Till minne av Erik "Bok-Erik" Enstam

Erik Enstam

Erik Enstam

Foto: Bodil Wilhelmsson

Minnesord2023-12-25 07:00

Den 10 november avled Erik Enstam, Strömsund i en ålder av 86 år. Hans sörjs närmast av hustrun Gudrun, hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt Smyrnaförsamlingen i Hoting. 

Erik har lämnat många goda avtryck och minnen hos många av oss.

Erik föddes och växte upp i ett troende hem i Vimmerby och i unga år upplevde han en kallelse att tjäna Gud. Erik kom dock att arbeta ett antal år inom socialtjänsten, tills han en dag upplever Guds röst igen: ”Du flyr från din kallelse?” Detta fick Erik av avsluta sin tjänst och flytta till Luleå i Norrbotten där han började arbeta som kolportör. Han ägnade sedan resten av sitt liv till att sprida kristen litteratur. 

När han träffade sin hustru Gudrun blev de ett riktigt ”radarpar” som arbetade tillsammans i stora delar av Norrland. I arbetet med att sprida kristen litteratur besöktes kyrkor, skolor, institutioner och inte minst en stor mängd hem. Många är berättelserna från dessa år som Erik kunde dela, en del dråpligare än andra. Även en del spänningsfyllda händelser fick Erik vara med om. 

Det var under arbetet som kolportör som Erik började kallas ”Bok-Erik”, något som han själv sen kom att använda när han presenterade sig själv. 

Erik var en man med ett stort och varmt och ödmjukt hjärta som gav sig uttryck på flera sätt. Han kunde inleda ett tal med: "Jag är en enkel man under himmelens skyar". Tillsammans med Gudrun har de stöttat många som varit i behov på olika sätt. De har fått betyda mycket för många människor. Erik hade även ett särskilt gott hjärta till barn och många är de gånger när han på ett enkelt sätt lockat dem till skratt.

Erik var också en stor fågelälskare och var väl förtrogen med de flesta fåglarnas sång. Han tog gärna chansen att gå ut för att söka om han kunde se och höra några.

Erik somnade in i sitt hem och vi som stod hon nära ser fram emot att mötas igen en gång i himlen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!