"Det finns inget hat i detta forum"

För att inte trötta ut vännerna med alla inlägg om böcker startade Rebecca Sernfalk ett bokinstagramkonto som nu följs av ett stort gäng bokentusiaster. "Jag får utlopp för min kreativa sida genom bokkontot", säger hon.

Rebecca Sernfalk längtar alltid efter att få komma hem och djupdyka in i böckernas värld.

Rebecca Sernfalk längtar alltid efter att få komma hem och djupdyka in i böckernas värld.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2022-02-11 07:44

Rebecca har alltid tyckt om att läsa. Hennes personliga favoriter är fantasyböcker. 

– Det är en bubbla att hoppa in i, en verklighetsflykt. Det är så mycket tragiskt som händer i världen och då är det skönt att kunna zooma ut och träffa lite vampyrer och uppleva äventyr, säger hon.

I februari 2021 startade hon kontot "jagochminbok" på Instagram.

– Det var mest för att alla vänner på Instagram skulle slippa se alla mina inlägg om böcker hela tiden och för att motivera mig själv att läsa mer, säger Rebecca.  

undefined
Rebecca Sernfalk längtar alltid efter att få komma hem och djupdyka in i böckernas värld.

I skrivande stund har hon 1 204 följare från hela Sverige.

– Jag försöker lägga ut några inlägg varje vecka, men det beror ju på hur mycket tid jag har. Jag lägger ut både recensioner och bildutmaningar. Jag får utlopp för min kreativa sida genom bokkontot, säger hon. 

undefined
Rebecca Sernfalk startade bokkontot "jagochminbok" på Instagram för ett år sedan. Idag har hon över 1 200 följare och antalet ökar för varje vecka.

Rebecca har alltid, ända sedan hon var liten, läst mycket böcker.

– Som barn prenumererade jag på Läslusen. Mina barn har fått ärva mina böcker så de har en hel garderob full, säger hon. 

Vad är det bästa med att läsa böcker tycker du?

– Att få försvinna och zooma ut i andra världar. Just nu tittar jag knappt på tv, nu är jag inne i ett "läsrace", jag kan ligga i badkaret och läsa en bok, säger hon. 

Vill du ge något tips till människor som inte läser så mycket?

– Det är bra att testa olika genrer för att se vad man gillar. Hittar man en favorit så läs mer av den författaren.

Rebecca får böcker hemskickade från både privatpersoner och från bokförlag. Nu ska hon vara ambassadör för Seraf förlag som släpper fantasy- och feelgoodböcker

– Man fick ansöka med ett inlägg och så valde de ut mig. Min uppgift blir att läsa fantasyböcker, recensera dem, bidra med tävlingar och visa omslag från kommande böcker, säger hon.

undefined
Rebecca Sernfalk träffade vännen Lisa-Marie Andersson genom sitt bokinstagramkonto. Här har Lisa-Marie klippt in dem i samma bild fast de har aldrig träffats i verkligheten.

Rebecca tycker att det roligaste med hennes bokinstagram är att hon fått många nya vänner.

– Min närmaste vän som jag fått där bor i Älvdalen. Vi har börjat följa varandra och har blivit goda vänner. Hon har redigerat in bilder så vi är i ”samma bilder” på våra konton. Det finns ju inget hat i detta forum utan alla stöttar varandra i bokinstagram, vi finns där för varandra och har det trevligt och pratar om det vi gillar, säger hon. 

Rebecca tar upp en bunt favoritböcker ur sin väska och börjar engagerat att berätta om flera.

– Alla dessa är ju olika genrer, en rysare, en "feelgood" och en lite mer övernaturlig och så det jag gillar mest, fantasy. "600 mil till dig", är en glad bok med lite hetta i som man bara läser ut på en gång, en bladvändare som varit hos tio av mina vänner.  De andra är mer svensk fantastik.

Hon fortsätter att berätta om en annan bok i högen, Mats Strandbergs "Konferensen". 

– Det är en rysare, efteråt fick jag en riktig bokbaksmälla som jag kallar det. Ofta när man bränt hela boken i ett nafs så kan man inte sluta tänka på den efteråt, sen tjatar man ihjäl sig om böckerna, säger Rebecca.  

 Vad tycker du kännetecknar en dålig bok?

– Dåliga böcker har ett ovårdat språk, en osammanhängande text och vulgära ord. Man märker ganska snabbt om en bok inte är bra och egentligen ska man inte läsa klart då – men det ska mycket till för att jag ska sluta läsa, säger hon. 

undefined
Det tar ungefär en vecka för Rebecca Sernfalk att läsa ut en bok på 500 sidor. Här med en av hennes favoriter "600 mil till dig".

Förra året hade Rebecca som mål att läsa 33 böcker, men det var redan avklarat efter ett halvår. Inte sällan läser hon 300 sidor under en helg. 

– Jag snittar på två böcker varje vecka.

Rebecca är alltid ärlig i sina recensioner och i år har hon inte hittat någon "wowbok" än.

– Jag är inte så kräsen, men när jag får de där recensionsböckerna är det inte alltid de som är bäst. Men jag är ändå tacksam för många vill man ju läsa, säger hon. 

Rebecca har även läst mycket för sina barn.

– Det är nostalgi sedan jag var liten. 

Har du aldrig funderat på att skriva en bok själv?

– Jag började skriva och fick en idé en natt, men den lät bättre i mitt huvud. Fördelen med bokinstagram är att många vill skriva böcker, så jag gottar mig i deras istället, man blir ju vän med många författare, säger Rebecca. 

Vilken blir din nästa bok?

– Jag tror att jag kommer läsa Kirke för den plockade jag upp igår. Det är en bok som min kompis har skickat, vi byter böcker med varandra. Jag brukar oftast bestämma mig i förväg för vad jag ska läsa, men jag läste snabbare i år än jag trodde. Ofta längtar jag efter att få gå hem och läsa, men på jobbet är alla involverade så det är kul, säger Rebecca. 

Personligt

Rebecca Sernfalk

Familj: Sambo och två barn, Levi snart 10 år och Allis snart 7 år. 

Bor: I Västervik, där hon är uppvuxen. 

Gör: Jobbar 95 procent på Synsam som försäljare. 

Intressen: Läsning (lyssnar inte på ljudböcker då hon föredrar en fysisk bok i handen), driver bokkontot "jagochminbok" på Instagram, och att vara med familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!