Anna Karin Bälter ovärderlig allt-i-allo på gymnasiet

Elever kommer och elever går. Studenter rusar ut år efter år. Men Anna-Karin Bälter i receptionen består. Hon har varit med om alla studentdagar på Vimmerby gymnasium – utom den allra första. Hon ser sig som en allt-i-allo och har jagat rektorer på torget och lärare i Sydamerika för att få betyg kompletta.

Anna-Karin Bälter har varit med om alla studentdagar utom en sedan gymnasiet i Vimmerby startade. "Det är sorgligt när en elevkull försvinner, men det kommer nya", säger hon.

Anna-Karin Bälter har varit med om alla studentdagar utom en sedan gymnasiet i Vimmerby startade. "Det är sorgligt när en elevkull försvinner, men det kommer nya", säger hon.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2023-06-22 18:00
undefined
Anna-Karin Bälter sköter elevregistreringen och alla betygskataloger för nästan alla program på gymnasiet. Det gör studentveckan särskilt jobbintensiv när allt ska sammanställas, knytas ihop och skrivas ut och skrivas på.

– Studentveckan är jobbigaste veckan på hela året när alla betyg ska in och sammanställas. Men det är roligt också och på studentdagen ska det vara klart, då är det en festdag, säger Anna-Karin Bälter när Vimmerby Tidning träffar henne i skolans reception dagen före studentdagen 2023.

Dagen till ära har hon klätt sig i en färgsprakande kostym.

– Jag beställde den hos Maj-Britt Ståhl för några år sen och jag skojade lite med Laila Karlsson, som var studie- och yrkesvägledare, att jag beställt en jättefin sidenklänning till studenten det året – och sen var det den här. Men det är ingen studentkostym. Jag har bara haft den någon gång förut, säger hon och skrattar.

Anna-Karin på expeditionen, eller i receptionen, har närmast blivit en institution på Vimmerby gymnasium. Hon hamnade där bara några år efter att gymnasiets starts 1990

– Jag började i oktober 1993, så jag var inte med på första studentdagen, men från 1994 har jag varit med varje år. Men i fjol missade jag lunchen för det blev lite körigt då med saker som måste fixas med några betyg.

undefined
Anna-Karin Bälter har jobbat på expeditionen och i receptionen på Vimmerby gymnasium sedan 1993. "Min första chef var Stina Lindgren och hon var väldigt bra."

Det är det hon jobbar med när hon inte serverar elever och lärare med i stort sett vad som helst, elevregistreringen och betygsadministrationen. Det senare är särskilt intensivt i slutet av terminen.

– Lärarnas sista dag för att sätta betyg i alla ämnen och kurser var i måndags. Först ska lärarna skriva på, sedan ska alla betygskataloger dras ut och låsas. Sedan går jag igenom alla och ser om det är något jag inte fått in för någon elev. När det är gjort och kompletterat med uppgifter som saknas ska alla betyg dras ut på arkivpapper som rektorn ska skriva på och stämplas med skolans stämpel, förklarar hon.

Det är särskilt viktigt för studenterna i årskurs tre att allt är klart och inskickat. Det händer ständigt att det måste till justeringar i sista stund.

– Jag har jagat Tore Dahlin, som var rektor, när han gick runt torget med studenterna för att få honom att skriva på betyg som ändrats. Och jag har jagat läraren Thomas Svarén när han bodde i Bolivia för att få att få ett betyg påskrivet.

– Det var inte så vanligt med mejl och sms på den tiden, men jag fick kontakt med honom så vi kunde lösa det, berättar hon.

undefined
Många elever kommer till Anna-Karin i receptionen med sina frågor. Maja Karlsson vill veta om konfettirören hon lämnat är godkända. Anna-Karin Bälter har förstås besked.

Maja Karlsson, elev på vård- och omsorgsprogrammet, kommer fram till luckan och undrar över konfettirör som lämnats in till utsparken nästa dag.

– Är de godkända?

Anna-Karin Bälter har koll.

– Ja, det är de. De är ju av papper och inte plast, så det är okej. Det är bra att du tänker på det, säger hon.

Maja Karlsson har precis som de flesta elever haft ganska mycket kontakt med Anna-Karin i receptionen under sina tre år på gymnasiet.

– Det blir ganska mycket man vill veta om några lärare är borta, om det är nån lektion inställd och såna saker, säger Maja Karlsson.

– Och jag får hjälpa till att öppna skåp eller salar ibland, flikar Anna-Karin in.

undefined
Receptionen är en knutpunkt och lite av en mötesplats. Anna-Karin Bälter är van vid det. "Det är inga problem alls för mig att de står där och pratar", säger hon medan skolsköterskan Johanna Berg och läraren Tony Carlsson diskuterar i bakgrunden.

Hennes titel är skoladministratör, men hon ser sig gärna som en allt-iallo.

– De kan komma hit och ställa vilka frågor som helst, så kan jag ta reda på det och jag skickar vidare det tar du med den och så där.

Hon berättar att hon ryckt in och skjutsat elever när det behövts och kört arbetssökande till och från tåget.

– Det bästa är att det är så varierat, det kan hända lite vad som helst. En gång bara en lärare som ville paddla med ett gäng elever för att det var lite halvdåligt väder, men jag som aldrig paddlat förr drog hem och bytte kläder på en halvtimma, sedan paddlade vi i två mil.

Läraren Tony Carlsson kommer förbi. Han menar att Anna-Karins roll inte kan värderas nog.

– Hon är verkligen central, det är på något vis skolans hjärta. Det är viktigt att ha en så öppen och positiv människa i entrén och som är det första man möter på ett gymnasium och hon sätter alltid eleverna i första rummet, säger han.

– Jag har alltid gillat det här och har aldrig känt att det inte är kul att gå till jobbet, kontrar hon.

undefined
Anna-Karin Bälter backar gärna upp eleverna på gymnasiet med det mesta. "Hon har koll och är mycket bra", tycker Kais Alhaffar, Nassim Albinson och Lisa Åberg.

Hennes kontakt med eleverna är omvittnad och den kan hålla i sig i flera år efter examen.

– Kontakten var sämre under pandemin, det var inte alls detsamma. Men visst möter man gamla elever på Ica och pratar en stund. Jag har också några som vänner på Facebook, men jag är inte aktiv där.

Vad känner du när en årskull försvinner i väg på studentdagen?

– Det är alltid sorgligt, men det kommer ju nya!

Anna-Karin Bälter i receptionen på gymnasiet i Vimmerby. "Jag har aldrig känt att det inte är roligt att gå till jobbet", säger hon.
Anna-Karin Bälter i receptionen på gymnasiet i Vimmerby. "Jag har aldrig känt att det inte är roligt att gå till jobbet", säger hon.
Personligt

Anna-Karin Bälter

Ålder: 62 år.

Jobbar som: Skoladministratör.

Bor: Hus på landet i byn Gryssebo utanför Vimmerby.

Fritidsintressen: Djur, natur, bridge och att resa. Har hund och katt och rider också gärna på hästar jag lånar hos en god vän. Har besökt 103 länder. "Zimbabwe var spännande, vi åkte sex mil rakt in i djungeln utan väg, och Madagaskar var också häftigt. Jag har åkt jorden runt på 23 dagar också." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!