Thea blev kallskänka i Vimmerby tack vare ishockeyn

Hon är ung. Hon är från Skåne. Men det var först när hon kom till Vimmerby som hon upptäckte att hennes specialitet är danska smörrebröd. Nu är Thea Johnsson en i trion som gjort att bageriets kallskänk hittat rätt form.

Thea Johnsson har blivit specialist på smörrebröd. "Det viktigaste av allt är att det är mycket pålägg" säger hon.

Thea Johnsson har blivit specialist på smörrebröd. "Det viktigaste av allt är att det är mycket pålägg" säger hon.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2023-10-28 07:00

Med van hand brer Thea Johnsson smör på det danska rågbrödet och är sedan noga med att salladsbladen täcker ordentligt. För så ska det vara, enligt gammal dansk tradition. 

– Det allra viktigaste är mycket pålägg, det är nummer ett, och jag tycker det är ganska fritt att ta vad man tycker om och vad som passar ihop. Från början när det här uppstod i Danmark gjorde de mackor av resterna från dagen innan, säger Thea Johnsson och lägger ett par bitar friterad fisk på ett av de sju blivande smörrebröden som ligger på arbetsbänken i kallskänken på bageriet Guldkringlan i Vimmerby.
Det är där hon jobbar sedan någon månad tillbaka. Det är hennes andra arbetsplats sedan hon flyttade från Skåne och Malmö till Vimmerby i början av augusti.

– Min pojkvän (Isac Göransson reds. anm.) spelar hockey och började spela för Vimmerby till den här säsongen, så det är därför vi har flyttat hit, berättar hon.

– Vimmerby är litet så det är ju förstås stor skillnad mot Malmö, men jag tycker det är mysigt att det är litet och lugnt.

undefined
Thea Johnsson flyttade från Skåne till Vimmerby i slutet av sommaren. Det var då hon upptäckte sina färdigheter att göra smörrebröd. "Det är ju väldigt populärt i Skåne, så det kanske fanns lite med utan att jag tänkt på det."

Med tanke på hennes ursprung och närheten till Danmark skulle man kunna tro att hon hade med sig färdigheten att göra smörrebröd. Men det var först i Vimmerby hon upptäckte sin fallenhet för den klassiska danska traditionen.

– Först jobbade jag i delikatessen på Ica och där gjorde vi väldigt mycket smörrebröd och jag tycker det är kul att fixa och pilla lite med rätterna för att få till den där knorren och det är också kul att komma på olika kombinationer. Sedan är ju smörrebröd väldigt populärt i Skåne och det är ju nära Danmark, så det kanske finns en koppling i alla fall, som jag inte tänkt på innan, säger Thea Johnsson.

I vilket fall som helst fick hon fortsatt nytta av intresset och färdigheterna för smårätter när hon bytte arbetsplats till Guldkringlan.

– Percy och Joakim ville gärna få in smörrebröd i sortimentet och då föll det på mig och på den vägen är det, konstaterar Thea Johnsson, allt medan det ena efter det andra smörrebrödet blir till på arbetsbänken.

Kallskänken är en väsentlig del i bageriets pågående utveckling och expansion.

– Äntligen har vi fått in rätt folk där. Vi har gått från en halvtidstjänst när vi tog över för tre år sedan till tre heltidstjänster i dag. Tack vare att Thea, Pernilla och Jonas har en blandning av ung entusiasm och rutin och erfarenhet och vill samma saker som vi har vi hittat rätt form på kallskänken, som är ett viktigt ben att stå på för oss, reflekterar vd Joakim Hesselgård.

undefined
Thea Johnsson trivs lika bra med att möta kunder i butiken som att fixa till smörrebröd i kallskänken.

Åter till Thea Johnsson och hennes specialitet, som ofta efterfrågas vid olika företagsevent.

– Det är ett tillfälle när det passar väldigt bra med smörrebröd eftersom det finns med både fisk och kött och då kan deltagarna välja utifrån egen smak, men det går egentligen att äta när som helst. Varför inte en fredagskväll hemma när man inte känner för att laga mat?

Vad gör du annars som nyinflyttad i Vimmerby, när du inte meckar smörrebröd?

– Jag tränar en hel. Jag tycker det är kul hålla i gång och så hänger jag en del med kompisar.

Trots den korta tiden i Vimmerby har hon hunnit knyta ett nätverk med kompisar.

– Det har inte varit några problem, jag är väldigt social av mig så det funkar. Det är likadant här på jobbet, de har välkomnat mig så himla bra och tagit in mig i gänget. Det har gjort att jag kommit väldigt bra in här på plats, så det känns väldigt bra med allt.

Några grundläggande råvaror som Thea Johansson gärna använder när hon gör smörrebröd. Bacon, friterad fisk, leverpastej, gravad lax, bog och rostbiff.
Några grundläggande råvaror som Thea Johansson gärna använder när hon gör smörrebröd. Bacon, friterad fisk, leverpastej, gravad lax, bog och rostbiff.
Personligt

Thea Johnsson

Ålder: 20 år.

Bor: Lägenhet i Vimmerby.

Familj: Sambo i Vimmerby, mamma, pappa och en syster i Malmö.

Yrke: Kallskänka.

Specialitet: Danska smörrebröd.

Fritidsintresse: Träna och hänga med kompisar.

Dold talang: "Kanske inte så dold, men jag har spelat basket hela livet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!