Föräldralösa fölet fick en ny mamma

Sorg blandas med glädje på gården Gölhult utanför Hultsfred. Efter att hästen Litlavon nyligen gick bort blev fölungen Litfagra föräldralös. Men nu har hon fått en ny mamma.

Litfagra från Gölhult tillsammans med sin nya mamma, Perla, som numera tar hand om fölet som om det vore hennes eget.

Litfagra från Gölhult tillsammans med sin nya mamma, Perla, som numera tar hand om fölet som om det vore hennes eget.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2023-07-29 06:00

Lina Jonsson och hennes bonusmamma Eva-Karin Dahlberg öppnar grinden och går in i hästhagen. En större och en mindre islandshäst kommer direkt fram till dem.

– Vi har haft en tuff sommar, säger Eva-Karin Dahlberg och berättar att Litfagra föddes den 14 juni.

undefined
Litfagra har numera en ny mamma.

Både Litfagra och mamman Litlavon blev dåliga efter födseln, vilket krävde veterinärbesök och så småningom en resa till djursjukhuset i Skara. Där förlorade Lina Jonsson sin häst och Litfagra sin mamma.

– De vet inte riktigt vad det var som gjorde att hon gick bort, men de tror att det var någon tarm som läckte, säger Lina Jonsson.

– Hon gick bort på Litfagras enmånadsdag dessutom. Hon fick ha sin mamma i en månad i alla fall, och det är vi glada för, säger Eva-Karin Dahlberg.

undefined
Litfagra från Gölhult tillsammans med sin nya mamma, Perla, som numera tar hand om fölet som om det vore hennes eget.

Först letade de förgäves efter en amma till Litfagra. Sedan tog de fasta på ett tips från veterinärerna, som hade berättat att man kunde ta ett sto som tidigare haft föl och ge henne hormonbehandling. Valet föll på Perla, ett 23-årigt sto som bott i Gölhult sedan 2005.

– Perla har alltid varit ganska intresserad när det har varit föl här. Hon är en mamma som gillar att vara mamma. Hon är gammal, men vi sa att vi testar med henne, säger Eva-Karin Dahlberg.

Tanken är att "lura" stoet att hon har fölat. Behandlingen fick Perla att börja svettas.

– Då torkade Lina och jag som galningar med kökshanddukar på henne. Sedan sprang vi upp med handdukarna och gnodde hela fölet så mycket vi bara kunde med de blöta handdukarna för att hon skulle lukta som henne.

undefined
Perla har inte så mycket mjölk, men Litfagra diar ändå.

Även en veterinär och Linas pappa Bengt Dahlberg hjälpte till. Metoden visade sig fungera.

– Fölungen gick fram till Perla direkt och de luktade på varandra, säger Eva-Karin Dahlberg som berättar att Litfagra sedan började dia på Perla.

– Hon hade ingen mjölk, men nu har hon lite mjölk.

Mitt i sorgen efter Litlavon är Eva-Karin och Lina tacksamma över att Litfagra fått en ny mamma. Annars hade det varit tufft.

– Det är som med oss människor, man ska ha en anknytning, någon som ger en trygghet och som uppfostrar en på sitt språk. Det kan inte jag, Lina och Bengan göra. Det hade blivit besvärligare för Litfagra. Nu har hon Perla som kommer att lära henne alla de här sakerna.

Litfagra, som fortfarande får mjölkersättning, växer som hon ska.

– Nu har vi Litfagra tillsammans och försöker göra det bästa av det.

undefined
"Det här är fantastiskt, men det har ändå varit en tragedi", säger Eva-Karin Dahlberg och Lina Jonsson om sommarens dramatik på gården.
undefined
"Nu har vi Litfagra tillsammans och försöker göra det bästa av det."
undefined
Litfagra och Perla tillsammans med Lina Jonsson och Eva-Karin Dahlberg.
undefined
Litfagra med sin nya mamma Perla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!