Nanne bytte asfalten mot solen på Ibiza

Från säsongare till asfaltsläggare, därefter massör och elektriker. Nanne Bandefjords yrkesbana har varit minst sagt krokig och man kan utan att överdriva kalla honom en mångsysslare. Nu bor han på Ibiza där han trivs med både klimatet och den spanska mentaliteten.

Nanne Bandefjord trivs på Ibiza där han jobbar som elektriker och massör. Familjen har även utökats nyligen och förutom av Nanne och flickvännen Deborah består den nu av blandrasen Scottie Pippen som är åtta månader.

Nanne Bandefjord trivs på Ibiza där han jobbar som elektriker och massör. Familjen har även utökats nyligen och förutom av Nanne och flickvännen Deborah består den nu av blandrasen Scottie Pippen som är åtta månader.

Foto: Privat/montage

Familj2020-12-05 10:00

Tillsammans med flickvännen Deborah har Nanne Bandefjord utvecklat ett mindre dagsretreat på Ibiza och det går riktigt bra, trots coronan som drabbat många egenföretagare hårt. Nannes verksamhet har tvärtom fortsatt vara mycket populär.

– Corona har inte påverkat mig speciellt, jag har två andra arbeten som jag har kunnat arbeta med men jag har varit fullbokad sedan i juni till för någon vecka sedan, säger han och tillägger att han alltid tar hygien på stort allvar och tar god hand om sina klienter.

Men det var med nöd och näppe som Nanne och Deborah kunde återvända till Spanien när coronan slog till över världen.

– Vi reste i Asien efter jul och var bland annat i Indien, Thailand och Hongkong. När det blev lockdown i Hongkong var vi där, berättar Nanne.

Paret återvände till Spanien och hann precis ta sig från Valencia till Ibiza innan landet stängde sina gränser. Men trots att Spanien tidigt drabbades hårt av pandemin, har de alltså kunnat leva ett något sånär normalt liv. Dock var förstås inte folklivet på Ibiza detsamma som sommaren 2019, när de först kom dit.

– Då var det värsta draget här och galet fullt med folk. Så var det inte alls i somras, minns Nanne.

På Ibiza driver Nanne och Deborah sitt företag Samja yoga massage. Deborah är utbildad yogalärare och Nanne erbjuder klassisk svensk massage. En verksamhet han drog igång parallellt med sitt tidigare jobb som asfaltläggare i Stockholm.

– Gubbarna som jag jobbade med hade problem med ryggarna, så jag började massera dem. 

Nanne utbildade sig till massör i Linköping och startade ett massageföretag. Då vintrarna innebar ledighet från jobbet som asfaltsläggare tillbringade Nanne dem med att resa till varmare breddgrader. Och på en massagekurs i Indien träffade han sin Deborah.

– Hon är från Skottland men bodde i London då.  Vi hade distansförhållande i 1,5 år varefter vi flyttade till Amsterdam under några månader. Sedan bestämde vi oss för Ibiza och har nu varit här i över ett år, säger Nanne. 

På sitt retreat erbjuder de yoga, massage, matkunskap och näringslära och verksamheten är byggd på ”Word to mouth” vilket innebär att de inte lagt några pengar på marknadsföring utan enbart levt på sitt rykte.

– Jag har aldrig riktigt gjort någon större promotion eller liknande, så jag går alltid in med att göra mitt absolut bästa och ge all energi jag har till mina klienter, säger Nanne.

Han gör oftast hembesök vilket innebär att folk runt om på ön anlitar honom för att komma hem och ge dem massage. Det leder i sin tur till fler uppdrag och kunderna finns ofta i privatvillor på Ibiza.

– Det är många tyskar, fransmän och engelsmän som anlitar mig, berättar han.

Nanne har alltid haft många bollar i luften. Efter uppväxten i Björnsholm och hotell- och restaurangprogrammet i Västervik jobbade han inom restaurangbranschen i några år. Mest som säsongare i bland annat Åre, men också på krogar i Stockholm. 

Han tror själv att det är kombinationen av olika jobb som gör att han passar för massageyrket.

– Som asfaltsläggare fick jag styrkan och via restaurangerna kundkontakten, säger han och berättar att han just nu jobbar heltid som elektriker på Ibiza. Massagen sker mest på kvällar och helger. 

Nanne upplever livet i Spanien mycket annorlunda från det i Sverige. 

– Det är mer mångkulturellt på Ibiza, jag har klienter från hela världen. Folk här tar mer vara på sig själva och lägger mer pengar på sina kroppar och på sitt välmående, säger Nanne som ser Ibiza som "möjligheternas ö".

Hur går det med språket då?

– Haha, jag försöker lära mig lite spanska via duolingo-appen, men ska försöka ta en kurs efter jul. Det funkar bra ändå eftersom det är engelska som gäller för de flesta av mina kunder, säger Nanne.

Snart planerar han att samarbeta med en vän som han lärt känna på Ibiza.  

– Den här vännen gör retreats för krigsveteraner så där kommer jag och Deborah att jobba i vinter, säger Nanne som vill hjälpa dem finna ro i kropp och själ.   

I framtiden vill han jobba mer med retreats och även på att försöka hitta en kurs där han kan utbilda sig inom yoga för att förstå kroppen på ett bättre sätt.

– Det är välmående och musikindustrin som är toppprioritering här på Ibiza. Här betalar man för bra service, med ett leende, säger Nanne. 

Nanne masserar ofta hemma hos kunder och utsikten från arbetsplatsen går inte att klaga på.
Nanne masserar ofta hemma hos kunder och utsikten från arbetsplatsen går inte att klaga på.
Personligt

Nanne Bandefjord

Ålder: 31

Uppvuxen: I Björnsholm, gick i skola i Lofta och Gamleby och därefter Hotell- och restaurangprogrammet vid Västerviks gymnasium.

Bor: Ibiza.

Familj: Flickvännen Deborah och en nyinköpt hund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!