Bröstcancergruppen – en livlina

"Femton Är sedan." Tryggaste orden som finns, för den som nyss fÄtt veta att bröstcancern ska vÀnda upp och ner pÄ allt. "Det hÀr gÀnget ger sÄ mycket hopp", sÀger Helene Glennfalk, en av medlemmarna i Bröstcancergruppen i Vimmerby.

Ledaren Kajsa Eriksson drar igÄng veckans tisdagspass och fÄr upp pulsen och vÀrmen pÄ ett kick. BassÀngtrÀningen Àr skonsam mot kroppen och Àr en av bröstcancergruppens mest uppskattade aktiviteter.

Ledaren Kajsa Eriksson drar igÄng veckans tisdagspass och fÄr upp pulsen och vÀrmen pÄ ett kick. BassÀngtrÀningen Àr skonsam mot kroppen och Àr en av bröstcancergruppens mest uppskattade aktiviteter.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Familj2022-10-29 07:30

Tisdag Àr bÀsta kvÀllen i veckan, tycker mÄnga i Bröstcancergruppen i Vimmerby. DÄ Àr det vattengympa i hÀlsocentralens bassÀng. Varmt vatten, tid för lite snack i omklÀdningsrummet, medryckande musik. Det hÀr passar de flesta, som passerat fasen nyopererad, infektionskÀnslig eller under strÄlbehandling.

undefined
Helene Glennfalk, Sissi Lindström Andersson, Christina Gustafsson, Inger Johansson och Lena B Olsson har hunnit med en pratstund innan badet och Àr redo för bassÀngtrÀningen. "Det hÀr Àr jÀtteskönt, man saknar det nÀr man inte kan komma hit", sÀger Helene.

– Alla vill inte, alla kan inte, men alla blir tillfrĂ„gade. TrĂ€ning Ă€r superbra och vi har vĂ€rldens bĂ€sta ledare. Man fĂ„r energi, och i vattnet kĂ€nns det inte om man har ont i varenda led. Och sĂ„ har vi ju sĂ„ himla kul, sĂ€ger Sissi Lindström Andersson, som var med och startade lokalgruppen i Vimmerby tillsammans med nĂ„gra andra, som ocksĂ„ tyckte att det var i lĂ€ngsta laget att Ă„ka pĂ„ möten i Kalmar, dĂ€r lĂ€nsföreningen finns.

undefined
Motionen, musiken och gemenskapen fyller pÄ energin.

Gruppen bestÄr av ett 25-tal aktiva medlemmar, som utöver vattengympan trÀffas pÄ mÄnadsmöten, gör resor och studiebesök som likavÀl kan handla om kunskap som guldkant och flÀrd.

– Vi har kul tillsammans. Men vi kan ocksĂ„ dela varandras rĂ€dslor, sĂ€ger Sissi.

NĂ€r hon fick beskedet bröstcancer 2004 började hon storstĂ€da. Det skulle Ă„tminstone vara rent, efter henne. 

– Den enda jag kunde tĂ€nka pĂ„ just dĂ„ var en kvinna som inte överlevt sin bröstcancer och det Ă€r nog sĂ„ mĂ„nga reagerar. Första tanken Ă€r att nu ska man dö.

– HĂ€r kan man prata om allt, och vet att de andra förstĂ„r, man kan skratta och grĂ„ta. Och vĂ„ra stödpersoner Ă€r guld vĂ€rda, sĂ€ger Lena B Olsson, som fick sin diagnos för tio Ă„r sedan.

undefined
Protesen lÀggs Ät sidan i omklÀdningsrummet. Nu vÀntar det sköna, varma vattnet.

Att byta erfarenheter och funderingar med andra i samma situation betyder massor, sĂ€ger kvinnorna som börjar droppa in i omklĂ€dningsrummet. StĂ€mningen Ă€r hög. Det skrattas. Bröstproteser lĂ€ggs Ă„t sidan. 

– Att jag bara har ett bröst tĂ€nker jag inte ens pĂ„ lĂ€ngre och jag badar i varenda simhall. Jag glömmer till och med att vi kan fĂ„ en ny protes kostnadsfritt varje Ă„r, ibland gĂ„r det flera Ă„r innan jag byter till en ny, sĂ€ger Christina Gustafsson, som fick bröstcancer 2005.

Men i början kan förlusten av ett bröst vara precis det man vill ventilera. Eller biverkningarna av den behandling man mÄste genomgÄ.

HĂ€r finns förstĂ„elsen för att nĂ„got som gör ont i kroppen kan vĂ€cka oro, hĂ€r vet man hur lĂ€nge ett operationsĂ€rr kan vara kĂ€nsligt, hur svĂ„rt det ibland Ă€r att sĂ€ga vad som helst till de som stĂ„r en nĂ€rmast, hur det Ă€r att knuffas rakt in i raketklimakterium nĂ€r man gĂ„r pĂ„ hormonbehandling eller hur svackan ibland kan komma i ett efterĂ„t, nĂ€r allt gĂ„tt bra, nĂ€r mĂ„nga tror att nu Ă€r det vĂ€l som vanligt. 

undefined
"Gemenskapen Àr det bÀsta med bassÀngtrÀningen. Jag kÀnde ingen av de andra innan, men vi har vÀldigt roligt ihop", sÀger Lisa Karlsson frÄn Storebro, som ocksÄ gillar sjÀlva motionsformen.

De som opererats för lÀnge sedan utgör livlinan i gruppen. I bröstcancergruppen finns det gott om medlemmar som kan ge nydiagnostiserade framtidshopp. Helene Glennfalk minns precis vad som for genom huvudet efter att hon fÄtt diagnosen, 2011.

– Det kom som en chock, men jag vet att jag redan pĂ„ vĂ€g hem tĂ€nkte "jag mĂ„ste ringa Sissi". Jag kĂ€nde ett behov av att prata med nĂ„gon om det hĂ€r och visste att föreningen fanns, jag hade ju sett dem sĂ€lja Rosa Bandet. Att ha den hĂ€r gemenskapen ger hopp, det Ă€r sĂ„ skönt att höra nĂ„gon sĂ€ga "jag opererades för femton Ă€r sedan". Det gĂ„r bra för mĂ„nga och det Ă€r vad man behöver höra. Fast mĂ„nga gĂ„nger pratar vi inte alls om cancer, i alla fall inte vi som varit med ett tag.

Christina Gustafsson poÀngterar att dagens behandlingsmetoder Àr annorlunda mot hur de var för 15-20 Är sedan.

– Det gĂ„r framĂ„t hela tiden och man behöver inte bli helt utslagen och illamĂ„ende, mĂ„nga orkar mycket mer.

Varje Ă„r fĂ„r knappt 8 000 diagnosen bröstcancer. Cirka 30 procent av all cancer hos kvinnor Ă€r bröstcancer, den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Drygt 20 insjuknar, varje dag. Att nĂ„ ut till de som nyligen insjuknat Ă€r inte helt enkelt.

– Man ska inte dra sig för att ta kontakt med oss. Alla Ă€r vĂ€lkomna, sĂ€ger Inger Johansson.

undefined
Ledaren Kajsa Eriksson drar igÄng veckans tisdagspass och fÄr upp pulsen och vÀrmen pÄ ett kick. BassÀngtrÀningen Àr skonsam mot kroppen och Àr en av bröstcancergruppens mest uppskattade aktiviteter.

Att oktober mÄnad Àr internationell bröstcancermÄnad, med bland annat Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, vÀcker blandade kÀnslor. Det positiva Àr att kunskap sprids och att det samlas in pengar som bidrar till forskning och behandling. Men allt fokus pÄ bröstcancer kan bli tungt. "En riktig skitmÄnad", enas man om i omklÀdningsrummet.

Det finns ett före och ett efter. Vad hÀnder med en efter cancern?

– För mig Ă€r det nog att jag lever hĂ€r och nu, det kan lĂ„ta banalt men jag tar vara pĂ„ varje dag. Även de mörka, sĂ€ger Sissi Lindström Andersson.

Bröstcancergruppen i Vimmerby har vattengympa i hÀlsocentralens bassÀng. "Det var jobbigt under pandemin, nÀr vi inte kunde trÀffas."
Bröstcancergruppen i Vimmerby har vattengympa i hÀlsocentralens bassÀng. "Det var jobbigt under pandemin, nÀr vi inte kunde trÀffas."
Bröstcancer

Bröstcancer Àr den vanligaste cancerformen hos kvinnor och utgör cirka 30 procent av all kvinnlig cancer.

Trots att antalet bröstcancerdiagnoser ökat de senaste Ärtiondena har dödligheten minskat och idag överlever nÀra nio av tio kvinnor som drabbas av bröstcancer.

Anledningen Àr förbÀttrade diagnostiska metoder vilket gör att utredningar kan gÄ snabbare och behandling dÀrmed sÀttas in tidigare. Behandlingarna vid cancersjukdom har Àven blivit effektivare.

KĂ€lla: Cancerfonden

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!