Miljöchefen slutar – månskensbonden blir solskensbonde

Det var förra århundradet som Anders Helgee kom in på sin nya arbetsplats, miljö- och hälsokontoret i Hultsfred. Sedan dess har han varit kvar, men nu närmar sig ett nytt kapitel i livet.

Anders Helgee ser en dubbel skönhet i den nya Mimerparken i Hultsfred. Inte den bara yttre med vatten blommor och grönt, utan också en skönhet i funktionen, genom att den tar hand om dagvattnet.

Anders Helgee ser en dubbel skönhet i den nya Mimerparken i Hultsfred. Inte den bara yttre med vatten blommor och grönt, utan också en skönhet i funktionen, genom att den tar hand om dagvattnet.

Foto: Olof Carlson

Familj2021-07-02 08:44

– Det var i januari 1989 som jag började på dåvarande miljö- och hälsoskyddskontoret, berättar han. Jag började som inspektör.

Men genom åren har han stigit i graderna, och 1999 blev han chef. Vid det här laget hade avdelningen också blivit miljö- och byggnadskontor, efter en sammanslagning. Så det har varit en hel del förändringar att handskas med genom årens lopp. Exempelvis första april 2014, när Hultsfred och Vimmerby slog sig ihop om ett gemensamt kontor.

– Det var inget aprilskämt, säger Anders Helgee, tvärtom. Sammanslagingen har fungerat väldigt bra. Genom sammanslagningen har vi fått ett större område att jobba på, och en större volym av ärenden. Det i sin tur ger oss bättre möjligheter att rekrytera personal med rätt kompetens.

En annan fördel är att det blir mer likartade bedömningar av ärenden i de båda kommunerna. 

Trots att han varit i branschen både länge och väl, har han sluppit hantera några större miljökatastrofer. Men det betyder å andra sidan inte att han varit utan utmaningar. Inte minst de stora saneringsprojekten som genomförts.

– Det började med Järnsjön utanför Järnforsen, säger han.

Där var man väldigt tidigt ute med saneringsprojektet, något av pionjärer faktiskt, när det gällde att rensa en sjö från PCB-haltiga pappersfibrer.

Sedan blev det Svartsjöarna, som då var förgiftade med kvicksilver och nu senast Varta och impregneringsverket i Hultsfred.

Det pågår också en diskussion om att ta tag i Nedsjön utanför Hultsfred, där det finns kvicksilver.

– Sedan har vi ett område i Södra Vi, säger han.

Men han är inte orolig för att det ska finnas några andra gamla bortglömda miljösynder i de båda kommunerna. 

– Vi har bra koll och det har vidtagits bra åtgärder, säger han.  

De här miljösynderna ligger långt tillbaka i tiden, sedan dess har miljöfrågorna kommit alltmer i fokus.

– Förr var det inte så noga, men numera renar industrin utsläppen vid källan. Det blir både bättre och billigare. 

Snart är det pensionsdags för Anders Helgee, ett par år i förväg för all del. Men ändå.

– Jag är ju 63 i år och jag har ju varit lite av månskensbonde i flera år hemma på gården, säger han, och det har blivit lite väl intensivt att hinna med allt på kvällar och helger. Nu finns möjligheten, så kan det vara lagom att gå nu.

Så nu blir han solskensbonde i stället... Och jobbar på dagarna.

Mudderverket spelade en stor roll i saneringen av Svartsjöarna, som då var förgiftade med kvicksilver.
Mudderverket spelade en stor roll i saneringen av Svartsjöarna, som då var förgiftade med kvicksilver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!