Veine hittade det perfekta pensionärsjobbet

Prylar säljer bäst. Och kläder blir alltmer populärt. Men möbler kan vara trögsålda. Återbruksgeneralen Veine Johansson har koll på vad som är gångbart, trivs i sin roll och tycker sig ha hittat bästa pensionärsjobbet.

"Småprylar är min favorit" säger Veine Johansson, "Det är en av våra storsäljare. Som säljare i över 60 år har han hittat som han tycker det perfekta pensionärsjobbet.

"Småprylar är min favorit" säger Veine Johansson, "Det är en av våra storsäljare. Som säljare i över 60 år har han hittat som han tycker det perfekta pensionärsjobbet.

Foto: Olof Carlson

Familj2022-11-18 08:00

Veine Johansson är en välkänd profil i Vimmerby. Det är nog väldigt få som inte köpt något av honom vid något tillfälle. Mest troligt är kanske en bil. I 37 års tid jobbade han som säljare på dåvarande Arvidssons och sålde både Saab och Opel. Men det har blivit annat också. Som till exempel livsmedel.

Och har man varit säljare i 65 år, så sitter det djupt. Som medlem i Vimmerby Lions Club har han kommit att engagera sig hårt i loppisen. Eller Återbruksbutiken, som den kallas.

– Det låter lite bättre, tycker Veine Johansson. Och det är det bästa pensionärsjobbet man kan ha.

Så det är full fart framåt som gäller. Att 80-årsdagen bara ligger några dagar fram i tiden spelar mindre roll.

– Det är inget roligt att fylla år längre, säger han, så jag kommer att fira i all enkelhet.

undefined
Veine Johansson är med rätta stolt över Återbruksbutikens bokavdelning. Det är ett omfattande bibliotek med cirka 4 000 böcker. Och en väldig massa skivor och filmer.

Lions Återbruksbutik i Vimmerby blir alltmer populär och lockar besökare från både när och fjärran. Men det är inte de rödmålade husen i sig som drar. Husen är fyllda till bristningsgränsen med prylar. I tre våningar. Veine Johansson räknar med att det finns någonstans mellan 8 000 och 10 000 artiklar i lager.

– Visserligen har jag inte räknat dem, säger han, men jag uppskattar att det är så många. 4 000 av dem är böcker.

Återbruksbutikens bokavdelning imponerar verkligen. Det är ordning och reda, som på ett bättre bibliotek. Långa rader med bokhyllor utmed väggarna, medan skivor och musik är samlade i mitten. Det syns att någon som gillar böcker sköter om den här avdelningen.

– Det är Sam och Britt-Marie Månsson som har hand den här avdelningen, säger Veine, och de gör ett fantastiskt jobb.

– Jag ser ju en tydlig trend att intresset för återbruk ökar, säger Veine Johansson, när vi träffar honom över en kopp kaffe och wienerbröd i butikens lilla kafferum. 

Det finns ett miljötänk botten, och till det kommer ett visst mått av jaktinstinkt. Chansen att göra ett fynd lockar.

– Intresset verkar öka överlag, säger Veine, men framförallt märks det när det gäller kläder. Det intresset har blommat upp på senare tid.

Annars är det mest småprylar som säljer bäst. 

– Det är vår riktiga storsäljare, säger Veine. Däremot är det lite kärvare med möbler. Visst de säljer också, men inte lika lätt.

undefined
"Småprylar är min favorit" säger Veine Johansson, "Det är en av våra storsäljare. Som säljare i över 60 år har han hittat som han tycker det perfekta pensionärsjobbet.

När man går i gångarna slås man lätt av tanken "Varifrån får de allt?" Det är i princip fullt med grejer överallt. Skänkta grejer dessutom.

– Just nu är det så mycket att fått säga nej till en del, säger Veine Johansson. Tyvärr. Men vi har helt enkelt inte plats att förvara dem.

"Det gottaste" på den här säsongen är taget, och det dröjer till våren innan det blir riktig fart igen. Och under tiden måste ju soffor, kommoder och pottskåp stå någonstans.

Återbruksbutiken har kommit att bli en av de främsta inkomstkällorna för Lions i Vimmerby. 

– Tidigare var det den traditionella kalendern som gav mest, säger Veine och passar på att slå ett slag för den. Försäljningen pågår ju för fullt just nu. 

– Men nu har Återbruksbutiken kommit i fatt och rent av gått om. Målet för förra året var att den skulle dra in 100 000 kronor till välgörenhetskassan och de nådde vi. Och det ser ut att bli nytt rekord i år också.

Veine Johansson berättar att pengarna som kommer in går direkt till den här speciella kassan, för att sedan fördelas till olika ändamål.

– Vi hjälper lokalt, nationellt och internationellt, säger han.

undefined
Veine Johansson trivs som fisken i vattnet bland hyllorna. Och han ser ett ökat intresse för att att handla begagnat.
Personligt

Veine Johansson

Bor: I Vimmerby

Ålder: Fyller 80 år i dagarna.

Yrke: Säljare

Aktuell som: Jubilar och återbruksgeneral i Lions Club Vimmerby. "Har hittat det perfekta pensionärsjobbet."

Favoritsak på loppisen: Småprylar säljer bäst, möbler är mer trögsålda. Men intresset för kläder ökar. Trenden är tydlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!