Nancy frÄn USA fick trÀffa svenska slÀkten

Rudolph och Gerda Johansson gjorde som mĂ„nga andra smĂ„lĂ€nningar – de utvandrade till Amerika. 102 Ă„r senare samlades slĂ€ktingar pĂ„ KröngĂ„rden och de mest lĂ„ngvĂ€ga gĂ€sterna var deras barnbarn Nancy, 65 och hennes man Dave frĂ„n USA.

Rudolph och Gerda Johnson utvandrade till Amerika hösten 1921. SlÀkten vÀxte sig större pÄ bÄda sidor Atlanten och en solig höstdag, 102 Är senare blev det slÀkttrÀff pÄ KröngÄrden med trevlig samvaro och massor av prat. LÀngst resvÀg hade barnbarnet Nancy och hennes man Dave, som bor i USA.

Rudolph och Gerda Johnson utvandrade till Amerika hösten 1921. SlÀkten vÀxte sig större pÄ bÄda sidor Atlanten och en solig höstdag, 102 Är senare blev det slÀkttrÀff pÄ KröngÄrden med trevlig samvaro och massor av prat. LÀngst resvÀg hade barnbarnet Nancy och hennes man Dave, som bor i USA.

Foto: Privat

Familj2023-10-24 20:30

År 1918 stod bröllopet mellan Rudolph Johansson frĂ„n Pelarne och Gerda Sjölin frĂ„n Djursdala.TvĂ„ pojkar, Hjelton och Harry, kom till vĂ€rlden i rask takt i Sverige. Och raskt tog de ocksĂ„ beslutet att utvandra. Hösten 1921 flyttade hela familjen till Minnesota, USA och i Amerika bytte man efternamn till Johnson.

Gerdas tvÄ Àldre bröder Carl och Emil hade emigrerat redan pÄ 1910-talet och nÀr Gerda och Rudolph flyttade till USA var Gerdas förÀldrar, Alfred och Selma samt hennes yngre bröder Edvin och Erik med pÄ resan. Rudolph Ä andra sidan, lÀmnade mor och far och mÄnga syskon i hemlandet, alla blev kvar i Sverige.

– Ingen av de utvandrade Ă„terinvandrade till Sverige, men flera besök har gjorts genom Ă„ren, berĂ€ttar Magnus Sandberg, slĂ€kting pĂ„ Gerdas sida, som Ă€r glad över att sĂ„ mĂ„nga ur den vĂ€xande skaran slĂ€ktingar och Ă€ttlingar kunde samlas till slĂ€kttrĂ€ff pĂ„ KröngĂ„rden, tidigare i oktober.

I Amerika bildade de bÄda bröderna Hjelton och Harry familjer. Den Àldre av dem, Hjelton, gifte sig med Ruthy och fick tvÄ döttrar med henne, Pat född 1947 och Pamela född 1952. Harry och hans fru Louella fick tre döttrar, Carol (1946), Renée (1950) och Nancy (1958).

– 1973 kom Rudolph och Gerda till Sverige med sina tvĂ„ barn och deras fruar, det vill sĂ€ga Harry och Louella, Hjelton och Ruthy. Med sig hade Harry och Louella yngsta dottern Nancy, dĂ„ 15 Ă„r gammal. Det var första gĂ„ngen som jag trĂ€ffade min syssling och för mig var det som att fĂ„ en syster, berĂ€ttar Maria Scharff, dotterdotter till Rudolphs syster Ingrid.

Maria Scharff har haft Äterkommande kontakt med de amerikanska slÀktingarna.

– Vi har trĂ€ffats mĂ„nga gĂ„nger. Jag Ă„kte över första gĂ„ngen 1975, jag har Ă€ven studerat i USA ett Ă„r. Nancy och hennes man Dave kom över till Europa tidigt 1980-tal och vi tre Ă„kte pĂ„ Interrail ihop.  Det var 40 Ă„r sedan Dave var i Sverige senast och 27 Ă„r sedan Nancy var hĂ€r, hon sjöng pĂ„ mitt bröllop i Tidersrums kyrka 1990 och kom tillbaka 1996. Tanken var att de skulle komma pĂ„ min dotters bröllop 2020, de hade köpt biljetter men kunde inte nĂ€rvara pĂ„ grund av lock down under pandemin. Men de behöll sina biljetter och nu anvĂ€ndes de.

Ett annat möte hon minns lite extra var nÀr hon tillsammans med Anne-Marie Hultqvist Svensson frÄn Hultsfred Äkte till USA 2018 för att vara med pÄ Nancy och Daves Àldste sons bröllop.

– Anne-Marie Ă€r dotter till Rudolphs syster Alice. Vi firade Ă€ven Hjelton, som i maj fyllde 99 Ă„r. Hjelton och Anne-Marie var kusiner, och det var minst sagt ett kĂ€rt Ă„terseende mellan de tvĂ„. De hade inte setts sedan mitten pĂ„ 1980-talet.

– Helton och Ruthys barn Pat och Pam, har ocksĂ„ varit hĂ€r i Sverige. Pat och make Dan kom över i mitten pĂ„ 2000-talet och Pamela och make Ken och son Tim kom 2017. Pamela Ă€r den enda av de fem barnen som behĂ„llit efternamnet Johnson.

Att uppnĂ„ hög Ă„lder verkar vara nĂ„got av ett slĂ€ktdrag. Rudolph dog 1980 vid 83 Ă„rs Ă„lder. Gerda dog 1992 vid 93 Ă„rs Ă„lder. Deras Ă€ldste son Hjelton dog 2022, nĂ€ra 103 Ă„r gammal och Harry dog 2016 vid 95 Ă„rs Ă„lder.                                                                                                                 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!