"Tolkyrket handlar om att bygga broar"

Oskar Sundberg från Västervik pluggar i Shanghai men var hemma i Sverige på vinterlov när nyheten om coronautbrottet i Kina kablades ut över världen i mitten av januari. Några månader senare är han fortfarande hemma i Sverige, där han pluggar på distans – enligt kinesiskt tidsschema.

Oskar Sundberg på sitt universitet, där han läser till översättare och tolk.

Oskar Sundberg på sitt universitet, där han läser till översättare och tolk.

Foto: Privat

Familj2020-04-25 12:00

Sedan i höstas är Oskar Sundberg tjänstledig från sitt jobb som ämneslärare vid en internationell IB-skola i Malmö. I stället läser han, tack vare ett generöst stipendium från kinesiska staten, en mastersutbildning till tolk i kinesiska-engelska vid Shanghai International Studies University. Just nu sköter han studierna hemifrån och då Shanghai ligger i en tidszon många timmar före Sverige betyder det att han får logga in klockan två på natten för att kunna följa sina föreläsningar via videolänk.

Utbildningen är två år lång, men i rådande coronakris är det oklart när Oskar kan återvända till Kina och fortsätta sina studier på plats. Kina har stängt gränserna för utlänningar med tanke på smittspridningsrisken och från kinesiskt håll ser man med oro på hur lätt de tycker att många andra länder verkar ta på situationen. 

Sedan 2006 har Oskar bott i Kina i totalt fem år i olika omgångar för att plugga, göra praktik och jobba. Nu utbildar han sig alltså till tolk. En utbildning där han är en av tre som inte har kinesiska som modersmål. 

Oskars intresse för Kina väcktes redan under tiden vid Västerviks gymnasium.

– Det är nog en kombination av flera intressen som smält samman. Ett tidigt musikintresse som övergick i ett språkintresse och en fascination över hur de olika tonerna i kinesiskan kunde få till synes likadana ord att betyda så olika saker.

– Därutöver har jag alltid varit samhälls-, kultur- och historieintresserad, nyfiken, rastlös och kanske lite för äventyrlig för mitt eget bästa, haha.

När Oskar ska försöka hitta för- och nackdelar med det kinesiska samhället tvekar han lite. Han vill gärna undvika att skapa stereotyper och vill varken förhärliga eller peka på "konstigheter" i en annan kultur.

Men han kan ändå konstatera att den kinesiska kulturen är mer social, där man går ut och äter och umgås mer utanför hemmet än vad man gör i Sverige. Att han uppskattar det stora utbudet av restauranger, barer, evenemang och saker att göra i stora städer, som exempelvis Shanghai. Och att vintrarna inte är lika mörka och kalla som i Sverige.

– Däremot känns det som om många klumpar ihop hela västvärlden. Det pratas mycket om USA och vad som händer där och ibland känns det som om USA används som mall för att definiera alla från väst. Man blir lätt ett offer för generaliseringar. 

Som den lärare han är tar han vid de tillfällena chansen att förmedla en annan bild. Något som ligger helt i linje med det yrke han utbildar sig till.

– Att vara tolk handlar mycket om att ha dialoger, bygga broar och undvika missförstånd. 

Ambitionen har blivit extra angelägen nu i covid-tider.

– När statsstater skyller ifrån sig och smutskastar varandra och folk inte är lika mobila som förr är det viktigt att komma ihåg att vi alla är i den här situationen tillsammans och behöver bli mycket bättre på att kommunicera, förstå varandra och samarbeta för att vi ska kunna ta oss ur det här och bygga en bättre framtid åt alla.

Att komma in i den kinesiska kulturen är ett livsprojekt, tror Oskar, och att vara lång och svenskblond gör inte saken lättare. 

– Det har hänt att små barn har börjat gråta och gömt sig bakom sina föräldrar när jag försökt prata med dem på mandarin. Det blir liksom en chock när någon som ser ut som jag dyker upp från ingenstans och börjar prata rikskinesiska.

Samtidigt kan Oskar tycka att kulturskillnaderna är socialt uppfriskande.

– Men om det är något jag lärt mig från mina möten med en kultur som kan verka såpass annorlunda är det att vi som människor har mer gemensamt än vad vi tror. Vi har samma basala och sociala behov av att bli sedda, uppskattade och respekterade, vi har liknande drömmar och känslor. Skillnaden är att vi uttrycker det på lite olika sätt, vilket kan orsaka missförstånd.

Vad som händer efter utbildningen återstår att se.

– Jag är lite nyfiken på att söka mig till en internationell arbetsgivare, som FN eller EU. Även att hitta jobb eller praktikplats på svenska statliga myndigheter och institutioner som UD, ambassader, konsulat eller SIDA skulle vara spännande.

Vill du jobba i Sverige eller utomlands?

– Jag är öppen för både och. Båda världarna har sina för- och nackdelar. Men jag vill nog ändå ha min bas i Sverige, och ha någonstans som jag kan kalla hemma.

Den kinesiska matkulturen med sina många kök är något som Oskar uppskattar. Här en bild från en utemiddag med shangainesisk mat.
Den kinesiska matkulturen med sina många kök är något som Oskar uppskattar. Här en bild från en utemiddag med shangainesisk mat.
Personligt

Oskar Sundberg

Ålder: 33 år.

Bor: Just nu i Lund, annars i Shanghai i Kina där han läser en tvåårig tolkutbildning.

Familj: Mamma och pappa i Västervik, lillasyster i Stockholm.

Intressen: Badminton, är utbildad instruktör och tävlar vanligtvis på högre nivå. Musik, resor, umgås med vänner och familj, spela brädspel, politik och samhällsfrågor, växter, natur- och vildmarksliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!