Låtskrivaren Julia Karlsson längtar hem till Vimmerby

Redan som tioåring skrev hon musik hemma på rummet i Vimmerby och nu, 22 år senare, är Julia Karlsson en av "doldisarna" bland årets nomineringar till amerikanska Grammy Awards, ett av världens finaste musikpriser.

Vimmerbybördiga Julia Karlsson är en av låtskrivarna bakom världshiten "The Business" med artisten Tiësto. Hon skrev låten tillsammans med låtskrivarkollegan Anton Rundberg och James Bell.

Vimmerbybördiga Julia Karlsson är en av låtskrivarna bakom världshiten "The Business" med artisten Tiësto. Hon skrev låten tillsammans med låtskrivarkollegan Anton Rundberg och James Bell.

Foto: Jakob Emtestam

Familj2022-01-13 18:00

När Julia Karlsson svarar i telefon är hon på jakt efter lunch i ett regnigt Stockholm, där hon numera bor och jobbar.

– Det blir en del jobbresor till London och USA men i och med pandemin har vi jobbat via länk från Sverige, säger hon.

Låtskrivaren lämnade Vimmerby när hon var 19 år. Mellan 2010 och 2012 pluggade hon på Musikmakarnas låtskrivar- och producentutbildning i Örnsköldsvik. Tillsammans med kollegan Anton Rundberg och låtskrivaren James Bell ligger hon bakom världshiten "The Business" med artisten Tiësto, som i dagsläget har över sanslösa 740 miljoner spelningar på Spotify.

– Jag är väldigt glad och tacksam att låten mottagits så bra. Pandemin har ju inneburit begränsningar och man har inte kunnat skriva tillsammans med andra artister och låtskrivare på samma sätt som innan så det känns lite extra speciellt, säger Julia Karlsson.

undefined
"Det skulle såklart vara helt galet att få med sig en Grammy-statyett hem. Jag tror att vi kan ha en god chans men man vet aldrig hur juryn resonerar. Det är väldig många bra artister nominerade i samma kategori", säger Julia Karlsson om Grammy-nomineringen.

Pandemin har tvingat ner stora delar av kultursektorn på knä, men när Julia Karlsson summerar sitt 2021 har hon blivit nominerad till både en Grammy och en Brit Award. Samtidigt listade den välkända amerikanska musiktidningen Billboard henne som världens tredje bästa låtskrivare i genren dance/electronica, före flera stora världsartister. 

– Det har absolut varit en karriärsmässig topp och jag är jätteglad för allt. Tänk att få med sig en Grammy-statyett hem, det hade varit häftigt! Man hoppas såklart på att vinna men det är många bra artister nominerade i samma kategori så konkurrensen är tuff, säger Julia Karlsson.

"The Business" låg ofärdig på hårddisken när pandemin kom och var en sådan där låt som man inte riktigt visste hur den skulle låta, berättar Julia Karlsson. Hon är ödmjuk trots framgångarna, men tycker samtidigt om uppmärksamheten och det nya erkännandet.

– Det är jätteroligt och jag tänker att det också kan inspirera. I och med att jag även är vokalproducent på låten så hoppas jag att det kanske kan ge unga tjejer mer självförtroende när det kommer till musikproduktion. Det blir allt vanligare att tjejer producerar men det är långt ifrån en bra balans, säger hon.

Musikbranschen är tuff och bara för att man skrivit en hit behöver inte det betyda att det händer igen, menar Julia, men hon är uppenbarligen på rätt spår. Redan för åtta år sedan blev Runaway (U & I), skriven av bland annat Julia Karlsson och framförd av gruppen Galantis, dubbelt Grammynominerad. 

– Jag hoppas att jag och Anton kan fortsätta som vi gör och känna att vi har möjlighet att få skriva musik med och till artister som vi ser upp till. Justin Bieber är en stor Idol som det hade varit otroligt kul att få jobba med, jag älskar allt han släpper. Det är väldigt svårt men det är bra att ha drömmar, säger Julia Karlsson.

I den nära framtiden kommer hon och Anton Rundberg att fortsätta jobba i team med James "Yami" Bell, som sjunger på och var med och skrev "The Business". 

– Vi har hittat en härlig kemi och det är alltid kreativt och kul att jobba med James, så det kommer vi fortsätta med. Det kommer nog bli mer urban pop-inriktning och inte lika mycket danspop, men det får vi se. Låtarna blir vad kemin i rummet gör dem till. Man kan alltid diskutera innan vilken typ av låt man vill skriva men slutresultatet blir ofta något annat. Plötsligt hittar man ett ljud som leder in en på en helt ny bana. 

undefined
Anton Rundberg och Julia Karlsson kommer fortsätta jobba i team med James "Yami" Bell, som sjunger på och var med och skrev The Business. "Det kanske blir mer urban pop-inriktning och inte lika mycket danspop, men det får vi se. Låtarna blir vad kemin i rummet gör dem till", säger Julia Karlsson.

Hon gillar att arbeta med en blandning av pop, rnb och urban, men beskriver sig som allätare när det kommer till att lyssna på musik.

– Jag kan lyssna på både rock och jazz trots att jag älskar att skriva just pop. Just nu lyssnar jag till exempel mycket på musik från 40 och 50-talet, säger låtskrivaren samtidigt som tunnelbanetåget gnisslar in på stationen i bakgrunden. 

Julia trivs bra i Stockholm men saknar samtidigt Vimmerby, och hon har nyligen tagit över en stuga utanför stan. Den har renoveringsbehov men i framtiden vill hon ha möjlighet att jobba därifrån.

– Jag har alltid en längtan till Vimmerby, men det känns också alltid fint när jag kommer till Stockholm, eftersom jag har familj och vänner på båda ställena. I framtiden skulle jag vilja ha en musikstudio i Vimmerby så att man kan jobba även där, bjuda med artister och låtskrivare. Det som är så bra med musiken är att man kan förflytta sig och jobba på olika ställen, och det kan också vara bra för inspirationen att byta miljö, säger Julia Karlsson.

Julia Karlsson skriver både melodi och text samtidigt som hon producerar, främst sången. Hon hoppas kunna inspirera unga tjejer och öka deraas självförtroende när det kommer till musikproduktion.
Julia Karlsson skriver både melodi och text samtidigt som hon producerar, främst sången. Hon hoppas kunna inspirera unga tjejer och öka deraas självförtroende när det kommer till musikproduktion.
Grammy Awards 2022

Här är några av de svenska låtskrivarna som är nominerade till en Grammy: 

• Julia Karlsson och Anton Rundberg (Warner Chappell)
Best Dance/Electronic Recording – ”Tiësto – The Business” 

• Ludwig Göransson (Utapau Music/ Universal Music Publishing)
Best Score Soundtrack For Visual Media – ”Mandalorian – Season 2”

• Benny Andersson och Björn Ulvaeus (Universal Music Publishing)
Record Of The Year – “ABBA – I still have faith in you”

Källa: Stim

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!