Kyrkomusikern Mats spelar orgel – med fötterna

Det var radions förtjänst att han upptäckte musiken. Kyrkomusikern, tonsättaren och gatumusikanten Mats Åkerlund blev årets sista sommargäst i Knastorp utanför Tuna.

Mats Åkerlund, kyrkomusiker och kompositör hittade musiken som 10-åring. Nyligen besökte han Knastorp utanför Tuna för att berätta om sitt liv och sina utbildningar.

Mats Åkerlund, kyrkomusiker och kompositör hittade musiken som 10-åring. Nyligen besökte han Knastorp utanför Tuna för att berätta om sitt liv och sina utbildningar.

Foto: Olof Carlson

Familj2022-08-27 07:59

– För mig är musiken ett sätt att kommunicera, säger han. Mitt syfte är att sprida glädje bland medmänniskorna. Man kan berätta mycket med musik. 

För att ta historien från början. Mats Åkerlund växte upp med föräldrarna i en lägenhet på tredje våningen i Uppsala. Utan hiss. Eftersom han har en omfattande CP-skada var det långt mellan gångerna som han kom ut. Men han hade radion som sällskap. Och med den kom musiken in i hans liv.

undefined
"Musik för mig", säger Mats Åkerlund, "är ett sätt att kommunicera". Målet är att sprida glädje bland medmänniskorna.

– Wow tänkte jag, säger han. Det här är något för mig. Det var i tioårsåldern som jag upptäckte musiken.

Så han fortsatte att lyssna på radion i några år till, och intresset att lära sig spela blev allt starkare. Och efter hand började han lära sig.

– Det tyckte jag var roligt och efter gymnasiet blev det så att jag började på Oskarshamns folkhögskola, för att utbilda mig till kyrkomusiker, säger Mats Åkerlund.  

Han blev färdig och tog sin examen 1975, och ett par år senare kom han in på Kungliga Musikhögskolan, KMH i Stockholm, för att läsa musikteori.

– Jag ville bli tonsättare, säger han.

undefined
Det är inte bara boxare som vinner på bättre fotarbete. Det gör även Mats Åkerlund, som spelar orgel med tårna.

 Fyra år senare var han klar med studierna. Och numera komponerar han mer eller mindre oavbrutet.

– Mestadels, säger han med glimten ögat, är kyrkomusik men det kan bli lite av varje. Det kan bli lite lättsammare saker också.

Han tar en paus och spelar på orgeln som ligger på golvet framför honom. Det blir ett stycke ut Beatles-klassikern Yesterday som tonar ut i ladan i Knastorp.

Mats Åkerlund fortsätter sin berättelse.

– Mitt första sommarjobb fick jag medan jag fortfarande gick på folkhögskolan, säger han. Det var i Berga kyrka, i närheten av Högsby. Efter fem år i Oskarshamn och med sommarjobbajobbet i Berga är det klart att Småland ligger mig varmt om hjärtat.

Så att få möjligheten att komma till Knastorp som sommargäst, tycker han är toppen.

När sedan utbildningen var klar, fick Mats jobb som kyrkomusiker hemma i Uppsala. 

– Men det var inte lätt säger han, men det gick till slut.

Och han är kvar där än, när han inte är på turné, eller spelar på gator och torg. 

Mats Åkerlund spelar ett stycke till, det är inte bara boxare som tar poäng på bättre fotarbete. 

Det är en helt vanlig digital Hammondorgel han spelar på. Ganska ny dessutom.

– Men det är inget special med den, säger han.

Bortsett från att den ligger på golvet, så att han kommer åt den med tårna.

Mats Åkerlund gästade Knastorp och Kicki Willysson för att berätta om sitt liv och om sin musik. Ett 30-tal åhörare kom för att lyssna, till årets sista sommargäst på logen.
Mats Åkerlund gästade Knastorp och Kicki Willysson för att berätta om sitt liv och om sin musik. Ett 30-tal åhörare kom för att lyssna, till årets sista sommargäst på logen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!