Minnesord Bertil Stolt

Bertil Stolt

Bertil Stolt, Hycklinge.

Bertil Stolt, Hycklinge.

Foto: Privat

Minnesord2021-03-16 09:00

En annons i Vimmerby Tidning, där undertecknad sökte jaktmark på fastlandet, lade grunden till en mångårig bekantskap i ”vått som torrt”. Inför första besöket i Hycklinge hade vi på Bertils inrådan stämt möte vid kyrkan mitt i byn. Bertil framstod direkt som mycket tydlig i sin uppfattning om vad som för hans del kunde ses som betydelsefullt i det mera vardagliga livet vilket även självklart borde gälla en blivande jaktmarksarrendator.

Resten av dagen ägnades åt att bekanta sig med tänkta markområden, likaväl som namnen på angränsande markägare. Ganska snart framstod det med all tydlighet att vi i vart fall inledningsvis skulle vara beredda på visst motstånd, särskilt från en annan bondgubbe, som förväntades ogilla att Bertil erbjöd sitt arrende till någon inte hemmahörande i trakten. 

Och så blev det.

Raka besked och tydlighet blev även fortsatt Bertils signum och jag har oftast kunnat svarat upp med samma mynt.

I tryggt sällskap hade jag med ”Smeden”, som i sin dagliga gärning hade vanan vid att tala med bönder på bönders vis. Ola, min yngste son var också med, han hade precis avslutat ett Fjällgåsprojekt vid Östermalma. Olas förhållandevis stora intresse och nyvunna erfarenheter imponerade på Bertil, det kanske var den avgörande faktorn när vi avslutade besöket hemma i Bertil och Kerstins kök med en go-fika.

Vi tecknade dagarna efter ett årsvis löpande jaktarrendeavtal daterat 1997-07-01. Bertil avled 2021-02-01. Efter ett kvarts sekel upphör nu vårt långvariga avtal sista juni i år. Så visst är det mycket som var betydligt bättre förr...

Efter att ha haft förmånen att lära känna Bertil under alla dessa år är det möjligen få förunnat att nu sakna hans alltid rejäla handslag när vi möttes på skogen, den skog som han säkerligen ägnade mer omsorg om än vad som normalt anses som brukligt. Bertil hade koll på allt, det vi tappat bort kunde oftast ”återfås mot beskrivning”.

Jag vet att han fann stort intresse av att med framgång förvalta lite aktier, men det talades det aldrig om. Vi uppehöll oss däremot oftast kring ganska ingående observationer av alla slag, självklart kopplat till jakt och fiske i synnerhet. Även om vi inte alltid hade samma uppfattning, visades det ömsesidig respekt!

Bertil efterlämnar hustru Kerstin, två döttrar och en son.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!