På Åkemåla gård är det alltid full fart

Caroline Hemmingsson trivs utmärkt med att driva den hundraåriga släktgården i Åkemåla. Det enda hon möjligen kan önska är att det fanns fler timmar på dygnet.

Bärodling och förädling av fårull är två viktiga bitar för Caroline Hemmingsson och de övriga på Åkemåla gård.

Bärodling och förädling av fårull är två viktiga bitar för Caroline Hemmingsson och de övriga på Åkemåla gård.

Foto: Markus Danielsson

Familj2022-06-04 20:00

Det var 2009 som Caroline Hemmingsson och sambon Robert tog över driften av Åkemåla gård. De axlade då ansvaret från Carolines föräldrar, Per-Ove och Anna-Greta.

– Det var min farmors far som köpte gården för hundra år sedan, berättar Caroline som alltså är den fjärde generationen inom familjen som sköter gården.

Fram till själva övertagandet bodde Caroline på ett antal olika platser runtom i världen. Ett jobb som au-pair i USA hade varvats med boende i såväl Härnösand, Östersund och Göteborg. 

– Men när vi hade skaffat barn och hund valde vi att flytta hem, fortsätter Caroline om den geografiska rockad som ägde rum 2002.
 

undefined
Caroline Hemmingsson valde att satsa på får istället för mjölkkor.

Då fanns det mjölkkor på gården men de fick ge plats till en ny fårbesättning, som idag är i storleksordningen runt 200 får. 

– Vi bytte de 50 mjölkkorna rakt av mot ungefär lika många stutar. Samtidigt skaffade vi även 110 dräktiga tackor, berättar Caroline.

Med fåren på plats började hon bygga upp det som idag är en omfattande förädling av ull. Hon visar vägen in i den röda träbyggnad som ibland fungerar som en form av gårdsbutik. Där inne samsas de egenproducerade ullprodukterna med glasflaskor vars innehåll är gjort av bären från havtorn och aronia.

– Jag gick en fem veckor lång kurs i mathantverk i Jämtland. Det var där jag fick upp intresset för att odla havtorn och aronia. Just nu har vi femtio buskar med havtorn här hemma och ungefär hundra buskar med aronia, säger Caroline som har god hjälp av Helena Hägg när det gäller arbetet med såväl ullen som de olika bären.

undefined
Helena Hägg är anställd på halvtid och hjälper Caroline Hemmingsson med många olika arbetsuppgifter på Åkemåla gård.


– Jag är anställd på halvtid och har varit här sedan hösten 2017, säger Helena Hägg apropå sitt eget engagemang på gården.

Om Caroline och Helena fick önska helt fritt är de helt överens om att de skulle vilja ha mer tid till sitt förfogande.

– Det finns hur mycket som helst att göra här. Det enda som sätter stopp är bristen på tid, säger Helena och får medhåll av sin chef.

– Jag skulle gärna lägga ännu mer tid på mathantverket om det fanns tid till det, säger Caroline som även jobbar deltid som nattsjuksköterska inom Vimmerby kommuns hemsjukvård.

– Den fasta inkomsten känns väldigt trygg att ha.

Trots att det är fullt upp så ser Caroline det som svårt att trappa ner på något av sina engagemang.

– Det känns som att alla de olika delarna ändå hänger ihop på något sätt. Det kan bli svårt att ta bort en enskild bit.

undefined
Den här byggnaden är centrum för det som säljs på den anrika gården.
Leksaker av ull från Åkemåla gård.
Leksaker av ull från Åkemåla gård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!