Möt Beathe – inredaren som vill ge livet färg

Kan ett grönmålat badrumstak göra livet bättre? Svaret är ja – om man frågar inredaren Beathe Skaate, vars hem successivt gått från "ljust och fräscht" till färgstarkt ombonat.

Beathe Skaate i sitt mörkgröna arbetsrum, ett av de rum där hon trivs bäst.

Beathe Skaate i sitt mörkgröna arbetsrum, ett av de rum där hon trivs bäst.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Familj2023-10-21 06:30

Det första som möter en hos familjen Skaate är en kaxig grafiskt mönstrad halltapet.

– Vi bara älskar den! Den gör ett statement när man kommer in i huset. Jag såg den i en katalog när jag var hemma i Norge och kände bara att den är perfekt. Grand Hotel i Oslo har haft den här tapeten. Kan de kan vi. Innan hade vi en gråvitrandig, säger Beathe Skaate.

undefined
Beathe Skaate och tapeten hon inte kunde låta bli.

”Innan” är ett flyktigt begrepp för den som snabbt går från tanke till handling. När Beathe och Kent Skaate flyttade till Vimmerby sommaren 2004 tog det bara några månader innan de bytt ytskikt i hela huset.

– Vi är ett bra team, gör aldrig något om inte båda är med på det. Det är ofta jag som får idéerna och Kent som förverkligar. Vi var klara i oktober. Men redan i november tapetserade vi om första rummet.

undefined
Huset är inbäddat i grönska, som nu slagit över i färgexplosion.

Det 300 kvadratmeter stora huset plus källare och vind, byggt 1926, hade varit i ett skick som fått henne att gråta. 

– Vi hade tre småbarn, minstingen var tre veckor när vi kom hit och där jag först bara sett potential såg jag nu ett enormt renoveringsobjekt. Hade vi tagit oss vatten över huvudet? Men när vi väl kom igång gick det undan.

undefined
I huset, byggt på 1920-talet, finns en hel del originaldetaljer kvar, bland annat kakelugnar.

Paret månade om att bevara känslan, men med modern twist.

– Jag är ingen "bröstpanelsmänniska". Men här fanns jättefina detaljer vi ville behålla. Alla fönster, dörrar och paneler och en hel del gamla skåp och skafferier är original.

undefined
Färg, form och mönster har varit en del av Beathe Skaates liv i mer än 30 år. "Ett bra sätt att få in mera färg och liv i hemmet är att börja med en färgstark matta."

Som butiksinredare på IKEAS huvudkontor kom hon från en avskalad, minimalistisk värld. "Ljust och fräscht" var ledorden för 20 år sedan. Och vitt blev det i hela huset, med svarta och grå inslag.

Är det inte lite extremt att tapetsera om redan efter någon månad?

– Haha, jo, kanske. Men jag insåg ju snart att det här huset tål mer färg, vi har högt i tak och stora fönster. Det dröjde nog 4-5 år innan vi började ta in färg på allvar och sedan har det successivt blivit mer. Nu är det bara köket som fortfarande är vitt.

undefined
Beathe Skaate i sitt mörkgröna arbetsrum, ett av de rum där hon trivs bäst.

Många drömmer om milda, ljusa naturfärger. Beathe också. Men med växande självinsikt förstod hon att hennes personlighetstyp nog är mera färg. Och så var det den där föreläsaren, som sa något som verkligen sjönk in.

– De allra flesta mår bra ute i grönskande natur, vid det blå havet, av sprakande höstfärger, blommor – vi dras till färg. Det är faktiskt konstigt att vi inte pratar mer om hur färg påverkar oss, våra hem är ju en stor del av livet. 

undefined
Köket är det enda rum som fortfarande går i vitt och svart. Med djupröda dahlior på köksbordet får sinnet en extra energikick. Randiga dukar är också något Beathe gillar. "Jag tycker om mönstrat, men främst är jag nog lite randig av mig."

I Beathes fall har grundfärgerna vitt och svart med tiden fått en dominant kompis i grönt. Mörkgrönt. Något som kan kopplas till det stora trädgårdsintresset.

undefined
Badrummet som en gång var kök. Skåpet är kvar från den tiden. Den gröna färgen och den blommiga tapeten har gett en helt annan känsla än när badrummet gick i svart och vitt.

– Jag vill ta in färgerna jag mår bra av. De mörkgröna rummen, mitt arbetsrum och badrummet på övervåningen, är mina favoritrum. I badrummet är det så påtaglig skillnad, när vi ersatte det vita och svarta med en mer ombonad känsla. Varje morgon slås jag av hur bra jag mår när jag går in där.

undefined
Väskan i ramen är köpt i London, i Notting Hill. "Det var formen, känslan, färgerna jag tyckte om. Varför inte ha den på en vägg och njuta av den istället för att ha den i garderoben? Flera fina saker borde vara i ramar och synas, istället för att glömmas och förvaras nånstans!" Även taket är målat i grönt.

Det ombonade förstärks av att den gröna kulören använts ända upp i badrumstaket.

– Måla taket är något av det bästa vi gjort! Vi är supernöjda.

undefined
Tavlan över bokhyllan är från en utställning med Konstskolan på Folkhögskolan. "Jag var ju med i Vimmerby Konstförening i 15 år, varav 13 år som ordförande", säger Beathe, vars konstintresse är stort.

Men om färg gör så mycket gott med oss – varför har vi inte mer färg?

– Många tror inte att de klarar av färger, man är kanske rädd att det ska bli för mörkt eller rörigt. Just de kanske mår bra av de sobra, ombonade färger som finns i naturen. Ljust har varit trend, också. Jag tror att rädslan för att det ska bli mörkt är lite överdriven, snarare kommer ljuset utifrån fram på ett annat sätt när vi vågar använda lite mörkare färger. Men visst är det viktigt att färgerna harmonierar och vill man ha lugnare och ljusare nyanser på väggarna kan detaljerna stå för färgen.

undefined
Färger ger liv i hemmet, tycker Beathe, precis som levande växter, husdjur eller de mjuka spår en tonåring lämnar efter sig. "Ja, usch, vi håller på att vänja oss vid att huset är tomt på barn nu. Vår yngsta flyttade till Umeå under hösten, och det blir ju väldigt tomt."
undefined
Intresset för trädgård är inte att ta miste på. Just nu sprakar höstfärgerna utanför huset.
undefined
Den kaxiga tapeten i vitt och grönt går hela vägen från entréhallen upp till övervåningen.
undefined
Även här, i ett av rummen på övervåningen, ger det mörkgröna ton och karaktär. Tavlan är målad av Gunilla Samuelsson, Vimmerby.
undefined
Ytterdörren på glänt. Inne i hallen skymtar bröstpaneler och favorittapeten. Tavlan är målad av vännen Ing-Marie Fransson.
undefined
Beathe Skaate i sitt mörkgröna arbetsrum, ett av de rum där hon trivs bäst.
undefined
Beathe Skaate har jobbat med inredning i tre decennier.
undefined
Rofyllt pyssel. Växter är något av en stomme i inredningen.
undefined
Matrummet har husets mildaste väggfärg, en grå nyans. "Det är medvetet, då får dukar på bordet, gardiner och konst ta för sig lite mera."
undefined
Tavlan är målad av Agneta, vars försvinnande förra sommaren engagerat en hel bygd. "Mina tankar går till henne varje dag och jag blir påmind om henne när jag ser tavlan", säger Beathe.
undefined
Färgstarka rosor som färgklick i arbetsrummet. Konstnären är danska Jane M. Jensen.
undefined
Randigt återkommer i både textilier och tapeter.
undefined
Grönt och rött i färgstark harmoni.
undefined
Grönt, grönt, grönt.
undefined
Badrummet som fått en helt annan känsla.
"Jag mår bra varje gång jag kommer in i badrummet", säger Beathe Skaate.
"Jag mår bra varje gång jag kommer in i badrummet", säger Beathe Skaate.
Beathes färgstarka tips

• Fundera på vilka nyanser i naturen du mår bra av – ta in dem i ditt hem

• Måla väggar, om steget känns långt till att tapetsera om. Du hinner mycket på en helg. Blir det inte bra är det bara att måla om, igen

• Man måste inte ha väggar i blått eller orange för att få in färg. Textilier, soffor och tavlor är också färgklickar

• Tänk på att färgerna ska harmoniera

• Inred med blommor och gröna växter. Det ger liv

• Cirkus om barnen får välja till sina rum? Ge dem alternativ du kan leva med

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!