, men vi lyckades renovera och utveckla det.
Namnet Pippi fick han naturligtvis inte behålla på det som numer sedan länge heter Smålandsbyn, men konceptet med fantasifullt inredda rum och småländska stugor är detsamma. Här står faktiskt den allra första stugan som byggdes i Sagobyn 1981, den lilla fina Katthult-stugan.
Rein har i hela sitt liv älskat att springa. Han springer långt och länge och då frigörs alla idéer som ligger och väntar på att komma ut. I bagaget har han 40 marathonlopp, de flesta i Stockholm, fem i New York och flera på andra platser i världen – nästan 170 mil. Det blir många idéer, det…
Och idéer har han fortfarande. Nu vill han göra vandringsleder utmed Stångån.
Rein Soovik ångar på!