Extraordinära situationer kräver nya lösningar

Det råder knappast några tvivel om att julen 2020 inte kommer att bli som vi tänkt oss.

Andreas Elfwingson.

Andreas Elfwingson.

Foto: Marie Kerrolf

Krönika2020-12-12 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Någon i min omedelbara närhet (som även är kär vän av julordning) påpekade att det hängdes upp julstjärnor i mången fönster redan i näst sista veckan i november. En hel vecka för tidigt till på köpet! 

Varför är det så? Är det så att människor, i brist på riktig julkänsla, liksom hetsar fram julpyntet för att lysa upp en annars så dyster och mörk tillvaro? Jag vet inte men däremot har jag funderat om det möjligtvis finns andra sätt att lysa upp existensen? En zoom-fika med lussebulle och kaffe ihop med vänner? Streamade lussetåg på storbilds-tv för de äldre? Julevangeliet på ljudbok för de som inte är agnostiker? 

Själv propagerar jag högt och klart för att dyka ner i böckernas förlovade värld och har dessutom, under hösten, även upptäckt en väldigt stor mängd av ny musik och film via diverse forum och YouTube. Utöver det är ju även coronasäkra promenader i skog och mark någonting jag tidigare talat mig varm för. 

För vad du än tror går det faktiskt att hålla avståndet runt exempelvis en öppen eld och varför inte då låta barndomens clou, korvgrillningen, göra ett storslaget återinträde i vardagen? Använd fantasin och brainstorma med resten av familjen, vänner och bekanta. Tänk utanför lådan så kan ni nog komma på både en och två coronaanpassade aktiviteter till.

Det finns en annan tämligen mörk sida av det här med social distansering också och det är ensamheten. Även då jag, som bekant, inte är någon julälskare är jag medveten om att många av er därute sitter och ängslas över att få fira en ensam jul. Nil desperandum, det finns sätt att begränsa oron och ångesten; skapa rutiner i vardagen och läs exempelvis ett kapitel om dagen i den där tegelstensboken du fick i julklapp förra året. Försök hitta på diverse kreativa aktiviteter som exempelvis korsordslösning, ät och sov på utsatta tider och försök vara utomhus åtminstone en halvtimme om dagen. Varför inte köpa ett sådant där numrerat adventsljus och gör det till en grej att, varje dag fram till jul, tända det. Samtidigt kan du äta en pepparkaka och dricka en kopp kaffe under tiden så att varje dag fram till julafton blir som en liten mini-happening i sig. Möjligheterna är nästintill oändliga men du får, framför allt, inte låta ångesten och oron ta kontrollen över ditt liv.

Nå, om de här små tipsen inte hjälper och livet ändå känns alldeles för bedrövligt och nattsvart; släng upp precis allt julpynt redan nu! Ingen kommer att tycka att du är konstig för du är definitivt inte ensam om att göra det i år.

Är det bristen på riktig julkänsla som gör att människor i år hetsar fram julpyntet tidigare än vanligt? frågar sig krönikören.
Är det bristen på riktig julkänsla som gör att människor i år hetsar fram julpyntet tidigare än vanligt? frågar sig krönikören.