Irman har fyllt 40 – men Ă€n vill han inte lĂ€gga av

Den 11 januari fyllde Irman Smajic 40 Är. En betydelsefull födelsedag, berÀttar han. Han hade nÀmligen lovat sambon Alexandra att det var dÄ han skulle sluta med MMA-tÀvlingarna...

Irman Smajic med familj, sambon Alexandra, barnen Alma och Selma, samt hunden Molly. De har stöttat Irman under hela kampsportskarriÀren och Àr myckte stolta över honom, Àven om det förstÄs har varit jobbigt att han varit borta sÄ mycket nÀr han trÀnat inför en tÀvling eller en match.

Irman Smajic med familj, sambon Alexandra, barnen Alma och Selma, samt hunden Molly. De har stöttat Irman under hela kampsportskarriÀren och Àr myckte stolta över honom, Àven om det förstÄs har varit jobbigt att han varit borta sÄ mycket nÀr han trÀnat inför en tÀvling eller en match.

Foto: Anna Persdotter

Familj2023-01-13 17:15

– Jag lovade henne för lĂ€nge sen att dĂ„ ska jag lĂ€gga ner det hĂ€r. Men dĂ„ hade jag ju inte rĂ€knat med att jag skulle operera knĂ€na. Eller med pandemin, sĂ€ger han.

– SĂ„ nu tycker han att han kan köpa sig ett Ă„r till, skrattar Alexandra.

– Jag skulle vilja gĂ„ en match till i alla fall, nĂ„gonstans pĂ„ hemmaplan, sĂ€ger Irman.

MMA stÄr för Mixed Martial Arts och Irman Àr tvÄfaldig vÀrldsmÀstare i tungvikt, 2016 och 2017. Han har dessutom medaljer i flera valörer, inklusive guld, frÄn EM, och har Àven vunnit asiatiska mÀsterskapen. Han har hunnit med att proffsfajtas i ett antal Är nu, trots att han faktiskt inte började med kampsporten förrÀn han var 30.

undefined
Irman Smajic vann sina andra MMA-fight, i första ronden mot Ivan Visic.

Hemma hos familjen i villan i VÀstervik Àr det full rulle. Döttrarna Selma och Alma har jullov och har ugnen full av kakor. Franska bulldoggen Molly kommer och hÀlsar glatt vid dörren. De Ätta papegojorna larmar om att det kommit in en frÀmmande person i huset.

Irman sjÀlv kommer infarande en stund efter utsatt tid.

– Du anar inte vilken dag jag har haft! sĂ€ger han samtidigt som han pustar ut i soffan.

Just nu jobbar han Äterigen som tandhygienist, efter nÄgra Ärs uppehÄll, dÄ han förutom kampsportskarriÀren arbetat pÄ behandlingshem och extraknÀckt som dörrvakt.

– Det kĂ€nns jĂ€ttebra att vara tillbaka inom tandvĂ„rden, jag trivs jĂ€ttebra dĂ€r jag Ă€r nu.

Han har ocksÄ anvÀnt det senaste Äret till att ÄterhÀmta sig efter tvÄ stora knÀoperationer dÀr han lagat korsband och menisk pÄ bÄda sina knÀn, samt ledband pÄ det ena. Han valde att göra bÄda operationerna med ganska kort mellanrum, för att han inte skulle behöva vara i rehabilitering alltför lÀnge.

– Jag hade sĂ„dana dĂ€r skenor pĂ„ mig för att kunna gĂ„, och det blev rĂ€tt kĂ€mpigt ett tag.

Men nu har han börjat komma igÄng och trÀna igen. Mest gym har det blivit, men Irman satsar pÄ att börja med MMA-trÀning inom en snar framtid.

– Jag har testat lite för att se vad knĂ€na hĂ„ller för och nu ska vi börja lĂ€gga om kost för att komma i tĂ€vlingsform.

undefined
Irman Smajic upptÀckte att han hade vad som krÀvdes för att lyckas inom kampsporten och dÄ valde han att satsa fullt ut.

Irman Àr ocksÄ aktuell pÄ fler sÀtt under vÄren. Under en tid har ett tv-team filmat honom för en dokumentÀr om MMA-sporten. Den kommer att följa nÄgra olika utövare i olika stadier av sin karriÀr. En av dem Àr alltsÄ Irman.

– Filmen ska sĂ€ndas pĂ„ SVT sedan.

Under vÄren har han ocksÄ planer pÄ att starta en MMA-klubb i VÀstervik tillsammans med vÀnnen och före detta boxaren Majid Jelili.

– Det finns ingen i VĂ€stervik just nu och jag tycker att jag har rĂ€tt mycket kunskap som jag gĂ€rna skulle vilja dela med mig av. Och det Ă€r mitt sĂ€tt att tagga ner lite grann.

Irmans livshistoria börjar inte i VÀstervik, utan i Bosnien, i den lilla staden Glamoc, dÀr han bodde med sin familj, mamma, pappa och en syster. 1996, efter att kriget i Bosnien till största delen var över lÀmnade de landet för Sverige.

– Vi kom hit för att min syster var sjuk och vi hamnade i Flen.

Det var dÀr han vÀxte upp och efter gymnasiet utbildade sig till tandhygienist. Han fick sitt första jobb i yrket i MörbylÄnga, men sedan blev han erbjuden en tjÀnst inom specialisttandvÄrden i VÀstervik.

– Det var vĂ€l 2005. Jag tĂ€nkte att jag stannar ett tag och suger Ă„t mig sĂ„ mycket kunskap jag kan innan jag drar vidare. Men stan vĂ€xte pĂ„ mig och jag Ă€r glad för det, sĂ€ger Irman, som blivit kvar sedan dess.

undefined
Irman Smajic med familj, sambon Alexandra, barnen Alma och Selma, samt hunden Molly. De har stöttat Irman under hela kampsportskarriÀren och Àr myckte stolta över honom, Àven om det förstÄs har varit jobbigt att han varit borta sÄ mycket nÀr han trÀnat inför en tÀvling eller en match.

Det var lite pÄ samma sÀtt, av en slump, som han ramlade in pÄ MMA-banan. Han var överviktig och otrÀnad och ville gÄ ner i vikt. En kompis tipsade honom om ett MMA-gym i Linköping, sÄ han packade sin vÀska och Äkte dit.

– Jag behövde en ny utmaning i livet. Och jag fastnade med en gĂ„ng, frĂ„n det första tillfĂ€llet.

Men att han skulle tÀvla och satsa pÄ en proffskarriÀr fanns inte ens i tankarna. Efter att ha trÀnat i omkring ett Är fick han frÄgan om att tÀvla och stÀllde upp ett antal matcher i grappling och submission wrestling, dÀr man anvÀnder grepp och kast snarare Àn slag och sparkar för att fÄ motstÄndaren att ge upp.

Sedan fick han erbjudande om att gÄ en match i MMA B, dÄ kallat shootfighting.

– Det Ă€r som MMA, men det Ă€r inte tillĂ„tet att slĂ„ och sparka nĂ€r man Ă€r pĂ„ marken, förklarar Irman.

Han fick storstryk mot Tobias Morsing som, fick Irman veta efterÄt, tidigare hade 13 SM-guld i brottning.

– Jag blev kastad som en vante!

– Det var en ny erfarenhet för Irman, han Ă€r inte van vid att nĂ„gon kastar omkring honom, sĂ€ger Alexandra och blinkar Ă„t Irman.

Men matchen gjorde ÀndÄ att han kvalade in till SM och han blev sporrad att ta sig vidare.

– Jag kĂ€nde att "fan, jag kan inte Ă„ka ut pĂ„ en förlust, jag mĂ„ste kĂ€nna hur det kĂ€nns att vinna först".

SÄ det blev en tur till SM, dÀr det visade sig att det inte fanns nÄgon annan deltagare i hans viktklass. SÄ Irman flyttades upp till MMA A. Och efter att flera backat ut Àven hÀr stod han plötsligt med SM-guldet. Utan att ha gÄtt nÄgon match.

Och Ànnu konstigare, plötsligt blev han erbjuden att Äka och tÀvla i VM i Las Vegas.

– Jag sa till förbundskaptenen att: "Är det sĂ€kert att du vill att jag ska stĂ€lla upp? Du vet att jag inte gĂ„tt nĂ„gon riktig match, va?"

Det ville han och Irman tackade ja. SÄ kom det sig att han gick sin första MMA-match mot den regerande vÀrldsmÀstaren och förlorade pÄ delat domslut. TvÄ domare höll motstÄndaren som segrare, och en höll pÄ Irman.

Han slutade pĂ„ en femteplats i tĂ€vlingen och bestĂ€mde sig för att satsa pĂ„ riktigt. Året efter blev han vĂ€rldsmĂ€stare för första gĂ„ngen.

Vad sĂ€ger döttrarna om din MMA-karriĂ€r? Är de oroliga för att du ska bli skadad?

– De har vĂ€l lite vĂ€xt in i det, men jag vill inte att de ska se mina matcher live. Selma gillar det inte sĂ„ mycket, men Alma tycker det Ă€r spĂ€nnande, sĂ€ger Irman.

– Den senaste matchen var jag mest orolig, sĂ€ger Alma.

Det var innan Irman fixat sina knÀn, och efter att han drabbats av en köttÀtande bakterie under en trÀningsresa till Kanarieöarna, sÄ han var inte pÄ topp.

Matchen slutade med en förlust och det Àr inte sÄ han vill avsluta sin karriÀr.

undefined
Irman Smajic och papegojan Lola, samt dottern Alma.

NÄgot som ocksÄ ligger Irman varmt om hjÀrtat Àr de vÀlgörenhetsprojekt han Àr engagerad i. Han har tidigare rest med TandlÀkare utan grÀnser, och hoppas kunna göra sÄ igen och nÀr han Àr i Stockholm och trÀnar Àgnar han sin lediga tid Ät att dela ut mat Ät hemlösa.

Och sÄ Àr det papegojorna. Familjen har nu Ätta, och Irman rÀddar och omplacerar Àven Ät andra.

– Det finns mĂ„nga fĂ„glar i Sverige som inte har det bra. Jag tycker de Ă€r fascinerande djur och vill hjĂ€lpa till om jag kan.

Irman Smajic nÀr papegojan Chili rymde i somras, och till slut kunde rÀddas med hjÀlp av en kranbil.
Irman Smajic nÀr papegojan Chili rymde i somras, och till slut kunde rÀddas med hjÀlp av en kranbil.
Grattis!

Irman Smajic

Bor: VĂ€stervik.

Fyller: Fyllde 40 Ă„r den 11 januari.

Familj: Sambon Alexandra, barnen Selma, 13 och Alma 9, den franska bulldoggen Molly, samt 8 papegojor.

Intressen: "Att Äka motorcykel. Alexandra tog ocksÄ motorcykelkörkort i somras sÄ att vi kan vara ute tillsammans. Och sÄ kallbadar jag. Det försöker jag göra hela vintern."

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!