Till minne av "Robban i Byrum"

Robert "Robban" Johansson

Robert Johansson, Byrum, har avlidit 49 år gammal.

Robert Johansson, Byrum, har avlidit 49 år gammal.

Foto: Privat

Minnesord2023-02-11 05:39

Robert "Robban" Johansson i Byrum, Mörlunda, har avlidit i sitt hem i en ålder av 49 år efter en tids sjukdom.

Robert växte upp i Mörlunda tillsammans med föräldrarna Linde och Gunvor Johansson samt sin bror Oskar. I mycket tidiga år påvisade Robert ett genuint intresse för jord- och skogsbruk samt byggnationer. Han sökte sig därför tidigt till traktens bönder och följde även med sin pappa som var skogsarbetare. Därigenom lades grunden till stor kunskap inom framförallt skogsbruk. 

Mellan 10 och 15 års ålder präglandes tiden mycket av experimenterande och mekande med diverse motordrivna fordon. Även detta lade en bra grund till problemlösning och förståelse för teknik och motorer.

När han var 15 år började han jobba på lov och lediga stunder på gården Västerarp utanför Virserum. Där utvecklades hans kunskap för lantbruk och byggnation ytterligare. Studier efter grundskola bestod av lantbruksskola i Gamleby, skogsutbildning i Helgesbo samt skogsmaskinsutbildning i Sunne och det var där det gick upp för honom att det var i skogen han skulle vara. Det var en perfekt kombination av att föra fram avancerade maskiner med hög effektivitet samtidigt som han genom sin pappa hade fått den speciella känslan och kunskapen för hur man skapar en fin skog. 

1995 flyttade Robert från föräldrahemmet till en gård i Byrum, som han till en början arrenderade. Samma år började han arbeta som skogsmaskinsförare och några år senare köpte han egna maskiner och genom det hade RJ Skogsentreprenad grundats samtidigt som han drev några gårdar i och runt Byrum som en sidoverksamhet. 

Allt efter att åren gick utvecklade Robert sitt entreprenadföretag som bestod av skogsavverkning i huvudsak, diverse lantbrukskörslor samt gräv- och schaktarbete. En av hans viktigaste målsättningar med varje utfört jobb var att uppdragsgivare och markägare skulle vara nöjda och därav byggde han upp ett stort förtroende hos bönder och markägare i Mörlunda socken. 

År 2001 träffade han sin älskade Maria, de gifte sig 2007 och fick sonen Erik 2009. Samma år köpte de gården Byrum. 

Robert var en man som ville ha kontroll över det han var involverad i, vilket han påvisade ända in i det sista då han till exempel såg till att han fick sin egen kista med virke som han själv avverkat och sågat på sin såg i Byrum. Han var även med själv och valde ut sin gravplats vid Tveta kyrkogård.

Hans sörjs främst av sin maka Maria, sonen Erik och sin bror Oskar med familj samt övrig släkt och vänner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!