Kommunpolisen som inte bara jagar fula fiskar

Han har fiskat sen barnsben och blev polis mest av en slump. Nu tycker han polisen är på rätt väg igen. Samtidigt får det naturnära livet med fiske och fåglar en allt större plats i Håkan Karlssons liv.

Vi tittar in hos kommunpolisen Håkan Karlsson för att få en bild av människan bakom uniformen.

Vi tittar in hos kommunpolisen Håkan Karlsson för att få en bild av människan bakom uniformen.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2021-03-02 19:30

– Det är lite pensionärsvarning när man blivit fågelintresserad också, säger han med ett skratt.

För de flesta Vimmerbybor är han "Håkan Polis". I nära 40 år har han haft olika roller inom polisen i Vimmerby. Nu är hans titel kommunpolis. En strategisk tjänst med uppdrag att arbeta tillsammans med kommunen och invånarna för att identifiera problem och förebygga brott.

Han berättar att det var en slump att han blev polis och att han lämnade Överum och hamnade i Vimmerby.

– Jag hade lovat mig själv att aldrig börja på bruket som farsan, farfar och alla andra, men det blev ett år på gjuteriet i alla fall. Sen sökte jag polishögskolan mest av en slump. Man visste inte så mycket om polisen då.

undefined
Håkan Karlsson ser stora skillnader i polisyrket mot när han började 1982. "Tekniken är bara ett område där det hänt mycket" säger han.

Den 2 maj 1982 knackade han på dörren till polisstationen i Vimmerby.

– Jag var 21 år, nervös och hade klätt mig i kostym. Men det var ju bara någon kommissarie som hade kostym, minns han. 

– Jag var den ende som sökt plats i Kalmar län i vår kull. Det blev Vimmerby, men kunde lika gärna blivit Kalmar. Då hade livet sett annorlunda ut, säger han.

Han tycker att jobbet som polis var ganska annorlunda då, mot vad det är i dag.

– Organisationen var förhållandevis ganska enkel. Det var ordningspolis och kriminalpolis. Vi var 32 ordningspoliser och tio på kriminalsidan och polisstationen var bemannad dygnet runt med vakthavande befäl, berättar han.

Sen dess har polisens organisationer bytt skepnad åtskilliga gånger.

– Med den senaste och med områdespoliserna som är på gång är vi nog på rätt väg igen.

undefined
Fiske har alltid varit en väsentlig del i kommunpolisen Håkan Karlsson tillvaro. Här med en fin fångst han tog i Vättern nyligen.

När Håkan Karlsson hänger av sig uniformen bär det av till ett naturnära liv vid stugan i Tjust skärgård för att jaga helt andra fiskar än de fula i undre världen.

– Jag har alltid fiskat, ända sen morsan och farsan tog med mig som liten. Man är uppvuxen med byxad abborrefilé. På den tiden togs allt tillvara, så det är inte konstigt att man hamnat på akuten två gånger med fiskben i halsen...

Det finns en viss prestige i fisket. I alla fall kollegor emellan. Just nu är det en kollega som ståtar med största abborren bland bilder på dörrposten till Håkans arbetsrum....

Livet i havsbandet har mer att ge än fisket.

– Sommaren, båtlivet och fisket – det finns inget bättre. Det om nåt är batteriladdning. Sen är det många som inte förstår det, och undrar vad man gör där ute och att det är mörkt. Visst är det mörkt, men vi ser stjärnorna. Vi hör ugglorna.

Det där med fåglarna har gett honom ytterligare en dimension. Det är tubkikare med adapter till telefonen och medlemskap I Tjust fågelklubb och fullt sjå med olika holkar som ska upp.

– Jag har fått hem två uggleholkar och hoppas få ugglor in på knuten. Det vore också roligt att få se när knipans ungar lämnar holken och hon tar med dem på led till vattnet, det har jag inte lyckats få se än.

undefined
"Det var mest en slump att jag blev polis", säger Håkan Karlsson, som haft flera olika roller under nära 40 år som polis i Vimmerby. "Visst är det både upp och ner, men jag har inte ångrat mig en dag..."

Hur känns det att fylla 60 år?

– Det hade känts bättre utan pandemin. Då hade man kunnat gjort något vettigt av det, men visst har vi en plan, men vi får se om det blir något av det...

Han avslöjar att han redan fått en drömstart på sitt jubileumsår. För några veckor sen ringde radioprofilen Gry Forsell upp och han fick chansen att önska sin egen drömstart på 2021 och bara dagar före intervjun kom ett presentkort till ett fiskespö i proffsklass.

– Bara att få gå och leta efter ett nytt spö som kan kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor gör ju att man ser positivt på framtiden.

När jag började i Vimmerby var vi 32 ordningspoliser och tio på krim" säger Håkan Karlsson. Han gjorde ett år på kriminalsidan: Sen var han ordningspolis i tiotalet år. Sen har han varit skolpolis, ungdomsutredare och närpolischef.
När jag började i Vimmerby var vi 32 ordningspoliser och tio på krim" säger Håkan Karlsson. Han gjorde ett år på kriminalsidan: Sen var han ordningspolis i tiotalet år. Sen har han varit skolpolis, ungdomsutredare och närpolischef.
Personligt

Håkan Karlsson

Ålder: 60 år den 9 mars.

Bor: Villa i Vimmerby.

Familj: Sambo och tre barn.

Yrke: Polis.

Fritidsintresse: Fiske, gärna i havet vid stugan i Loftahammar, odling, driver upp en hel del växter från frö, matlagning. "Det värsta, när man tycker om sin egen mat, är att jag inte ens kan titta på en köttbulle innan den lägger sig runt magen".

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!