Ständigt framåt är Maries melodi: "Prövningar sporrar"

Marie Sevlidis har sällan tråkigt, eller ja – i stort sett aldrig. Det finns det liksom inte utrymme för. Kalendern är för det mesta fulltecknad.

"Som ung hade jag stort behov av bekräftelse, av att visa andra vad jag kunde. Så känner jag inte alls längre. Nu vet jag vad jag kan och jag behöver inte bevisa något för andra längre", säger Marie Sevlidis.

"Som ung hade jag stort behov av bekräftelse, av att visa andra vad jag kunde. Så känner jag inte alls längre. Nu vet jag vad jag kan och jag behöver inte bevisa något för andra längre", säger Marie Sevlidis.

Foto: Lotta Gometz

Familj2023-01-01 07:00

– Det är sådan jag är som person. Om någon skulle be mig att ta hand om disken på en restaurang skulle jag säkert tycka att det vore kul det med, säger hon.

undefined
"Som ung hade jag stort behov av bekräftelse, av att visa andra vad jag kunde. Så känner jag inte alls längre. Nu vet jag vad jag kan och jag behöver inte bevisa något för andra längre", säger Marie Sevlidis.

Nu har det gått 17 år sedan hon öppnade hårstudion People i hemstaden Västervik. Och faktum är att det händer saker inom företaget mest hela tiden.

– Nästa år blir det en hel del utbildningar, en inspirationsresa med gänget till Köpenhamn, renovering av ett personalrum och såklart event. Det jobbar vi ofta och mycket med.

Men. Man kan ju undra hur det egentligen har varit att driva salong de senaste åren när kriserna bokstavligt talat avlöst varandra – först en pandemi och sedan skenande elpriser och inflation. 

Deppigt värre kan man tycka.

Men Marie ser det på ett annat sätt:

– Som företagare är jag som allra bäst när jag ställs inför prövningar. Då får jag massor av idéer. Utmaningarna sporrar mig och gör mig ännu mer kreativ, säger hon.

– Jag tänker ofta: "Om vi gör så här – vad händer då?" Allt blir inte alltid bra. Men att våga testa kommer man långt på. Jag bollar mycket med min man som är delaägare i företaget och även med mina anställda.

Och för att se till att utveckling hela tiden sker – även under mer normala förhållanden – jobbar hon med halvårsplaner.

– Mina medarbetare blir kanske lite trötta ibland på alla mina projekt, att det ska hända saker hela tiden. Men jag vill inte att det ska stå still ens en vecka!, säger hon och skrattar.

undefined
Marie Sevlidis i salongen med sonen Jamie som blir friserad.

Här är nog på sin plats att poängtera att det inte går någon riktigt skarp skiljelinje mellan arbete och privatliv för Marie. Företagandet genomsyrar livet i stort och kollegorna, de anställda, beskriver hon i det närmaste som en utvidgad familj.

– Vi gillar att umgås och hitta på saker även utanför arbetstid. En del kanske tycker att det låter konstigt. Men vi trivs i varandras sällskap, säger hon.

– Vi är ett starkt team nu som är som bäst när vi är tillsammans.

Det är den sista dagen i november, när vi ses hemma hos Marie i Västervik. Det är adventstid. Lussebullar och saffransskorpor står framdukat på köksbordet och kaffebryggaren puttrar.

Inför att vi ska ses har Marie förklarat vägen och poängterat att huset ser ut som en kyrka, så att jag inte ska tro att jag kommit fel. Och ja – huset ser verkligen ut som en kyrka med sina stora fönster och sin vita putsade fasad. Inte så konstigt, eftersom det faktiskt varit just en kyrka, en metodistkyrka. 

Men innan Marie och maken Christos flyttade in och omvandlade huset till ett hem fungerade det också som auktionshall, berättar hon.

Att det bor någon här med ett intresse för inredning och estetik blir uppenbart så snart man tagit klivet över tröskeln.

De stora väggytorna pryds av konst och varje pryl tycks vald med omsorg.

undefined
Marie hemma vid köksbordet.

Intresset för estetik, färg och form har funnits där sedan Marie var barn. Men det var en speciell praoperiod på mellanstadiet – tidigt 90-tal – som gjorde att hon fick upp ögonen för just frisöryrket. 

Praktikplatsen hette Zic Zac och låg vid Stora Torget.

– Där var vi också ett team med många frisörer som jobbade tillsammans. Jag kände redan då att jag mår bra av att ha många kollegor omkring mig, där idérikedomen är stor och man kan inspireras av varandra. Hela frisörmiljön inspirerade mig, säger Marie.

Chefen, Inga-Britt Karlsson, fick ta hand om en mycket vetgirig och handlingskraftig praoelev. Något som gjorde att hon snart gav Marie utökat ansvar och särskilda uppgifter – som till exempel att lämna in dagskassan på banken.

– Det gjorde att mitt självförtroende växte.

När det så blev dags att välja gymnasieprogram föll valet på frisör och utbildningsorten blev Nässjö.

Vid den här tiden, runt millennieskiftet, var det väldigt inne med löshår, eller extensions som det kallas, vilket Marie tog fasta på. Hon fördjupade sig på området genom att gå olika utbildningar och kurser och fick uppdrag som konsult och utbildare av andra frisörer. 

– Det var då, på gymnasiet, som jag startade mitt första företag, berättar hon. 

undefined
På bröllop i Grekland. Marie fixar brudens hår.

Men efter studenten ville Marie vidare, lära sig mer.

– Mitt stora intresse har hela tiden varit färg och det ville jag förkovra mig inom.

Så när hon fick ett erbjudande om fördjupad utbildning och tjänstgöring för företaget Goldwell var beslutet lätt och flytten gick till Stockholm.

– Ena veckan jobbade jag på plats i Stockholm och den andra reste jag runt till salonger i hela Sverige och utbildade frisörer i färgkunskap och färgtekniker.

– Att jobba med modeller, vilket man gör som utbildare, var roligt. Jag fick verkligen utlopp för min kreativitet. 

Efter några år kände hon ändå en längtan efter mer av kontinuitet.

– Jag ville starta något eget och ha kundkontakter över längre tid. Som man har på en salong.

Så kom det sig att hon vände hemåt, till Västervik igen.

2006 öppnade Marie och maken Christos salong People i en liten lokal på Rådhusgatan. När verksamheten växte gick flytten till Hamngatan och slutligen till Båtmansgatan och det gamla posthuset där verksamheten numera finns.

undefined
Marie Sevlidis.

De som följt Marie och företaget genom åren vet att hennes hjärta också klappar för välgörenhetsprojekt.

Ett exempel är hennes återkommande insamling till cancerforskningen.

I höstas samlade företaget in drygt 185 000 kronor till förmån för bröstcancerförbundet.

– Jag var själv nära min moster som insjuknade i bröstcancer och träffar nästan dagligen kvinnor som tyvärr drabbas av den här sjukdomen. Och om det finns något jag kan göra för dem så gör jag det gärna. 

– Jag vill att de ska känna att de kan komma in på salongen och bara ta en cappuccino och läsa tidningar när det är jobbiga stunder i livet!

People har också skapat ett nätverk för bröstcancerdrabbade kvinnor, där de varje år bjuder in sex personer som får en kväll i lyx med trerätters middag.

– Det blir starten för dem att kunna få kontakt, utbyta erfarenheter med varandra och både få skratta och gråta.

Vad betyder det för dig att jobba med sådant här?

– För mig känns det viktigt att lyfta samhällsfrågor och att jobba med välgörenhet när jag kan. Jag har ju möjlighet att skapa event och bidra tillsammans med andra företagare som jag har lärt känna. Det vore dumt att inte ta vara på den möjligheten – att göra bra saker tillsammans, säger Marie Sevlidis.

Vad har du i tankarna just nu?

– Alldeles för mycket. Skulle vilja byta hjärna för en stund!, utbrister hon och skrattar.

undefined
Marie Sevlidis trivs i Pefkohori, Grekland, och skulle gärna vilja öppna ett litet hotell där.
Marie Sevlidis.
Marie Sevlidis.
Personligt

Marie Sevlidis

Familj: Christos och sönerna Damon, Jamie och Alexis.

Bor: Västervik och så ofta jag kan i Pefkohori, Grekland.

Intressen: Läsa magasin, inreda, träna och hänga med familjen.

Äter helst: Min mans mat. Vad han än lagar är det alltid sååå gott!

Smultronställe i Västervik: Gränsöleden, alla årstider. Och Gränsö slott och spa.

Kuriosa: Jag är ett kontrollfreak, att jag hatar karuseller och kyla. 

Drömmer om: Att starta ett bed & breakfast eller mindre hotell i Grekland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!