Spännande bredd om klassisk knöl

Bland våra mål för Kindamats verksamhet finns bland annat att få konsumenterna medvetna om hur viktigt det är att handla lokalt och hur lätt det är att finna varorna.

En älskad knöl som har mer att ge, blev slutsatsen av Kindamats senaste föreläsning.

En älskad knöl som har mer att ge, blev slutsatsen av Kindamats senaste föreläsning.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Familj2019-12-20 18:00

Ett annat mål är att göra Kinda kommun självförsörjande när det gäller livsmedel och vi jobbar på med detta enligt våra ledord: lärande, nytänkande, möjligheter – och jag lägger gärna till tradition (inte minst när det gäller potatis).

Kinda är en fantastisk kommun och har alla möjligheter att nå målet! Det enda som fattas idag är: potatis, grönsaker och fisk.

Ökad produktion skulle ge möjligheter för nya producenter att starta eller för våra medlemmar att öka eller förnya sin produktion. Allt detta är bra för vår miljö och för hälsan och skapar nya arbetstillfällen.

Vår riksdag har beslutat att vi måste höja vår självförsörjning och Kindamat vill vara med och stimulera detta.

Därför hade vår senaste föreläsning temat "Potatis, våra älskade knölar". Potatisambassadör Kari Pettersson, Bjälbo, gav oss en intressant potatisresumé och vi fick klart för oss vad potatisens intåg i Sverige betytt för utveckling och befolkningsökningen.

Potatis kan ju användas till så mycket god mat – allt från förrätter till efterrätter och till bakning. Alla fick en smaktallrik på temakvällen, där potatis ingick i alla olika rätter och bakverk.

Ida Johanna Carlander från Ulrika fanns också med och presenterade nya och gamla potatissorter och deras användningsområden beroende på textur och smak. Potatis är billig mat och lätt att använda och lämplig att odla i vårt klimat – varför vi borde öka konsumtionen. Rekommendationen idag är att vi måste minska vårt köttätande till ett halvt kilo per vecka (självklart lokalt producerat!) och då kommer potatisen väl till pass för att göra oss mätta och potatis ger bra näring. Stärkelsen i potatis är speciellt viktig för våra bakterier i tarmen.

Makarna Helldorfs potatisutställning och Pers vinnande konsthantverk (som i år var en potatis) fanns också där.

Vilken bredd kvällen fick från den storskaliga hypermoderna potatisodlaren till den mindre jordnära där naturens cirkulation styr produktionen –  till hur konstnären stimuleras av potatis.

För att förvara den potatis och de grönsaker som vi odlar i våra trädgårdar eller självplockar hos någon storodlare på hösten har Kindamat ett upprop som gäller jordkällaren – ett klimatsmart sätt att förvara livsmedel. Vi vill stimulera till att rusta upp befintliga källare och att bygga nya jordkällare.

Tänk när vi kan säga ”Det är tryggt att bo i Kinda, för där är vi självförsörjda”.

Potatisambassadör Kari Pettersson, Bjälbo, gav en potatisresumé och en bild av vad potatisens intåg i Sverige betytt för utveckling och befolkningsökningen.
Potatisambassadör Kari Pettersson, Bjälbo, gav en potatisresumé och en bild av vad potatisens intåg i Sverige betytt för utveckling och befolkningsökningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!