Mer tid i köket väntar för matnörden Thomas

Att Thomas Svärd, Vimmerby kommuns nuvarande utvecklingschef, gillar mat och matlagning är tydligt när han berättar om sitt recept på en kall bearnaise. Efter sommaren blir det mer tid för att experimentera i köket, för då lämnar han sin post.

"Det har varit kul att få jobba med fantastiska medarbetare på utvecklingsavdelningen och det är klart att när vi skrev första avtalet på Krönsmon var lite speciellt, det måste jag säga." säger Thomas Svärd.

"Det har varit kul att få jobba med fantastiska medarbetare på utvecklingsavdelningen och det är klart att när vi skrev första avtalet på Krönsmon var lite speciellt, det måste jag säga." säger Thomas Svärd.

Foto: Sofie Olsson

Familj2021-06-12 08:30

– Nu är beslutet taget och det känns skönt även om det kommer bli tråkigt att lämna väldigt bra kollegor och medarbetare och människor jag lärt känna och de samarbetsformer vi fått igång. Jag kommer nog vara en engagerad medborgare och följa saker, fast på ett lite annat håll, säger Svärd om att lämna jobbet som utvecklingschef och starta livet som pensionär efter sommaren. 

Men hur hamnade han egentligen här och blev Vimmerbys utvecklingschef?

Det hela startade i Sala, där han är född och uppvuxen, och där yrkeslivet startade inom en helt annan bransch än den kommunala.

– Efter lumpen i Gävle så började jag jobba inom livsmedelsbranschen på en butikskedja som hette Tempo Åhléns. 

Där blev han kvar i sju år samtidigt som han pluggade på Uppsala universitet. Ett jobb på Best Foods tog honom till Stockholm, där han också träffade sin fru. Därefter följde flera år på företaget och med olika roller i Göteborg och Kristianstad. Han har också jobbat på Wasa bröd och ett konfektyrföretag. 1995 kom han i kontakt med Åbro, som sökte en marknadschef, vilket gjorde att familjen Svärd hamnade i Vimmerby. 

– Sen dess har vi varit Vimmerby trogna och kommer så att vara framgent. 

undefined
Efter drygt fyra år på posten som utvecklingschef så har Thomas Svärd nu tagit beslutet om att gå i pension efter sommaren.

Förutom att ha jobbat på Åbro i Vimmerby så har han också jobbat några år på Roxx. Allra längst tid har han spenderat på Haugengruppen, som är ett livsmedelsföretag i Norrköping. Han klev av jobbet som vd för Haugengruppen februari 2017.

– Jag har pendlat till Norrköping, det är 14, 4 mil, enkelresa, i 14 år. Jag har åkt mina mil. 

Efter att ha varit hemma i drygt ett år så dök annonsen om tjänsten som utvecklingschef på Vimmerby kommun upp. Efter 40 år i livsmedelsbranschen var jobbet som kommunal chef ett helt outforskat territorium för Thomas.

– Det var det som var spännande. En av förutsättningarna var att jag skulle vilja lära mig någonting nytt.

Och visst blev det något helt nytt och mycket att lära.

– Här klev jag in i ett mörkt rum för egen del, jag kunde inte de politiska gångarna, jag förstod inte vad det var för skillnad på en kommunstyrelse och kommunstyrelseförvaltning och att kommunfullmäktige var högsta beslutande organ. Det där hade jag inte koll på riktigt, för det var något som egentligen inte hade intresserat mig så jag hade inte brytt mig så mycket om det, säger han och fortsätter:

– För min egen del har de här snart fyra åren varit en jättelärorik process hur en bra, fungerande demokrati kan fungera och det tycker jag är spännande, intressant och jag är så glad att vi har den här demokratistrukturen som vi har i Sverige. 

Men visst var det också en omställning att komma från det privata näringslivet där han jobbat efter "promptness", att svara på mejl och ta beslut prompt och snabbt. 

– Att då ställa om till att man får en förfrågan från en medborgare, en förening, ett företag, näringslivet eller besöksnäringen och veta att jag inte kan svara på det med den hastigheten, för jag måste gå den korrekta demokratiska vägen, det var lite frustrerande i början innan jag förstod varför man skulle göra så här. 

undefined
Anteckningsboken är Thomas ständiga följeslagare i arbetet.

Men nu måste vi återgå till Thomas matintresse. Han berättar om varför han gillar mat och att arbeta i livsmedelsbranschen:

– Mat och livsmedel är en social produkt, den är så enkel – man kan sätta sig ner och diskutera med någon om vad man tycker om smaken, sältan, styrkan eller vad som helst, man behöver inte vara superutbildad för att kunna ha en åsikt.

Hemma är det han som lagar maten i 95 procent av fallen, eftersom han just tycker det är så kul. Just nu ligger intresset i att finna nya smaker och att försöka hitta vilka smaker som kommer bli på modet om några år.

– Jag kan tänka mig att det blir mycket vegetariskt, jag kan tänka mig bönor och baljväxter som man kan förädla i någon form. Jag kan tänka mig smaker från Afrika, jag kan tänka mig ännu mer smaker från Sydamerika.

Han bekänner sig som en nörd när det kommer till mat.

– Jag skulle kunna testa att göra en sås med i princip samma ingredienser, men jag tar en av huvudingredienserna och har hundra av den på mittensåsen, femtio på såsen till vänster och hundrafemtio på såsen till höger – bara för att testa skillnaden. Så nördig kan jag vara faktiskt.

undefined
Matnörden Thomas in action. Han gillar att lära sig nya saker och just nu är intresset att hitta vad som blir nästa stora trend inom mat.
Den sista augusti är det officiellt dags att lämna utvecklingsavdelningen för Thomas Svärd.
Den sista augusti är det officiellt dags att lämna utvecklingsavdelningen för Thomas Svärd.
Personligt

Thomas Svärd

Ålder: Fyller 63 år i sommar.

Familj: Gift, två utflugna barn och tre barnbarn, samt en hund som ägs av ett av barnen.

Bor: "I Vimmerby sedan 25 år och resten av livet."

Intressen: Mat och dryck, sport.

Det här kommer jag äta i sommar: "Asiatisk papayasallad med en bra grillad köttbit, till det dricker jag en smörig chardonnay eller en ljus bryggmästarens från Åbro."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!