Maja, 10, donerar sitt hår: "Känns som en fin gest"

I flera år har Maja Forss sparat ut sitt hår. Två dagar innan hennes tioårsdag fick det ryka för en god sak.

Det är en pirrig men till synes lugn tjej som sätter sig i frisörstolen. "Det känns som en fin gest", säger hon.

Det är en pirrig men till synes lugn tjej som sätter sig i frisörstolen. "Det känns som en fin gest", säger hon.

Foto: Annie Hogner

Familj2024-01-25 20:00

När det stora klippet sker är Maja ganska exakt 9 år och 363 dagar gammal. Hon har bestämt sig för att lagom till tioårsdagen känns som en bra tid för att göra det hon gått och tänkt på länge – att klippa av sig sitt långa hår för att skänka det till välgörenhet.

– Jag ska donera det så att det kan bli en peruk till någon som inte har eget hår. Det känns som en fin gest, förklarar hon.

Inspirationen till det hela har hon fått från sin mamma, Emma Forss, som gjorde samma sak några år tidigare. Hon i sin tur fick upp ögonen för det när en släkting donerade sitt hår, så klippen ger minst sagt ringar på vattnet. 

– Det är ju så man vill att det blir med såna här saker. Att det leder till att fler vill göra en sån fin och modig sak som Maja, säger Sarah Svensson, Vimmerbyfrisören som fått äran att klippa av det långa svallet.

undefined
Innan det är dags för klippningen mäts håret med tumstock. Trettiofyra centimeter är det som ska kapas.

När det blivit dags att sätta sig i frisörstolen pirrar det i magen hos Maja, men samtidigt är hon peppad. Det här är något hon laddat upp för i ett helt år, och det är en till synes lugn tjej som sitter där när förberedelserna sätter igång. Bakom sig har hon både en mamma och frisör som poängterar hur cool hon är som vågar.

– Varför inte ändra lite tänker jag? Det växer ju ut igen, säger Maja.

Och förändring ska det verkligen bli. När håret mäts med en tumstock i brist på andra verktyg kan konstateras att det är trettiofyra centimeter som ska kapas. Först delas det upp i fem sektioner som flätas var för sig, innan det är dags att säga hejdå till håret.

undefined
Frisören Sarah Svensson gör de sista förberedelserna innan hon plockar fram saxen. Alla flätor ska kapas.

En i taget klipps flätorna av och läggs på rad. När klippningen är klar ska de läggas i en försluten påse, packas i ett vadderat kuvert och skickas till Malmö. Där ska det, förmodligen tillsammans med hår från andra donatorer, bearbetas av en perukmakare för att till slut kunna hamna på någon annans huvud. 

– Det känns lite weird att det ska blandas med andras hår såklart.

undefined
Under klippningen får Maja flera samtal från vänner och släkt. Det är många som är nyfikna på den stora förändringen.

Under tiden hon får sin nya, kortklippta frisyr passar vi på att samtala lite om livet, sådär som man ofta gör när man är hos frisören. Maja har levt halva sitt liv i Kanada, dit familjen flyttade för att pappan med jobb på Ljunghäll skulle vara med och starta upp en fabrik. Det händer därför att hon kastar in engelska ord och uttryck när hon pratar. Sedan ett drygt år tillbaka bor familjen i Storebro.

– Några kompisar saknar jag och det var lite annorlunda att flytta från Kanada, men det har gått bra.

undefined
"Det tar ju bara slut", uttrycker Maja när hon ovant drar fingrarna genom håret.

När klippningen är klar är det en ny spegelbild som Maja har att möta. Ovant drar hon fingrarna genom håret och konstaterar att "det tar ju slut så snabbt". Men trots den lite märkliga känslan av att ha en helt ny frisyr är Maja nöjd med sitt val. Hon har bestämt sig för att någon annan behöver håret bättre.

undefined
Familjen Forss har bott i Kanada i ungefär fem år, alltså halva Majas liv, men flyttade tillbaka till Sverige och Storebro i slutet av 2022. Här syns Maja tillsammans med sin mamma, Emma Forss, som gav inspiration till hårdonationen.
Innan det är dags att klippa av håret dokumenteras det hur långt det en gång var.
Innan det är dags att klippa av håret dokumenteras det hur långt det en gång var.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!