"Jag Ă€lskar fina saker" – Thu Hang bytte inriktning

Hon fick nog av Äkandet mellan arbetsplatserna. Efter flera Ärs pendlande mellan de olika kommunala köken fick 31-Äriga Thu Hang nog, och satte sig pÄ skolbÀnken igen. I framtiden vill hon jobba med design.

Anubis-handtaget och fiskedraget Àr tvÄ av sakerna som Thu Hang hunnit designa under utbildningen sÄ hÀr lÄngt.

Anubis-handtaget och fiskedraget Àr tvÄ av sakerna som Thu Hang hunnit designa under utbildningen sÄ hÀr lÄngt.

Foto: Olof Carlson

Familj2022-03-10 17:56

Det blir en resa frÄn kök och stÀd, till högteknologi, 3D-teknik och design.

– Det kĂ€ndes direkt att jag kommit rĂ€tt, sĂ€ger hon. Det Ă€r precis det hĂ€r jag vill jobba med i framtiden. Jag Ă€lskar vackra saker och vill skapa dem.

Och visst fÄr den konstnÀrliga Ädran blomma ut, bland alla dessa 3D-skrivare som stÄr och rasslar överallt i hyllorna pÄ 3D-teknikerutbildningen pÄ Additivt Teknikcenter i Hultsfred.

undefined
Anubis-handtaget och fiskedraget Àr tvÄ av sakerna som Thu Hang hunnit designa under utbildningen sÄ hÀr lÄngt.

Thu Hang gÄr i ettan, men har redan hunnit med att designa bÄde ett handtag till grillspett, i egyptisk stil och ett fiskedrag. Prylar som ska vara med i en intern designtÀvling pÄ skolan.

Men om fiskedraget funkar i en fisketÀvling ocksÄ, ÄterstÄr att se.

– Men jag ska prova det till vĂ„ren i alla fall, sĂ€ger hon och visar upp det ledade draget. 

Tidigare har hon ocksÄ gjort en lampa i 3D-teknik. Det blev en bra julklapp.

Thu Hang kommer ursprungligen frÄn Vietnam. I Sverige blev Mjölby blev första anhalten, innan det sedan blev TranÄs och jobb pÄ en nagelsalong.

– Sedan gick jag en köksutbildning, den var i Eksjö, sĂ€ger hon, sĂ„ det blev mycket pendlande.

 Men med tiden köpte hon och sambon ett hus i Silverdalen och flyttade dit, och dĂ€r bor de nu. Och trivs alldeles förtrĂ€ffligt.

undefined
Thu Hang bytte karriÀr. FrÄn kök och stÀdning till design och högteknologi. "Jag Àr glad att jag tagit det hÀr steget" sÀger hon.

Tidigare jobbade Thu Hang pĂ„ serviceenheten hos Hultsfreds kommun. Ett jobb som hon egentligen trivdes ganska bra med. Om det inte hade varit för alla resor. Ibland kĂ€nde hon att hon for som en skottspole mellan arbetsplatserna. Än pĂ„ Lindblomskolan, Ă€n pĂ„ LindgĂ„rden, eller i Vena. Och dĂ€remellan skulle det stĂ€das pĂ„ jĂ€rnvĂ€gsstationen.

Till slut kÀnde hon att det blev för mycket resande.

– Jag ville prova nĂ„got nytt, nĂ„got spĂ€nnande. FĂ„ en fast arbetsplats, sĂ€ger hon. 

Och nĂ€r möjligheten till den hĂ€r YH-utbildningen dök upp var hon inte sen att nappa. Men först fick hon lĂ€sa in gymnasiebehörigheten genom en förberedande kurs. Men det var snart gjort och Thu Hang kunde börja pĂ„ riktigt. Och det var verkligen som att hitta hem, tycker hon. Även om det har varit en smula invecklat att lĂ€ra sig dataprogrammen och hur maskinerna jobbar. 

– Men jag fastnade direkt för den hĂ€r tekniken och alla dess möjligheter, sĂ€ger hon. SĂ„ jag Ă€r glad att jag har tagit det hĂ€r steget.

undefined
En blÀckfisk med rörliga armar vÀxer fram sÄ sakteliga i 3D-printern.

Att börja den hÀr utbildningen har ocksÄ varit att hitta en frihet, tycker hon, en frihet att skapa saker. Men ocksÄ en frihet frÄn en hiskelig massa regler som ska följas nÀr man jobbar i kök. Det Àr befriande, tycker hon.

Men framförallt Ă€r det möjligheten att skapa fina saker, som gör att hon trivs. 

– Jag Ă€lskar fina saker, sĂ€ger hon, fina saker som ocksĂ„ Ă€r anvĂ€ndbara. 

Hon lyfter fram sitt grillspett som exempel. Det egyptiskinspirerade handtaget, med Anubis-ansikte, Àr inte bara dekorativt. Det Àr bra att hÄlla i ocksÄ...

Det börjar ocksĂ„ dra ihop sig till Lia, eller praktik som det hette förr i tiden. Thu Hang hoppas pĂ„ att fĂ„ en praktikplats pĂ„ Vimmerby Tenn, för att lĂ€ra sig mer om gjuteriteknik, slĂ€ppvinklar och sĂ„dant som Ă€r bra för en 3D-tekniker att kunna. Tekniken Ă€r ju ofta anvĂ€nd för att göra gjutformar. 

– Vimmerby Tenn gör mycket fina saker, anvĂ€ndbara. Saker för att duka borden med. 

I framtiden vill Thu Hang jobba med CAD och design. 

– GĂ€rna nĂ„got dĂ€r man söker upp problemen och löser dem, sĂ€ger hon. Och helst pĂ„ nĂ„got företag som gör fina saker, kanske möbler eller dekorativa inredningar. 

undefined
Ett fiskedrag i orange och rosa. Kanske funkar det bÀttre i en designtÀvling Àn en fisketÀvling. Men Thu Hang vill i alla fall prova till vÄren, nÀr isen gÄtt upp.
Personligt

Thu Hang

Ålder: 31 Ă„r.

Bor: I Silverdalen.

Kommer frÄn: Vietnam, men har ocksÄ bott i Mjölby och TranÄs tidigare.

Vill i framtiden: Jobba med CAD, design och 3D-teknik.

Gillar: Fina, anvÀndbara saker.

Aktuellt: Byter karriÀr, frÄn köksarbete och stÀdning till 3D-teknik och högteknologi.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!