Alice, 16, förverkligar sin musikaldröm

Hon är producent, regissör och har själv en av birollerna. 16-åriga Alice Degerman håller i allt i sin uppsättning av Annie, som nyligen hade premiär på Kulturskolan i Vimmerby.

Annies (Ebba Berger) flätor fixas inför generalrepetitionen på Kulturskolans scen i Vimmerby och regissören Alice Degerman kollar datorn.

Annies (Ebba Berger) flätor fixas inför generalrepetitionen på Kulturskolans scen i Vimmerby och regissören Alice Degerman kollar datorn.

Foto: Christer Andersson

Familj2022-03-31 17:00

Scenkläder ska på. Mickarna ska fixas. Flätorna ska flätas. Dekoren på plats. Mobilen ringer. Ljudet checkas. Ljuset. 

Allt ska sitta vid generalrepetitionen av musikalen Annie.

– Nu vill jag att vi ger allt och har roligt, säger Alice Degerman när hon samlar sin unga ensemble på scenen i Kulturskolan i Vimmerby för sista repet innan premiären.

undefined
Alice Degerman håller i alla trådarna. 16-åringen är regissör, producent och spelar själv en av birollerna i den klassiska musikalen.

Mitt under sista terminen i Ankarsrums högstadium har hon lagt sin själ i drömmen att sätta upp sin första musikal.

– Det skulle jag inte rekommendera någon annan, säger hon med ett skratt.

Hennes intresse för musikaler drev henne hit och hon valde den äldsta av dem alla, Annie – en av världens mest kända och älskade musikaler.

Hon gör det tillsammans med åtta barn från elva år och uppåt. Hon hittade dem genom sina kanaler i sociala medier.

– De är så extremt duktiga. Jag är riktigt imponerad av dem. Många av sångerna sjungs på en hög skala som kan vara svår.

Annie uppförs på Kulturskolan i Vimmerby (förra helgen), på Mejeriet i Västervik 3 april och slutligen i bygdegården i Blackstad 9 april. Från just Blackstad kommer Alice, Alde Andersson, Linn Lindersson, Sigrid Holmgren och Emma Göransson.

undefined
Annies (Ebba Berger) flätor fixas inför generalrepetitionen på Kulturskolans scen i Vimmerby och regissören Alice Degerman kollar datorn.

Vägen till premiären har varit lång, med så mycket som måste lösas. Först och främst att köpa licensen för musik och manus från företaget som äger rättigheterna.

– Jag fick hem en låda på 15 kilo med showkit med engelska manus.

Alice valde en klassisk version av musikalen med svenska texter "Annie junior", en familjeföreställning på 45 minuter.

Sedan hösten har tjejerna träffats och repeterat varje vecka, runt 25 gånger totalt.

– Vi har haft så kul tillsammans hela tiden, när vi byggt kulisser och snickrat. Och varje gång har vi fikat 15 minuter, det är viktigt för mig, jag älskar att fika, berättar Alice.

undefined
Ebba Berger spelar musikalens huvudroll som barnhemsflickan Annie.

Musikalens handling rör sig tillbaka till depressionens 30-tal i USA, med en gripande solskenshistoria om den föräldralösa barnhemsflickan Annie. Det är musik, dans, glädje och lite tårar.

– Annie passade väldigt bra. Det är en föreställning med många barn och då lättare att hitta skådespelare. Det är viktigt att lyfta fram att det finns barn som lever i misär fortfarande. Jag tror inte att det är främmande för de minsta.

För att gestalta den miljön krävs tidstypiska kläder i rätta färgtoner och modeller.

– Vi har handlat på second hand, hittat i mormors garderob och jag har sytt en del själv, bland annat Annies röda klänning, berättar Alice.

Ebba Berger, från Ankarsrum, bär inte rödhårig peruk som huvudkaraktären Annie brukar ha, utan har valt att ha två flätor i sitt hår.

– Annie ska se bestämd ut, tycker Ebba och sätter händerna i sidan.

undefined
Allt i allo. Alice Degerman med skruvdragare och keps inför genrepet.

Till genrepet har Alice bytt skepnad och blir barnhemsföreståndarinnans bror, "Rooster" Hannigan, med håret samlat i en snodd under den ljusbruna manchesterkepsen, vit skjorta och väst till de svarta byxorna.

Är det inte lite udda att en 16-årig tjej fastnar för gamla musikaler?

– Jo. Jag har velat sätta upp en musikal ganska länge. Det har stor del i att jag haft årskort på Astrid Lindgrens Värld sedan jag var jätteliten. Hela min uppväxt har jag sett musikalföreställningar där. Kombinationen av teater, sång och dans är väldigt intressant.

Till hösten hopps Alice komma in på Lunds musikalgymnasium. Hennes mål är att så småningom bli regissör.

undefined
1999 hade Sven Bertil Taube samma roll i musikalen som Alice Degerman har nu, även Lotta Engberg var med på Göta Lejon i Stockholm.
undefined
Sigge Fürst (bilden) och Pernilla Wahlgren i spelade i musikalen "Annie" på Folkan 1979.
Musikalernas musikal

Musikalen bygger på den tecknade serien Little Orphan Annie, av Harold Gray, från 1920-talet.

Den spelades första gången på Alvin Theatre, på Manhattan i New York, USA, 21 april 1977. På Broadway visades den hela 2 377 gånger.

Den mest kända låten är "Tomorrow" (i morgon).

Den svenska premiären ägde rum på Folkan i Stockholm 1979, med Sigge Fürst i en av huvudrollerna. 1999 spelades den på Göta Lejon med Sven-Bertil Taube och Lotta Engberg i två av rollerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!