En driftig tjej som brinner för drifting

Intresset för motor har Caroline Andersson fått med sig från familjen i en tidig ålder. Nu lägger hon en stor del av sin lediga tid på bilsporten drifting.

"Många förknippar drifting med buskörning på stan och det är väldigt tråkigt, så vill inte vi ha det. Vi jobbar för att de ska komma till oss istället och köra på banan under säkra former." säger Caroline Andersson.

"Många förknippar drifting med buskörning på stan och det är väldigt tråkigt, så vill inte vi ha det. Vi jobbar för att de ska komma till oss istället och köra på banan under säkra former." säger Caroline Andersson.

Foto: Sofie Olsson

Familj2020-10-23 10:00

– Jag var nog två veckor gammal när mamma och pappa tog med mig på min första folkracetävling, berättar 27-åriga Caroline Andersson. 

Motorintresset höll i sig och har utvecklats under åren. Nu är hon en viktig kugge i driftingsporten i Sverige. Förutom arbetet med driftingbanan på flygplatsen i Hultsfred, sitter hon också med i driftingutskottet i Svenska Bilsportsförbundet. Hon är medlem i driftingteamet Full Throttle Kings som tävlat SM, och siktar på att tävla i SM, om det blir av under 2021. Dessutom är hon involverad och arbetar på flera tävlingar, bland annat Gatebil på Mantorp park.

– Det är en jättestor festival med två deltävlingar i Sverige på Mantorp park, sen är det tre stycken i Norge. 

På grund av corona har det mesta ställts in i år, men nu hoppas Caroline på att säsongen 2021 ska kunna bli av. 

Hon tävlar inte i drifting själv, men håller just nu på att bygga på en driftingbil, så det finns planer på att köra – men bara för nöjes skull.

– Det är nog mer för att det är kul, inte för att tävla. Kanske någon enklare tävling i såfall, men jag jobbar ju på de flesta tävlingarna annars. 

Att Caroline Andersson brinner för drifting är svårt att undgå. När jag ber henne förklara vad som är så speciellt med sporten så är gemenskapen det som först kommer på tal.

– Driftingen är ju egentligen som en jättestor familj kan man säga, man hjälps åt till höger och vänster. Det blir mycket gemenskap, framförallt i depåerna. Halva grejen är att hänga i depån, som det är att köra och tävla, det är hela upplevelsen kan man säga.

Högsäsongen när det gäller drifting är under sommarmånaderna, då är Caroline oftast iväg och jobbar på tävlingar eller liknande nästan varje helg. Men även resten av året går mycket tid åt för att rodda med hennes olika uppdrag. 

– Det kan vara allt från att man sitter och svarar på mejl i flera timmar under veckodagar, eller sitter i telefonmöte, pratar med andra likasinnade och sen är det mycket förberedelser, säger hon. 

Men att det händer mycket saker tycker hon är roligt.

– Jag har alltid gillat att ha många bollar i luften. 

Drifting är en relativt "ny" sport, med framförallt unga utövare och de allra flesta är av manligt kön. 

Hur är det att vara en av få tjejer engagerad i en mansdominerad sport?

– Det är kul. Det är många som försöker lägga in en stöt då och då, det är väl dels för att det är så mansdominerat kan jag tänka mig. Men annars så är det bra, jag är van. 

Vad tror du skulle krävas för att få in fler tjejer på driftingscenen?

– Att vi vågar, säger Caroline och fortsätter:

– Jag tror att det är lite så att kanske redan från när vi är små barn, att man delas upp lite mer som tjejer och killar. Killar kanske är med pappa och hamrar och snickrar, är med och skruvar på saker. Medan tjejer kanske är lite mer försiktiga. 

Att få med sig en viss grundkunskap om bilar från tidig ålder är viktigt, annars kan det bli en uppförsbacke när man börjar med drifting menar Caroline. 

– Ofta är det så att när man kommer upp i 20-25-årsåldern och aldrig har skruvat så krävs det nog ganska mycket, det blir mycket man måste lära sig helt plötsligt och då blir det en så lång resa innan man står på egna ben. Har man någon grundkunskap i botten är det bra, sen kan man ju aldrig lära sig allt, men det finns ju alltid någon man kan fråga. 

Som bara två veckor gammal bebis fick Caroline Andersson hänga med på folkracetävling med sina föräldrar. Sen dess har motorintresset hängt i.
Som bara två veckor gammal bebis fick Caroline Andersson hänga med på folkracetävling med sina föräldrar. Sen dess har motorintresset hängt i.
Personligt

Caroline Andersson

Ålder: 27 år.

Bor: Vimmerby.

Familj: Mamma, pappa, syster.

Jobbar: Gruppledare på Åbro Bryggeri.

Intressen: Drifting, laga mat, träna.

Tre ord som beskriver Caroline: Driven, trevlig, envis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!