Därför började Matilda göra ost – mitt ute i skogen

Mitt ute i skogen bor Matilda Johansson med sin familj. Hur hamnade hon där, varför började hon med osttillverkning – och varför heter företaget Räven & Osten? Vimmerby Tidning har besökt mejerskan på gården Lida utanför Järnforsen.

Matilda Johansson har både gårdsbutik, mejeri och sommarkafé.

Matilda Johansson har både gårdsbutik, mejeri och sommarkafé.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2024-03-09 06:00

En sju kilometer lång grusväg leder fram till gården där Matilda Johansson, som är uppväxt i Stockholmstrakten, har slagit ner bopålarna. Det är också där hon har sitt mejeri med tillhörande gårdsbutik och sommarkafé.

Hur hamnade du här?

– Ibland dyker det upp saker som man i efterhand kan se blev ett vägskäl. Jag jobbade i Stockholm 2004 och var ganska uttråkad. Det kanske var en liten 30-årskris. Jag var på en fest och pratade med någon som jag inte ens kände, och då sa den här personen att du kan ju söka till någon folkhögskola, det kan ju vara kul.

undefined
Matilda Johansson har både gårdsbutik, mejeri och sommarkafé.

Det var sommar och egentligen för sent att söka utbildningar, men till slut fick hon en plats på en musiklinje på Oskarshamns folkhögskola.

– Och där träffade jag Carl som också gick den linjen.

Via sambon Carl, som heter Henriksson i efternamn, kom hon till Lida. Det är hans föräldragård.

– Vi har bott här i sju år.

Redan 2013 grundade Matilda Johansson företaget Räven & Osten. Trots att de då bodde på en annan gård startade hon osttillverkningen i Lida.

– Det var inte meningen att det skulle bli ett besöksmål, men nu har det blivit en stor del av verksamheten.

undefined
Matilda har inga egna kor på gården utanför Järnforsen, utan gör sina ostar på komjölk från en lokal bonde.
undefined
Förutom hårdostar gör hon bland annat mögelostar.

Idén att satsa på osttillverkning fick hon samma sommar, 2004, som hon sökte till folkhögskoleutbildningen. Hon läste om en kvinna i Jämtland som hade getter och ostproduktion.

– Jag tyckte att det lät så himla häftigt och fint.

Efter att ha tagit kontakt med kvinnan fick hon komma till henne i Jämtland och vara där i två veckor.

– Samma höst flyttade jag till Oskarshamn och träffade Carl. Den här idén låg liksom i bakhuvudet, och sedan flyttade vi hit och hade plötsligt en gård.

Det dröjde ändå ett tag innan Matilda Johansson förverkligade sina planer. Hon är utbildad molekylärbiolog och har bland annat jobbat i labbet på Arla i Vimmerby. Tillsammans med Carl har hon också fått två barn.

Efter andra barnet stod hon plötsligt utan jobb. Då gick hon en ostkurs och sökte starta eget-bidrag.

– Jag testade att göra ost i ett år. Då märkte jag dels att jag inte tröttnade snabbt, som jag har gjort på nästan alla andra jobb, dels att det gick att sälja och att folk tyckte att det var intressant.

undefined
"Att ha ostar är som att ha djur. Man måste sköta om dem hela tiden", säger Matilda Johansson.

Hon har alltid gillat ost.

– Min pappa var belgare, så vi har väl fått i oss en del ostkultur därifrån.

Hon är delvis uppväxt utomlands, eftersom hennes föräldrar jobbade i länder som Burkina Faso och Vietnam.

– När mamma jobbade för Sida bodde vi i Vietnam i två och ett halvt år. Vi kom faktiskt dit dagen innan Olof Palme mördades. Vi bodde på svenska ambassaden i Hanoi. Han hade gjort mycket för Vietnam, så det kom väldigt mycket kondoleanser till ambassaden.

Efter gymnasiet gjorde hon även en jorden runt-resa. Numera reser hon inte lika mycket.

– Att ha ostar är som att ha djur. Man måste sköta om dem hela tiden, så jag kan inte bara dra iväg nu.

På väggarna i gårdsbutiken hänger en lång rad diplom från olika ostfestivaler och tävlingar. Hon har bland annat vunnit flera SM-guld och ett VM-brons.

undefined
Matildas ostar har vunnit en rad priser, senast på ostfestivalen i Stockholm där det blev tre guld och två silver.
undefined
Trots alla priser menar Matilda Johansson att hon inte är en vinnarskalle.

Är du en vinnarskalle?

– Nej, det är jag faktiskt inte, säger Matilda Johansson, som ställer upp i tävlingarna för företagets skull.

– Det är värdefullt att få en opartisk bedömning.

När hon precis hade startat sitt företag var den största utmaningen att få fram bra produkter. 

– I början hade jag jättemycket energi och orkade allting.

Numera är utmaningen att inte jobba för mycket. 

– På sommaren har vi sommarkafé och gårdsbutik med ostdisk under juli och halva augusti. Jag orkar inte hålla samma tempo som tidigare och har därför minskat ner på öppettiderna något under kafésäsongen. På det viset får jag mer tid över till osttillverkningen.

undefined
Matilda Johansson startade sitt ostföretag 2013 och har numera både mejeri, gårdsbutik och sommarkafé hemma på gården.

Till sist, varför heter företaget Räven & Osten? Matilda Johansson valde namnet innan hon visste på vilken gård hon skulle ha sin verksamhet.

– Då kan man ju inte ta gårdsnamnet. Plus att Lida inte låter särskilt positivt som företagsnamn. Jag tog något helt annat för att ha ett varumärke, säger hon och berättar att namnet är inspirerat av fabeln om kråkan och räven.

– Kråkan har fått tag på en bit ost och sitter uppflugen i ett träd. Räven vill ha osten, men kråkan sitter utom räckhåll, så räven smider en listig plan och börjar smickra kråkan för hennes vackra fjäderdräkt. Till slut frågar räven: Är din stämma lika vacker som din fjäderdräkt? Då måste den fåfänga kråkan kraxa och tappar osten.

Personligt

Matilda Johansson

Ålder: 49 år.

Bor: På en gård utanför Järnforsen.

Familj: Sambo och två barn.

Yrke: Mejerska. Är även utbildad molekylärbiolog.

Intressen: Körsång, sjunger i Vetlanda madrigalkör och hoppar även in i körer i Järnforsen och Hultsfred ibland.

Om hur mycket ost hon äter själv: "Ärligt talat så blir man ju lite mätt på det. Men jag smakar gärna andras ostar och jag äter gärna köpeost också till mackan."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!