"Många har förutfattade meningar om tantra och BDSM"

Sofia Cerne har sedan ett antal år tillbaka arbetat med workshops och sessioner i tantra och BDSM och nu har hon förverkligat drömmen hon burit på om att skriva en bok i ämnet, Tantrickink.

Sofia Cerne har skrivit boken Tantrickink om tantra och BDSM. Hon har i många år hållit kurser och workshops i ämnet, och har bland annat kursen Femdom. "Den handlar om att få kvinnor att ta kommandot i sovrummet."

Sofia Cerne har skrivit boken Tantrickink om tantra och BDSM. Hon har i många år hållit kurser och workshops i ämnet, och har bland annat kursen Femdom. "Den handlar om att få kvinnor att ta kommandot i sovrummet."

Foto: Anna Persdotter

Familj2021-06-16 08:30

Hemma hos Sofia i villan i Ankarsrum är trädgården i full blom. Altanen är full av växter i krukor och blomlådor och Sofia berättar att hon har ännu fler inne på väg att planteras ut.

– Den här årstiden blir jag lite odlingsnarkoman, skrattar hon.

Sedan ett antal år driver Sofia Cerne företaget Xtas där hon håller kurser och workshops i tantra och BDSM i en kombination som hon kallar tantrickink, just det som hennes bok handlar om.

Tantra är texter inom hinduism och buddhism som består av levnadsregler där riter och meditationstekniker ska hjälpa människorna att nå fulländning.

– Tantra handlar främst om närvaroövningar och andningsövningar. Inom tantra pratar man om olika energier och det inkluderar den sexuella energin. Det var den delen som upptäcktes av hippies under det glada 60-talet och togs med till västvärlden, förklarar Sofia.

undefined
Sofia Cerne har skrivit boken Tantrickink om tantra och BDSM. Hon har i många år hållit kurser och workshops i ämnet, och har bland annat kursen Femdom. "Den handlar om att få kvinnor att ta kommandot i sovrummet."

Faktum är att tantra är en flera tusen år gammal andlig tradition och flera mer moderna yogaformer, som kundalini och hatha räknas som sprungna ur den traditionen. Tibetansk buddhism, som även kallas lamaism, har också sin grund i tantrismen.

– En grundtanke i tantran är att vara närvarande i sin egen kropp, i nuet.

I sin bok förklarar Sofia både tantra och BDSM. Förkortningen BDSM står för bondage (bindning/frihetsberövande), dominans och disciplin, submission (undergivenhet) och sadism, samt masochism.

Sofia säger att många har förutfattade meningar eller föreställningar om både tantra och BDSM, men att det hon vill förmedla är sätt att experimentera med sin sexualitet på ett säkert sätt.

– Jag vill inspirera människor att känna mer, både inifrån och utifrån.

undefined
När andra under pandemin började hålla webbaserade kurser, så passade Sofia Cerne på att skriva en bok i stället.

Själv har hon hållit på med både tantra och BDSM i en bit över tio år. Tidigare arbetade hon med företagsutveckling och företagarpolitik, etik och hållbar utveckling, något hon också skrivit böcker om. Men efter att ha drabbats av utbrändhet blev hon tvungen att fundera på vad hon ville göra med sitt liv.

Det var då hon hittade både tantra och BDSM.

– Jag träffade en man som introducerade mig, som ville att jag skulle vara hans undergivna.

Hon tyckte det kändes lockande och följde med in i BDSM-världen. Det var också här hon började leda workshops, ett arbete som fortsatte och utvecklades även efter att förhållandet tagit slut.

– Folk gillade mina workshops och började fråga om jag höll i privatsessioner, så då började jag med det.

Men hon påpekar att det vid sessionerna visserligen handlar om en fysisk upplevelse, men inte om sex.

– Det kan handla om tantramassage, en massage där man jobbar med kroppens energier för att bli avslappnad. Och i våra stressiga liv kan det vara svårt att stressa av och komma till en djupare närvaro, där kan bondage hjälpa till och vissa behöver en hårdare stimulans, som en smisksession, för att kunna slappna av.

undefined
Bondage, alltså att bindas fast med rep, kan vara ett effektivt verktyg för att slappna av, berättar Sofia Cerne. De här repen var en gåva från en vän i samband med bokreleasen, specialtillverkade och färgade för hand.

Med jämna mellanrum flammar BDSM upp i debatter om sexuellt våld, där BDSM-utövande används som förklaring, eller bortförklaring.

Sofia Cerne tycker det är ledsamt med alla historier som kopplar ihop BDSM och övergrepp.

– Det är inte något jag mött under mina år med BDSM. Där har vi överenskommna regler och använder oss av kodord, som ska respekteras. Allt annat är övergrepp och ska polisanmälas.

Själv har hon inte varit med om något sådant utan har enbart upplevt BDSM-kulturen som välkomnande och vänlig.

Med sin bok vill hon låta andra få en chans att upptäcka den på egen hand.

undefined
Sofia Cerne tror att lek med polaritet kan bidra till att skapa attraktion att förhållande och med sin bok vill hon hjälpa andra hitta sitt sätt att leka.

Boken kan beskrivas lite som en gör-det-själv-bok. Hon varvar med att berätta om egna erfarenheter och beskriva de olika delarna av utövandet och vid varje del finns en övning att göra och frågor som kan vara viktiga att tänka över.

– Det är en nybörjarbok som ska locka till lek och att våga utforska sig själv och varandra i en relation och vara en guide till hur man leker säkert.

– För det behövs en vettig kommunikation, något som behövs i alla relationer.

Sofia har, till skillnad från många andra i samma bransch, valt att vara öppen med vad hon sysslar med, något som förstås inte alltid varit lätt.

– Första gången jag skulle vara med i tv, i programmet Fråga Olle, så ringde min mamma och skällde ut mig och frågade vad jag höll på med. Men sedan ringde hon tillbaks och bad om ursäkt och vi hade ett bra samtal.

Samtidigt förstår hon att många håller det hemligt.

– Det hade kanske varit annorlunda om jag hade haft barn på skolan här.

Sofia Cerne har skrivit boken Tantrickink om tantra och BDSM.
Sofia Cerne har skrivit boken Tantrickink om tantra och BDSM.
Personligt

Sofia Cerne

Ålder: 48 år.

Bor: Ankarsrum, men kommer från början från Falun.

Familj: Sambo, fyra systrar och nio syskonbarn.

Intresse: "Tja, att vara moster är väl ett intresse! Som egenföretagare blir man lätt uppslukad av det man jobbar med. Men jag gillar odling och husrenovering. Vi har köpt ett hus i Rumskulla som vi håller på att renovera för att hyra ut. Annars reser jag gärna, Goa i Indien är ett favoritresmål."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!