Har spelat i bygdespel och lokalrevy i 40 år

1978 blev han engagerad i Eksjörevyn och Hultamatörerna. Sedan dess har han ägnat mycket tid att roa andra.

Gunnar Dahlén har spelat i Hultspelen sedan 1978 och har gjort många av rollerna genom åren.

Gunnar Dahlén har spelat i Hultspelen sedan 1978 och har gjort många av rollerna genom åren.

Foto: Ivonne Svahn

Familj2019-12-13 09:00

Gunnar Dahlén i Bellö kommer från en musikalisk släkt och han själv spelat i olika konstellationer, bland annat i Hemvärnets musikkår.

– En period var fyra i min nära släkt med i musikkåren, säger han.

Teaterintresset fanns också nära. Han berättar att hans pappa spelade revy på 1930-1950-talet i Eksjö Folkets park och att det på 1940-talet fanns inte mindre än tre revyer i Eksjö.

Eksjörevyn, som startade 1977, var den teater som skulle komma att väcka Gunnar Dahléns egna teatertalang.

– Journalisten Charli Nilsson och skådespelaren Hans Lindgren drog igång Eksjörevyn, berättar han.

Ett spontant samtal efteråt ledde fram till en förfrågan om Gunnar Dahlén kunde tänka sig vara med året därpå.

Och så blev det. Samma år, 1978, ställde han sig även på scenen i bygdespelen Hultspelen, som bygger på Albert Engströms berättelser. 

– Hultspelen är verkligen svensk historia och svensk kultur, säger han och visar en garderob i villan, som bara har kläder ämnade för Hultspelen. 

Genom åren har han spelat de flesta karaktärerna i de totalt fem uppsättningarna som finns skrivna. 

2020 är det 63:e året i rad som Hultamatörerna framför spelen på den lilla friluftscenen i Hult. Här är Gunnar Dahlén även konferencier.

Även hans fru Hjördis eller Sid som hon oftast kallas har varit engagerad i revyn. Hon har varit sömmerska för Eksjörevyn och delvis för Hultamatörerna och är fortsatt engagerad i Hultamatörerna på olika vis.

– Det finns ett skäl –  att träffa sin man, skämtar hon.

Och inte bara de har varit involverade utan hela familjen.

– Våra döttrar har också varit med. Hela revygänget var som en familj. Vi gjorde allt tillsammans från höst fram till mars. Hade vi inte haft revyn så hade vi inte sett världen, säger de om de resor man gjorde tillsammans och där man såg olika föreställningar.

– Det var otroliga scener som vi besökte och som gav oss inspiration och idéer. 

För tio år sedan renoverade makarna släktgården i Hässleberg, där de nu är bosatta. Det var en anledning till att de då valde att ta ett steg tillbaka i revysammanhang.

2016 var dock Gunnar Dahlén tillbaka på Eksjörevyns scen igen.

– Det var väldigt roligt att komma tillbaka även om det här med att "tappa texter" nästan har blivit mitt signum, säger han.

Han berättar att revyn förra året hyrde biografen för att se den inspelade revyn.

– Då såg vi varje miss, säger han och skrattar.

–  Men det är häftigt när det fungerar och mötet med publiken är speciellt. Och man blir glad när folk kommer fram efteråt och är nöjda, säger han som en förklaring, till varför han spelat teater i över 40 års tid.

Numera är han äldst på scen i revyn med sina 74 år. 

Däremot är han inte ensam deltagare i revyn från Bellö. Och i Bellö inhyses numera även alla kläder och dylikt som revyn äger.

– Vi hade 40 kvadrat med rekvisita från golv till tak i Ing 2:s Fritidsgård. När vi miste spellokalen för något år sedan visste inte vad vi skulle göra av allt men nu har vi fått hysa in det gratis i en lokal i Bellö istället, förklarar han.

Gunnar Dahlén har genom åren även haft ett brinnande intresse för budo. Han startade 1968 Eksjö budoklubb vars verksamhet han drev i 44 år innan han lämnade över den till ett par elever.

Hemma i hemmet märks också hans förflutna i Televerket där en garderob blivit ett helt litet museum med allehanda apparatur. 

Bellökärringen var Eksjörevyns egen finurliga kärring som hade åsikt och lösning på det mesta. Ett år blev hela scenen full av Bellökärringar. Gunnar Dahlén är trea från vänster.
Bellökärringen var Eksjörevyns egen finurliga kärring som hade åsikt och lösning på det mesta. Ett år blev hela scenen full av Bellökärringar. Gunnar Dahlén är trea från vänster.
Gunnar Dahlén

Namn: Gunnar Dahlén.

Bor:  På fruns släktgård Hässleberg i Bellö.

Ålder: 74 år.

Aktuell nu: Spelar med i Eksjörevyn efter nyår. Har spelat sedan 1978 med ett uppehåll mellan 2010 och 2016. 

Aktuell i sommar: Hultspelen spelas för 63:e året i rad. Gunnar Dahlén har varit med sedan 1978.

Karta: Hjältevad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!