Här är de – förstfödda under 20 års tid

Att starta livet strax efter att nyårsklockorna har ringt in ett nytt år, har traditionsenligt resulterat i en artikel i tidningen. Vi har djupdykt i arkiven och sökt upp några av de barn som varit först ut på Västerviks BB på det nya året. Känner du igen någon?

Årets förstfödde 1994, Viktor Norén med mamma Gunilla Norén.

Årets förstfödde 1994, Viktor Norén med mamma Gunilla Norén.

Foto: VT:s arkiv

Familj2024-01-01 12:00
undefined
Årets förstfödde 1994, Viktor Norén med mamma Gunilla Norén.

En ung man som i dagarna firar sin 30-årsdag är Viktor Norén. Han föddes klockan 05:05 den 1 januari 1994, enligt artikeln i Västerviks-Tidningen till glädje för de båda äldre syskonen Alexandra och Johan. Pojken var 50 centimeter långt och vägde 3 520 gram. De stolta föräldrarna hette Gunilla och Tommy Norén och bodde på Horns gård, där pappan var hästskötare. Något som fick tidningens reporter att spekulera i om den nyfödde skulle komma att bli en framtida ryttare. 

– Nej, det blev inte så. Jag är nog mer fiskare än ryttare, säger han och skrattar.

undefined
Viktor Norén trivs som fisken i vattnet när han får vara nära vatten och hav. Fiske ligger mer för honom än ridning, trots uppväxten i en hästfamilj.

I dag bor Viktor Norén i Ulricehamn och jobbar inom Gota media, där han bland annat säljer annonser för Borås och Ulricehamns tidning. Men Västerviks kommun lämnade han redan i sexårsåldern då föräldrarna bytte stuteri – från Hornline i Västervik till Broline i Svenljunga.

Kontakten med Västervik finns ändå kvar.

– Familjen har en stuga vid Horns udde så där är jag ofta, säger han.

Att fylla år på nyårsdagen har mest varit en rolig grej att kunna skryta med.

– Jag kan alltid säga att jag är en av Sveriges äldsta 94:or.

Hans mamma har berättat att förlossningen satte igång strax efter att fyrverkerierna skjutits av, och själv är han tacksam för att det inte blev tidigare.

– Jag är alla dagar i veckan hellre född på den sidan nyår än den andra, säger han.

Hur han ska fira sin 30-årsdag vet han inte när vi pratar med honom några dagar innan.

– Det blir ett nyårsfirande med kompisar. Sen tror jag kanske att min sambo har några planer som jag inte är införstådd med också, säger han.

undefined
Västerviks först födde 1986, Rasmus Petersson med mamma Lisbeth Petersson.

Några år tidigare, 1986, skedde en av de mer strapatsrika nyårsförlossningarna, enligt VT. De blivande föräldrarna Lisbeth och Svante Peterson på Vidö fick då en besvärlig resa i den nybrutna rännan i Gudingens is. Hemma väntade två flickor, fyra respektive ett och ett halvt år, på sin lillebror som kom på nyårsdagen klockan 11:52, var 54 centimeter lång och vägde 4 500 gram. 

Pojken, som fick heta Rasmus, var inte den första att födas på Västerviks KK den natten, det var en Lönnebergapojke. Men Rasmus var den första blivande Västerviksbon att komma till världen den dagen. 

undefined
Rasmus Peterson som han ser ut i dag.

I dag bor Rasmus Petersson i Linköping med sin familj – sambo och två döttrar – och jobbar som controller på Polismyndigheten.

Han har fått historien om sin födelse berättad för sig flera gånger.

– Enligt mamma var det lite dramatiskt till BB, som det står i artikeln. Sen var det så dåligt väder att vi fick åka helikopter hem från BB till ön vi bodde på. Dagarna efter så snöade det så mycket att mamma blev insnöad hemma på ön själv med barnen, pappa kunde inte ta sig ut till ön på grund av vädret, berättar han.

Att fylla år först på året var framför allt roligt när han var yngre, berättar han.

– Mest för att man fick vara först med moppe, körkort och så vidare. Nu för tiden är det mest en kul grej att man kan bli firad samtidigt som det skjuts raketer vid tolvslaget på nyårsafton!

Västerviks sjukhus är ett av två förlossningssjukhus i länet och här föds de flesta barn från de norra delarna av Kalmar län. Under flera år på 1980-talet var det Hultsfreds kommun som dominerade statistiken när det gällde att få de först födda barnen på ett nytt år. Barnen föddes mellan 1984 och 1987 och kom från Virserum, Silverdalen, Lönneberga och Silverdalen.

undefined
Förstfödda bebisen 1984, Håkan Alm med mamma Britt-Marie Alm. Vid den tiden bodde Håkan i Virserum.

1984 var det år som startade Hultsfredstrenden. Men det dröjde ända till den 2 januari klockan 12:28 innan det första barnet föddes på Västerviks KK. Det var Britt-Marie och Jörgen Alm i Virserum som då fick sitt fjärde barn, Håkan, som alltså fyller 40 i dagarna. Han var 51 cm lång och vägde 3 840 gram och hemma väntade en flicka och två pojkar på sin lillebror.

Håkan har flera gånger fått sig berättat historien om sin födelse:

– Jag var egentligen planerad att födas under julhelgen, men min mamma tyckte synd om mig som skulle födas i slutet av året. Så julhelgen 1983 blev väldigt stillsam och mamma tog det så lugnt hon kunde för att inte dra igång något. Men på nyårsafton, när klockan slagit tolv, tyckte hon att det kunde vara dags, så då tog hon en långpromenad för att få igång förlossningen.

Håkan kom som lillebror i en familj där storebröderna var motocrossentusiaster. 1983 blev föraren Håkan "Carla" Carlqvist något av en ikon när han tog VM-guld i motocross, något som också gav honom Bragdguldet samma år.

– Mina syskon fick bestämma vad jag skulle heta och då blev det Håkan, ett namn som inte är så vanligt hos 80-talister, skrattar Håkan, men tillägger att det har varit ett bra namn och att han har trivts med att heta så.

undefined
Håkan Alm är nu 40 år. Här med sina tvillingpojkar Vidar och Valter.

Någon motocrossförare blev dock inte Håkan Alm. I stället gjorde han en karriär inom ishockeyn, och det var på grund av den som han flyttade till Karlskrona, där han fortfarande bor kvar.

– Jag spelade länge back i Karlskrona HK men slutade för tio år sedan, när jag var 30.

I dag jobbar han som fastighetsförvaltare och har en sambo samt tvillingpojkar på fyra och ett halvt år.

Att vara född tidigt på året har bara varit till fördel för Håkan, särskilt inom idrotten.

– Det är ju känt att de som är födda tidigt på året ofta har fördelar i idrottens värld och oftare blir framstående inom sina idrotter. Det ser man även inom hockeyn, exempelvis på de som blir uttagna till tv-pucken, som ofta är födda tidigt på året. Det är inte så konstigt egentligen, det kan ju skilja nästan ett helt år mellan de yngsta och de äldsta i en årskull.

Nu fyller alltså Håkan 40, men det blir ett lugnt firande.

– Ja, det blir nog ganska stillsamt. Det är så intensivt kring jul och nyår så vi firar mer längre fram, säger han.

undefined
Förstfödda bebisen 1981, Erika Axelsson med föräldrarna Marianne Axelsson och Torbjörn Svensson.

En som blivit Västervik trogen är Erika Axelsson, som föddes 1981. Hon dröjde ända till eftermiddagen den 2 januari innan hon blev årets förstfödda i Västervik. Närmare bestämt till klockan 14:09. Enligt VT kunde de stolta föräldrarna Marianne Axelsson och Torbjörn Svensson visa upp en pigg krabat, med “idealmåtten” 52 centimeter lång och 3 700 gram tung. 

Erika var parets första barn och var egentligen planerad till den 28 december.

– Men mamma lyckades hålla ut och det är jag glad för. När jag var yngre, och åren var viktigare, var det skönt att fylla år tidigt och få vara först med moppe, körkort, komma in på uteställen och sånt. 

undefined
Erika Axelsson bor kvar i Västervik och jobbar som sjuksköterska.

Erika har gjort korta avstickare från stan men i princip blivit Västervik trogen. I dag jobbar hon som sjuksköterska på medicinmottagningen vid Västerviks sjukhus och har en son på 16 år.

undefined
Västerviks och länets förstfödde 1980, Andreas Wiklund, född Andersson, med föräldrarna Jan och Anita samt systern Chris.

En annan av de förstfödda som stannat kvar, eller snarare kommit tillbaka, till hemstaden Västervik är Andreas Wiklund. Han föddes den 1 januari 1980 klockan 12:50. Då som Andreas Andersson, och han firar alltså sin 44-årsdag i dagarna. 

På bilden i tidningen poserar hela den stolta familjen bestående av mamma Anita, pappa Jan och storasyster Chris, och reportern konstaterar att hans födsel ackompanjerades av televisionens nyårskonsert. Andreas blev inte bara kommunens, utan även hela länets först födda bebis det året.

I dag är Andreas rektor på Skogshagaskolan i Västervik – den skola han själv gick i som barn! Men vägen dit har inte varit spikrak.

– Först tänkte jag bli brandman, så jag gick utbildningen inom ambulans och räddningstjänst på gymnasiet. Men det visade sig inte vara så spännande som jag hade trott. Så jag hoppade på en grafisk designutbildning i Bollnäs och efter den jobbade jag i Stockholm något år. Men när det blev tufft med jobb i den branschen flyttade jag och min blivande fru till Malmö där vi började plugga. Jag till civilingenjör, hon till förskollärare. Men det visade sig inte heller vara min grej så jag började jobba inom skolvärlden och där insåg jag att jag verkligen kunde göra en insats.

undefined
Skogshagaskolans rektor Andreas Wiklund var först ut bland de nyfödda på Västerviks KK 1980.

Andreas utbildade sig till lärare och familjen återvände så småningom till Västerviks kommun och olika lärartjänster här. Sedan sex år är han rektor på Skogshaga, och bor i samma område som han växte upp i. Här bor han med fru och tre tonårsbarn.

Han har bara goda erfarenheter av att vara född tidigt på året.

– Dels fick jag ju vara först med allt – moped, körkort, rösta, gå på krogen. Sen har jag nog alltid känt att jag har haft en fördel av att vara ett halvår äldre än många jämnåriga. Jag kunde till exempel både läsa, skriva och räkna när jag började skolan. Visserligen var det min storasysters förtjänst, det var hon som tränade mig, men det hade säkert betydelse att jag var lite äldre.

Egentligen skulle Andreas ha varit född två veckor tidigare, men i stället för att vara född sist på året blev han alltså först.

Har det funnits nackdelar med att fylla år på nyårsdagen?

– Det skulle i så fall vara att många har haft sena kvällar på nyårsaftnarna, så alla – förutom familjen – har inte varit så pigga på att komma och fira mig dagen efter.

Annars ser han det mest som positivt:

– Det är ju inte alla som får raketer uppskjutna på sin födelsedag, säger han.

Lite statistik passar väl alltid bra att avsluta med. Som att av de 17 barn vi hittat uppgifter om i tidningsarkivet var sex flickor och elva pojkar. Den genomsnittliga längden hos de nyfödda var 51 centimeter och medelvikten 3 465 gram. Sju av barnen var vid födelsetillfället hemmahörande i Västerviks kommun, fem i Oskarshamns kommun, fyra i Hultsfreds kommun och en i Vimmerby kommun.

Vi har inte hittat information om vad alla gör i dag, och de personer vi intervjuat utgör ett litet urval av alla spännande historier kring att vara född på årets första dag.

Grattis, alla födelsedagsbarn!

Årets förstfödde 1994, Viktor Norén med mamma Gunilla Norén.
Årets förstfödde 1994, Viktor Norén med mamma Gunilla Norén.
Förstfödda under 20 år

1974: Anita Svensson och Vejne Svensson, Oskarshamn, fick den 1 januari en flicka. Hon vägde 2 700 gram.

1975: Eivor Karlsson och Arne Karlsson, Vimmerby, fick den 1 januari en pojke. Han vägde 2 200 gram.

1976: Ingen uppgift.

1977: Ingen uppgift.

1978: Ingen uppgift.

1979: Ingen uppgift.

1980: Anita Andersson och Jan Andersson, Västervik, fick den 1 januari sonen Andreas. Han var 50 cm lång och vägde 3 740 gram.

1981: Marianne Axelsson och Torbjörn Svensson, Västervik, fick den 2 januari dottern Erika. Hon var 52 cm lång och vägde 3 700 gram.

1982: Marianne Carlsson och maken Stig, Gamleby, fick den 2 januari en pojke. Han var 53 cm lång och vägde 3 530 gram.

1983: Ingen uppgift.

1984: Britt-Marie Alm och Jörgen Alm, Virserum, fick den 2 januari sonen Håkan. Han var 51 cm lång och vägde 3 840 gram.

1985: Ann Helen Johansson och Rune Johansson, Silverdalen, fick den 1 januari en flicka. Hon var 49 cm lång och vägde 2 890 gram.

1986: Else-Marie Ericson och Fred Johansson, Lönneberga, fick den 1 januari en pojke. Han var 53 cm lång och vägde 3 570 gram.

1987: Anne-Marie Wallin och Lennart Hällsten, Silverdalen, fick den 1 januari dottern Caroline. Hon vägde 3 580 gram.

1988: Åsa McNeil och Lynnwood McNeil, Oskarshamn, fick den 1 januari sonen Billy. 

1989: Eva Pettersson, Figeholm, fick den 1 januari dottern Lina. 

1990: Ann Karlsson, Oskarshamn, fick den 1 januari dottern Elin. Hon var 54 cm lång och vägde 4 440 gram.

1991: Mona Nielsen, Gamleby, fick den 1 januari sonen Jonathan. Han vägde 3 070 gram.

1992: Sylvia Lönn och Anders Forslind, Gamleby, fick den 1 januari sonen Ronny. Han var 49 cm lång och vägde 3 100 gram

1993: Ingela Sjöberg och Mattias Fransson, Oskarshamn, fick den 1 januari en pojke. Han var 49 cm lång och vägde 3 430 gram.

1994: Gunilla Norén och Tommy Norén, Västervik, fick den 1 januari sonen Viktor. Han var 50 cm lång och vägde 3 520 gram.

Källa: VT:s arkiv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!