Nils-Gunnar brinner för att alla ska mÄ bra

Nils-Gunnar Wenhov, nyss 80 Är, drar inte ner pÄ takten och engagemanget för mÀnniskor lever vidare.

"Vi mÄste Äterskapa mötesplatser", menar Nils-Gunnar Wenhov.

"Vi mÄste Äterskapa mötesplatser", menar Nils-Gunnar Wenhov.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Rimforsa2022-09-02 06:00

Han föddes 1942 i skÄnska Harphult pÄ gÄrden Eskilstorp.

18 Ă„r gammal började han pĂ„ folkhögskola i Helsingborg.  DĂ€refter lĂ€ste han teologi i fyra Ă„r pĂ„ Lidingö i Svenska missionsförbundets teologiska seminarium. DĂ€r trĂ€ffade han Birgitta och 1965 gifte de sig. Äktenskapet resulterade i fyra barn och 12 barnbarn.

Han har arbetat som pastor i fyra församlingar i BÀckefors i Dalsland, han har varit lÀrare för Statens skola för vuxna och hÄllit i distansutbildning för hemterapeuter och undersköterskor.

– Vi bodde tio Ă„r i Hjo, dĂ€refter blev det folkhögskoleexamen och flytt till Norrköping. DĂ€r var jag förestĂ„ndare för tre kyrkor i tio Ă„r. 1992 blev jag distriktsförestĂ„ndare i Kalmar/Östergötlands distrikt vilket motsvarar biskopens uppgifter. 

undefined
Nyss 80 Är fyllda, men Nils-Gunnar Wenhov slÄr inte av pÄ takten för det.

– Jag hade vĂ€ldigt intresse av att hjĂ€lpa företag att lotsa vidare uppsagd personal till andra yrken. SĂ„ nĂ€r Vin & Sprit sade upp 150 personer i Falkenberg och Stora Enso sa upp personal i Mölndal och Bromölla var jag en i ett team pĂ„ fyra som skulle hjĂ€lpa dem ut i arbetslivet igen.

Nils-Gunnar berÀttar hur hemskt det var för en del mÀnniskor att förlora sitt jobb.

2004 gick flytten till Rimforsa. Han valdes till ordförande i socialnÀmnden i Kinda kommun. NÄgot annat som har berikat hans liv oerhört Àr att ha varit ledamot i regionala etiknÀmnden.

– DĂ€r granskas alla studenters doktorsexamensarbete som handlar om mĂ€nniskor. En vĂ€ldigt grannlaga uppgift. Är det exempelvis okej att anvĂ€nda en dement mĂ€nniska i studiesyfte?

undefined
"Vi mÄste Äterskapa mötesplatser", menar Nils-Gunnar Wenhov.

Nils-Gunnar oroas över alla ensamma mĂ€nniskor, över de Ă€ldre, över familjer som splittras nĂ€r det kanske kan finna vĂ€gar att tillsammans prata och hitta varandra. 

Han vill lyfta fram idĂ©er om Ă€ldrevĂ„rden. 

– TĂ€nk dig hur viktigt det Ă€r med djur, utbrister han. En katt, den kan fĂ„ en massa sinnen att vĂ€ckas till liv. Återinför terapiverksamhet och utveckla dagverksamhet pĂ„ Ă€ldreboenden. Vi mĂ„ste Ă„terskapa mötesplatser, Sinnenas trĂ€dgĂ„rd till exempel. Det Ă€r nĂ„got jag brinner för. 

– Dans och musik stimulerar sinnena ocksĂ„ och alla gör vad de kan och orkar med, men de Ă€ldre behöver gemenskap som stimulerar.

undefined
Nils-Gunnar Wenhov brinner för att jobba med mÀnniskor, unga, gamla och alla dÀremellan.

Nils-Gunnar vĂ€rnar ocksĂ„ om de unga. 

– FritidsgĂ„rdarnas verksamhet Ă€r jĂ€tteviktigt. Jag brinner för det svenska samhĂ€llet och miljön vi skapar.

Han stÄr kvar pÄ fullmÀktigelistan (L) för Kinda kommun och hoppas fÄ fortsÀtta.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!