Minnesord Erik Helin

Erik Helin

Erik Helin har avlidit, 90 år gammal.

Erik Helin har avlidit, 90 år gammal.

Foto: Privat

Minnesord2020-11-11 08:00

En stark person med personlighet och engagemang har nu lämnat oss.

Erik föddes 1930 i Tranås (Säby) och växte upp på Nygatan 6 i en kopparslagarfamilj där hans far och farfar och farfars bror drev J.O Helins kopparslageri.

Erik gick i realskolan i Tranås och sedan Linköping för senare flytta till Uppsala för att ta en fil kand-examen i biologi och geologi. Han utvecklade tidigt ett natur- och geologiintresse. De största intressena var biologi, geologi och ornitologi och han gjorde tidigt flera uppsatser kring naturen kring sjön Sommen och dess biotop och fågelliv. 

Som ung var med i sjöscouterna och rodde och seglade många mil på sjön. 1950 träffade han Wivan från Gripenberg och de blev mycket kära, en förälskelse som höll livet ut.

Erik och Wivan flyttade till Vimmerby 1960, där Erik fick en lärartjänst på Vimmerby Folkhögskola främst i naturämnen – biologi, geologi, kemi, fysik etc. Han blev ett ankare där till sin pension. 

Hans naturintresse var mycket stort. 1965 var han med och startade Sevedebydens naturskyddsförening. Han var drivande och ordförande i föreningen till att han först hoppade av 1986 men kom tillbaka som ordförande till 2001. Under de totalt 35 år han var engagerad i föreningen var han bland annat med och anlade Djursdalarundan tillsammans med Torsten Ungsäter.

Erik var även en förebild för dagens miljörörelse, var vegan redan på 50-talet. Han engagerade sig tidigt i klimatfrågor och glaciärens oroväckande snabba avsmältning.

Han arrangerade även många aktiviteter, studiecirklar i biologi, resor och exkursioner. Bland annat höll han i Inventeringar av växter i olika biotoper och våtmarker.

Politiskt engagerade Erik sig i Folkpartiet från 1973. Klev in som ordförande för den lokala föreningen och han satt i kommunfullmäktige ända fram till mitten av 1980-talet.

Erik och Wivan hade ett mycket brett intresse av allt som rörde natur och biologi men även av konst, hantverk, keramik, kultur, inredning, dans, fornminnen, fotografering musik, social samvaro med grannländerna. Böcker köpte han i köpte han mycket och var en flitig besökare hos Vimmerby bibliotek. 

Erik hade ett mycket stort i driv i att ständigt lära sig och fördjupa sig in många olika ämnen så som samhällsfrågor miljö, u-landskunskap, välgörenhet, jämställdhet och mångfald.  Han var med i väldigt många föreningar i Vimmerby. Han och Wivan gjorde många resor genom åren, men endast resor som gav ytterligare kunskap och fördjupning i olika ämnen, 

Erik var en känd frisksportare som utövade skidåkning, skridskoåkning samt vandring i svenska fjällen, Alperna och många andra platser.  

Erik har haft ett mycket rikt och innehållsrikt liv på djup och bredd. Han blev 90 år gammal. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!