Felicia siktar på Hollywood – allt började i Hultsfred

Felicia Englund i Ydre har studerat skådespeleri vid New York Film Academy, och nu skriver hon på sitt första filmmanus. "Det ultimata målet är att vinna en Oscar", säger 25-åringen, som förstod vad hon ville under gymnasietiden i Hultsfred.

Felicia Englund är certifierad skådespelare. Till höger ses hon som karaktären Leah i filmen The Redneg.

Felicia Englund är certifierad skådespelare. Till höger ses hon som karaktären Leah i filmen The Redneg.

Foto: Privat

Familj2021-08-06 19:00

Född och uppvuxen i Västervik kände Felicia Englund tidigt att hon ville någon annanstans. Efter att ha tagit studenten från handelsprogrammet med inriktning musik och event i Hultsfred, tog hon sikte mot staden som aldrig sover; New York i USA.

– Jag har alltid gillat kameror och att stå på scenen. Det är konstigt, för jag ville aldrig att mamma skulle ta några bilder på mig när jag var liten, säger Felicia och berättar vidare:

– Jag kunde sätta ihop små shower hemma, som jag visade för mamma och hennes kompisar. Det har alltid hängt med. Genom hela högstadiet läste jag teater som Elevens val, och jag tyckte att det var jätteroligt. Ett fritidsintresse var att fotografera, så jag förstod att jag ville hålla på med sådant.

undefined
Felicia Englund är certifierad skådespelare. Till höger ses hon som karaktären Leah i filmen The Redneg.

Efter studenten funderade Felicia på vad hon skulle göra härnäst. Hon ville inte stanna i Västervik, hon ville göra "något större", som hon själv säger.

– Jag googlade runt på filmskolor, och hittade New York Film Academy. Det stod att det var världens mest intensiva filmskola, och det var många kända skådisar som gästföreläste där. Det lockade mig väldigt mycket, och man behövde inte världens betyg för att komma in. Jag sökte dit, och gjorde en audition i Stockholm som jag fick ett stipendium för.

En period därefter fick hon antagningsbrevet – hon hade kommit in.

– Då var man helt lyrisk, det var jättehäftigt, minns Felicia.

undefined
Såhär kunde en vanlig dag i skolan se ut för Felicia år 2016. Här ses hon "in action".

Det var bara att börja packa. Hon fick på förhand kontakt med två andra internationella studenter, en från Colombia och en från Frankrike, som hon skulle komma att dela lägenhet med.

– De är två av mina bästa vänner idag.

Felicia berättar att folk kunde fråga om hon inte tyckte att det kändes läskigt att ge sig av till New York. Det tyckte hon inte.

– Jag kände mer "det här vill jag, nu åker jag"!

Med sina "roomies" bodde hon i Harlem på Manhattan. Hon säger att lägenheten var precis en sån som man ser på filmer, med en tegelvägg och typiska trappor. Felicia kände sig snabbt hemma i "det stora äpplet" som är New York, och studierna satte igång på allvar. Det var långa dagar och hårt jobb säger hon.

undefined
Felicia Englund bodde i West Harlem på Manhattan.

Felicia tyckte mycket om lärarna vid skolan, och särskilt en av dem fick hon extra bra kontakt med – skådespelaren Happy Anderson. Anderson kan ses i produktioner som Netflixserien Mindhunter, Bright, Birdbox och Bad Boys for Life.

– Jag har kontakt med honom än idag. Vår klass var den sista han hade, sedan var han tvungen att sluta som lärare för att han fick så många filmjobb. Han har varit med i alla stora serier, jobbat med Julia Roberts och Will Smith. Han berättade om en scen en gång där han fick kyssa Drew Barrymore. Att få höra från honom att man har gjort ett bra jobb, det kändes bra! säger Felicia.

Happy Anderson har bistått Felicia med stöd och goda råd, senast inför hennes ansökan till Medieinstitutet i Stockholm. Det är dit Felicia ska i höst.

– Jag ska plugga till Online Video Producer, och tanken är att jag efter det ska kunna stå både framför och bakom kameran. I New York fick vi lära oss att om det inte finns jobb, så skapar man jobb.

Efter sina åtta månader i USA landade hon hemma i Sverige igen, och hoppade på kortare vikariat, bland annat som bildlärare och skolfotograf. Hon har även spelat in en långfilm vid namn The Redneg, som vunnit priser vid Las Vegas Movie Awards.

undefined
Felicia Englund tillsammans med läraren Michael Laibson, vid New York Film Academy.

Sedan flera år tillbaka jobbar Felicia på ett eget filmmanus. Det ska bli en verklighetsbaserad film, och nu är hon inne i processen med att intervjua den verkliga personen som är historiens huvudkaraktär.

– I början vill jag göra så mycket som möjligt själv, men sedan kommer jag behöva hjälp att producera, säger Felicia och fortsätter:

– Nu har jag egentligen bara en massa flytande text. Jag har skrivit upp många idéer om scener jag har utifrån storyn. Nu ska jag gå utbildningen och lära mig lite mer. Så ska jag spara och starta insamlingar för att kunna finansiera det hela.

Är det svårt att skriva manus?

– Det här är ett projekt som jag verkligen brinner för, då är det inte så svårt.

Vad har du för mål i din karriär?

– Det är det mest klassiska; att få en Oscar. Nu känns det verkligen bara som en dröm, jag är ju så långt ner. Men samtidigt tycker jag inte att man ska tänka att "jag kommer aldrig komma dit". Det är det ultimata målet, svarar Felicia och säger att Leonardo DiCaprio är hennes största förebild i branschen.

Felicia Englund skriver på ett eget filmmanus.
Felicia Englund skriver på ett eget filmmanus.
Personligt

Felicia Englund

Bor: Rydsnäs, Ydre kommun. Stockholm i augusti.

Familj: Sambon Joakim, mamma, pappa, styvpappa och lillebror.

Äter helst: Allt, men helst sambons hemlagade.

Favoritfilm: Good Will Hunting, Cast Away, The Danish Girl, The Revenant.

Lyssnar mest på: Just nu mycket Upchurch och country.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!