"Jag startade något som jag själv var i behov av"

Som barn såg hon alltid till att saker hände, hon ville leva livet och suktade efter frihet. Vi talar om grundaren till Busfrö, Stina Qubti.

Det mesta i familjen Qubtis hem är köpt begagnat.

Det mesta i familjen Qubtis hem är köpt begagnat.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2023-01-26 18:45

Redan som fjortonåring började Stina jobba extra i en leksaksaffär och på ett kafé.

– Jag växte upp i Nynäshamn, i närheten av Stockholm och ville ofta åka dit, jag var kanske inte den enklaste tonåringen, men jag var självständig, säger hon. 

Under gymnasiet skaffade hon sig en lägenhet i Stockholm men en längtan efter att resa ut i världen var stor och hon började resa till New York med jämna mellanrum.

undefined
Det mesta i familjen Qubtis hem är köpt begagnat.

Sedan bar det av mot Israel för att dyka och där kom hon att bli kvar, i sex år. Hon träffade nämligen kärleken i israelen Samy och livet bestod mest i att dyka. 

– Jag ville sedan inte alls lämna Israel men Samy tyckte det var dags att flytta. Efter sex år flyttade vi till Sverige och vi siktade in oss på östkusten.

Att det blev just Västervik berodde på bådas genuina intresse för dykning.

När paret kom till Västervik var Stina gravid med dottern Matilda och de köpte så småningom en tomt i Piperskärr och byggde ett litet hus.

Stina började jobba på Åhléns, något hon hade god erfarenhet av då hon brukade jobba på Åhléns City i Stockholm under och efter gymnasiet. 

På gymnasiet gick hon samhällsvetenskaplig linje med estetisk inriktning, teater och drama och tanken var sedan att studera vidare.

– Jag hade planer på att plugga kriminologi eller marinbiologi men jag tänkte att jag reser ett år först. Ofta dröjer det längre än man tror innan man kommer hem igen och då kändes det konstigt att sätta sig i skolbänken, tio år senare. Så, jag hade en ambition att plugga men livet tog mig någon annanstans, säger hon.

undefined
Stina Qubti grundade Busfrö för tolv år sedan och nu är konceptet en franchisekedja som finns i flera städer.

Det var 2010 som Stina startade Busfrö och idén till Busfrö kom av ett eget behov.

– Jag var småbarnsmamma och behövde grejer till mina barn, samtidigt som jag behövde göra mig av med grejer, så jag startade en fysisk plats för byteshandel av barnsaker. Jag handlade mycket på second hand men det saknades barnkläder, så jag startade något som jag själv var i behov av, säger Stina.

Har du alltid haft ett miljötänk?

– Det är ju bara så jag alltid levt, jag har alltid köpt begagnat, sedan jag var liten så det har blivit naturligt, ett miljötänk för mig var därför givet. Det är så viktigt att vi återanvänder och delar med oss av saker när de används under så kort tid. 

När idén till Busfrö kom så gick allt relativt snabbt. Stina sa upp sig från Åhléns och satte igång, det kändes självklart för henne att ta det steget. 

– För mig var det viktigt att få göra något som bidrog till en positiv utveckling, att göra något meningsfullt, speciellt när man jobbat länge med konsumtion. Jag älskar att jobba i butik och kunna hjälpa folk men det kändes inte lika meningsfullt att kränga iväg nyproducerade saker när jag visste vad som fanns där ute, säger hon. 

undefined
I uterummet brukar Stina ta en paus från alla måsten, där lägger hon pussel, vilar eller läser "true crime".

Hur hittar du balansen mellan jobb och fritid?

– Det är inte alldeles lätt men eftersom jag driver något eget som jag är passionerad av så blir det en del av mitt liv. Samtidigt som mitt jobb ger mig energi så har jag också ett behov av tystnad och ett privatliv. Jag vet inte om det beror på att jag blivit äldre och klokare eller bara tröttare (skratt), för jag har blivit duktigare på att unna mig mer återhämtning och vila. Jag kan sätta mig i uterummet och pussla, lyssna på en podd eller byta miljö och resa någonstans. 

Nyligen köpte familjen ett hus i Spanien dit de åker med jämna mellanrum. 

Vill du berätta om visionen med Busfrö framöver?

– Min drömvision för Busfrö Västervik är att skapa ett helt varuhus för begagnat. En destination för grön upplevelseshopping som kan konkurrera med Ullared och locka långväga besökare till Västervik. Målet är att utöka butikens sortiment men också att utöka själva konceptet med tjänster som uthyrning, reparation, sömnad, remake med mera. Framtidsvisionen för kedjan är att fortsätta växa i antal butiker och sprida nyttan med återanvändning till fler svenska städer.

Vad är ditt bästa tips till någon som drömmer om att starta eget men inte vågat ta steget?

– Om jag ska pusha mig att förverkliga något så säger jag det högt och till så många som möjligt i min närhet för då känner jag mig mer manad att fullfölja det. Pratar man om det så blir det mer verkligt och då kanske steget inte är lika långt till att våga testa. Så, involvera människor omkring dig, ta tips och råd från de som känner dig väl och som kan hjälpa dig att skapa en realistisk bild över hur det här livet skulle kunna komma att se ut, säger Stina. 

undefined
Stina Qubti visar upp käken från en älg som hon hittade i skogen för många år sedan. Den fick bli en del av inredningen.
undefined
Det var meckigt att få ihop livspusslet när Stina startade Busfrö. Kort därefter blev också maken Samy egen företagare. "Samtidigt var det en fördel att komma direkt från flera år av mammaledighet, man var ju van att leva snålt och ständigt ha mycket att göra", säger Stina.
Personligt

Stina Qubti

Ålder: Snart 47 år. 

Familj: Barnen Billy 13, Sebastian 16, Matilda 19 och maken Samy.

Intressen: Resa, lägga pussel, läsa och lyssna på allt som har med "true crime" att göra. 

Gör: Vd för Busfrö sedan 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!