Ordning och reda när Elin organiserar

Mobilen är hennes viktigaste redskap. "I den har jag allt, hela mitt liv faktiskt", säger lokalpolitikern och blivande mamman Elin Sjölander Landerdahl som fyller 30 år på söndag.

30-åriga Elin Sjölander Landerdahl ser fram emot att bli mamma, men kommer att behålla sina förtroendeuppdrag i kommunen.

30-åriga Elin Sjölander Landerdahl ser fram emot att bli mamma, men kommer att behålla sina förtroendeuppdrag i kommunen.

Foto: Kristina Westring

Familj2020-02-01 10:00

Ett stenkast från Västerviks kommunhus delar Elin Sjölander Landerdahl livet med Jon Sjölander och hans två döttrar. Elin och Jon gifte sig i somras och sedan dess har Elin signerat med dubbelt efternamn. Något som har visat sig vara aningen omständligt.    

– Det är otroligt långt och jag måste skriva ut allt, att förkorta funkar inte. Det var inte riktigt genomtänkt. Vi får se, det kanske blir en justering. 

Att båda skulle byta till "Sjölanderdahl" är inte aktuellt. 

– Vi har skojat om det, men vi gillar våra efternamn och för mig är Landerdahl starkt förknippat med min identitet. 

Att ha nära till kommunhuset ser Elin, som är moderat kommunpolitiker, bara fördelar med. Mötena är många och det är enkelt att kvista över. För sju år sedan tog hon klivet in i politiken och nu sitter Elin som andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och är ledamot i kommunfullmäktige. Sedan 2018 är hon tjänstledig från jobbet som handläggare på Skatteverket för att arbeta med sitt huvudsakliga uppdrag: politisk sekreterare för Moderaterna i Region Kalmar län. Arbetet innebär att samordna möten, resor, boka konferenser och utbildningar, skriva pressmeddelanden och motioner.   

– Jag är spindeln i nätet och en länk till tjänstemännen. Jobbet passar mig bra eftersom jag gillar att organisera och strukturera. Mobilen är mitt viktigaste redskap. I den har jag allt, hela mitt liv faktiskt. 

Elin är född och uppväxt i Västervik och var från tioårsåldern en flitig gymnast i Västerviks gymnastikförening. Färdigheterna, som fortfarande sitter i, underhåller hon med jämna mellanrum.

– Att stå på händer funkar, men inte att gå ner i spagat nu när jag är gravid.  

På gymnasiet valde Elin samhällsvetenskapliga programmet med inriktning ekonomi. Det var när hon röstade för första gången, 2010, som intresset för politik startade på allvar. 

– Vi diskuterade ofta samhällsfrågor hemma, men i och med att jag läste partiprogrammen i samband med valet började jag också lyssna på debatter, läsa ledare och följa med på Västerviks-Tidningens debattsidor.

Malin Sjölander, som den här mandatperioden är regionråd och gruppledare för Moderaterna i Kalmar län, tillika Jons syster, var den som introducerade Elin för det politiska arbetet.

– Jag följde med på ett gruppmöte och efter det var jag fast. Det var spännande att få höra resonemang och bakgrundsberättelser till det som sedan skulle beslutas. 

Sitt första förtroendeuppdrag fick Elin som ersättare i demokratiberedningen och sedan blev det alltså barn- och utbildningsnämnden. 

Du var en ung tjej på 23 år. Hur blev du bemött?

– Jag har blivit kallad "lilla gumman" en gång när jag stod i talarstolen. Då fräste jag ifrån. Jag är påläst och vare sig man är ung eller inte är det att kunna sina fakta som inger respekt.

Vilka frågor brinner du mest för?

– Psykisk hälsa för unga, det är långa väntetider vid utredningar, så borde det inte få vara. Individanpassad undervisning, är en annan sak, då menar jag även för dem som är högpresterande. Det är de mjuka frågorna, men självklart är det viktigt med tillväxt och infrastruktur också. 

Vad gör du om 10 år?

– Jag tror att jag kommer fortsätta jobba politiskt. Men jag har en dröm om att bli min egen, kanske något inom hotell. Jag är driven, gillar att träffa folk. Ja, det skulle vara en kul grej att testa. 

Löpning är en viktig ventil och sorterar tankarna på ett bra sätt, tycker Elin.
Löpning är en viktig ventil och sorterar tankarna på ett bra sätt, tycker Elin.
Födelsedag

Elin Sjölander Landerdahl

Fyller: 30 år den 2 februari. 

Gör: Politisk sekreterare för Moderaterna i Region Kalmar län (tjänstledig från arbetet som handläggare på Skatteverket). Politiska förtroendeuppdrag (M): Andre vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Västervik och ledamot i Kommunfullmäktige, m.m.   

Familj: Maken Jon Sjölander, också aktiv inom Moderaterna, Jons två barn Nellie, 14 år, och Klara, 12 år. Ett barn på väg. 

Läser: Deckare. Just nu "Där inga ögon ser" av Dag Öhrlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!