Tre små ord kostar ingenting

När sa du ”jag älskar dig” till någon senast?

Att visa sin kärlek i ord, kan aldrig vara fel, tycker krönikören.

Att visa sin kärlek i ord, kan aldrig vara fel, tycker krönikören.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Krönika2020-07-25 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är tämligen starka ord det där, eller hur? Vare sig det är i en kärleksrelation, en vänskapsrelation eller en familjerelation är det väldigt starka ord att säga till någon. Det är tyngd och tanke bakom samtidigt som det är väldigt nödvändiga ord. Starka, stora och sanna ord.

Nu kan det vara så att du menar att man inte ska säga de här orden för ofta för då tappar de sin innebörd och jag kan absolut hålla med om det. Det kanske till och med är så att du anser att din eventuella partner och/eller nära vänner redan vet om det för att de känner att du gör det och även det håller jag med om samtidigt som jag anser att det är så oerhört viktigt att säga det. Högt och tydligt. Vidare måste du även mena det för om du inte menar det har de här orden ingen som helst inverkan. Då blir de bara...ord. 

Jag tänker att det är väl också det som kan vara lite farligt; att man säger de där orden lite för ofta och det var det jag menade med att de tappar sin innebörd. Ett tämligen rappt ”puss-och-god-natt-jag-älskar-dig” kan vara något som du hört i flera år tills du inser att de faktiskt inte betyder någonting varken för dig eller den som säger det och det är väl då man kanske känner att det där du sa med mycket emfas och passion i början har lakats ut till en simmig (och rätt så tråkig) soppa som varken doftar eller smakar någonting längre.

Okej, det kan handla om dina åldersstigna föräldrar, vännen du träffar en gång om året eller någon i din omedelbara närhet som du vet skulle bli varmare i själen om de hörde dig säga det till dem. Det kanske är så att du gärna vill säga det men inte riktigt vet hur du ska säga det och sedan går du och grubblar på hur du ska säga det men tro mig; en dag kan det vara för sent och du kanske ångrar att du aldrig sa det till vederbörande i tid. Man går onekligen vidare i livet men kanske för alltid har kvar den där gnagande tanken att du aldrig sa det och bittert ångrar det. 

Nu kan det ju också vara så att du tillhör kategorin människor som, av olika anledningar, har väldigt svårt att säga de där orden högt och, framför allt, till någon öga mot öga. Men då finns det ett annat alternativ – skriv det! I ett brev, på ett vykort eller på något mer digitalt sätt. Jag menar att du kanske borde kommunicera det på ett eller annat sätt och då spelar ju plattformen för detta mindre roll för då har du i alla fall vågat berätta det.

”Jag älskar dig!”

Det ryms ofantligt mycket i tre små ord, eller hur?