Lina tävlar med de smaker hon själv gillar bäst

Med en rågmacka kan Lina Lundqvist på Rodga Spis bli svensk mästare på matmässan i Älvsjö på fredag. "Det känns nervöst, men kul att få visa vad jag kan", säger Lina Lundqvist.

Lina Lundqvist driver Rodga Spis under sommarhalvåret. "Nästa år blir det första som det kommer drivas fullt ut i min regi".

Lina Lundqvist driver Rodga Spis under sommarhalvåret. "Nästa år blir det första som det kommer drivas fullt ut i min regi".

Foto: Ulf Stråhle

Rodga2022-11-11 10:00
undefined
Lina Lundqvist driver Rodga Spis under sommarhalvåret. "Nästa år blir det första som det kommer drivas fullt ut i min regi".

Mellan Sörsjön och Norrsjön ligger Rodga som hade sin guldålder på 1600-talet. Segelduksväveriet vid herrgården sysselsatte då 500 hushåll.

På Rodga Säteri idag är det mesta bevarat i gårdsbilden som är klassat som byggnadsminne. Det är i den miljön Lina Lundqvist tränar inför Mack-SM, som avgörs nu på fredag under matmässan Sthlm food and wine i Älvsjö.

– Jag prenumererade på tidningen Bröd, och såg en annons om tävlingen. Jag tycker det är roligt att skapa och jag gillar tävlingsmomentet, berättar Lina Lundqvist som flyttade till Rodga för fyra år sedan och är född och uppväxt i Eksjö.

– Jag skickade in mitt recept men sedan hörde jag ingenting. Till slut kom det ett mejl där det stod att jag var en av finalisterna.

undefined
Lina Lundqvist släpper på toppingen med smörgåskrasse på tävlingsbidraget till Mack-SM.

 När man läser arrangörens beskrivning på tävlingsbidraget är det lätt att förstå nomineringen.

"Grunden är ett rustikt rågbröd, täckt av ärtsmör med pepparrot och citron samt ärtskott. Den gröna bädden täcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkräm, syltad rödlök, pepprig krasse och små krispiga bitar av bacon. Mer av skogens guld återkommer på toppen av mackan där lättmarinerade hjortron finns".

Receptet på hjortronkrämen fick hon från fiskaren hon handlat lax från sedan länge. 

– Han åkte förbi mig en dag. Då frågade jag om han inte hade något roligt tips till lax, som inte var den vanliga klassiska senapssåsen. Han sa: "Hjortron, crème fraiche, salt och peppar. Du behöver inget mer", berättar Lina Lundqvist.

Hon har modifierat receptet till sitt eget så att konsistensen blir rätt för mackan från Rodga Spis. Mest handlar det om bra råvaror när 20 rågbröd ska tillverkas från grunden, inför publik och jury.

– Jag har 45 minuter på mig. Jag ska pickla lök, göra ärtsmöret, samt hjortronkrämen och sätta smakerna. Göra det på ett rationellt och hygieniskt sätt, säger Lina Lundqvist som är utbildad psykolog i grunden.

undefined
En resa har det blivit till Stockholm inför tävlingen då Lina Lundqvist fick träffa de medtävlande i finalen. "Alla är gedigna tjejer som och tycker om hantverket", säger Lina.

Konkurrenterna har hon träffat då finalisterna fick möta sponsor och arrangör inför finalen.

– Alla är gedigna tjejer som tycker om hantverket. Anna Lanemo från Linköping delade jag tågresa med hem. Tredje generationen bagare från ett himla fint konditori. Jag fick mycket tips från henne, säger Lina Lundqvist.

Själv är Lina inte novis där heller. 

På Östgötadagarna blev hennes Prasselkaka med citron och maräng, årets bakverk 2022.

undefined
I ett köket från 1600-talet tränar Lina Lundqvist. "Bara det att byta diskbänk i en sådan här byggnad blir speciellt och en byggnadsantikvarie måste anlitas", berättar hon.
Lina Lundqvist gillar att tävla och hennes recept på prasselkaka med citron och maräng blev årets bakverk 2022 på Östgötadagarna. Nu ska hon tävla i Mack-SM på fredag.
Lina Lundqvist gillar att tävla och hennes recept på prasselkaka med citron och maräng blev årets bakverk 2022 på Östgötadagarna. Nu ska hon tävla i Mack-SM på fredag.
Karta: Rodga Säteri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!