Del i coronatrenden: Hon planerar föda sitt barn hemma

Anna-Carin Tall från Gamleby väntar sitt andra barn, och det vill hon föda hemma i stället för på sjukhuset. "Jag vill föda där jag känner mig mest trygg, och jag känner mig tryggast hemma", säger hon.

Barnmorskan Martina Bertilsson ska var med och bistå Anna-Carin Tall när hon föder sitt andra barn i vår. Förlossningen är planerad att ske i hemmet.

Barnmorskan Martina Bertilsson ska var med och bistå Anna-Carin Tall när hon föder sitt andra barn i vår. Förlossningen är planerad att ske i hemmet.

Foto: Lotta Gometz

Familj2020-12-11 10:00

Martina Bertilsson är barnmorska och driver sedan 2011 egen praktik. En av hennes tjänster är just att bistå vid hemförlossningar – en företeelse som blir allt vanligare, menar hon. 

– Hemförlossningar har varit på uppgång ett tag och nu under coronapandemin har önskemålen om att föda hemma blivit ännu fler, säger hon. 

– Bara under det första halvåret 2021 är det planerat att jag ska bistå vid sju hemförlossningar runt om i Småland. Jämfört med fyra i år.

Enligt Martina Bertilsson är det vanligt med hemförlossningar i grannländerna Norge och Danmark, liksom i Holland, och i flera länder i Europa. 

– En överväldigande majoritet av dem jag bistått hittills har sina rötter utanför Sverige, berättar hon.

Fördelarna med att föda i sitt hem är många, menar Martina.

– Hela processen blir oftast lugnare och mer på mammans, föderskans, villkor. Minskad stress hos modern minskar också riskerna för barnet i samband med förlossningen. Det finns forskningsstudier som visar på det. Likaså innebär minskad stress också minskad risk för bristningar.

Men att föda hemma är inte ett alternativ lämpligt för alla, poängterar Martina Bertilsson.

– Man ska vara trygg i sig själv, känna att man klarar av smärtan och våga lita på att kroppen klarar av att föda utan hjälpmedel. Om man känner sig tryggare på ett sjukhus är det där man ska föda, annars blir ju effekten den motsatta, säger hon. 

För Anna-Carin Talls del önskar hon sig ett så naturligt förlopp som möjligt.

– Jag tycker inte om när det blir för mycket rutin och när man fråntas rätten att bestämma själv hur man vill ha det.

– Jag är känslig för stress och i förlossningssituationen vill jag inte behöva försvara mina val och mina rättigheter, säger hon. 

Samtidigt poängterar både Martina och Anna-Carin att sjukhusförlossningar kan vara mycket bra.

– Jag är ett komplement till sjukhusets förlossningsvård, menar Martina Bertilsson.

– Och det känns bra att sjukvården finns om det skulle behövas, säger Anna-Carin som födde sitt första barn, Elton som snart blir tre år, på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 

– Det blev ett slags kompromiss då. Jag ville föda hemma men min sambo kände stor oro inför det, berättar hon.

Förlossningssalen var inredd lite grand som ett hem med dämpad belysning. Martina var med även då, men som doula den gången (en doula har utbildning i att emotionellt stödja kvinnor under förlossning, reds anm).

Inför förlossningen hade Anna-Carin skrivit ett brev med sina önskemål. Något hon gjort även inför den kommande som är beräknad till mars månad.

Vilken är den största skillnaden mellan att föda på sjukhus och hemma?

– En hemförlossning blir oftast lugnare. Man fokuserar på andningen och inget påskyndas. Det finns ingen "action line" som ska följas, som på sjukhuset, säger Martina Bertilsson. 

Vad säger forskningen om hemförlossningar då?

– Forskningen visar att det vid en normal graviditet, med en frisk mor och ett friskt barn i magen, inte finns några ökade risker med att föda hemma.

Här ska tilläggas att det råder delade meningar bland expertisen om var det är säkrast att föda.

Lena Arvidsson, verksamhetschef vid Kvinnokliniken i Västervik, berättar att hon känner till två hemförlossningar i kommunen under året. För sin del har hon inte märkt av någon ökad efterfrågan på hemförlossningar under pandemin.

Martina berättar att allt fler mödrar vill att man väntar en stund med att klippa navelsträngen: "Har man inte för bråttom utan låter den vara ger det barnet upp till en deciliter extra blod."
Martina berättar att allt fler mödrar vill att man väntar en stund med att klippa navelsträngen: "Har man inte för bråttom utan låter den vara ger det barnet upp till en deciliter extra blod."
Vilka kan föda hemma?

Du som är gravid bestämmer alltid själv om du vill föda hemma. För att minska risken för att någonting ska hända bör du vara frisk och ha en graviditet som går som den ska. Det bör inte finnas några kända risker som kan påverka förlossningen, varken hos dig eller barnet.

Barnmorskorna som hjälper till vid hemförlossningen tar ut en avgift för sitt arbete. I de flesta regioner får du betala avgiften själv. Så även i Region Kalmar län.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!