Pensionsorganisationer kräver mer pengar

Sluta lappa och laga och se över pensionssystemet så att det blir mer jämlikt. Det är kraven i en ny rapport som också vill att en höjning av pensionsåldern läggs på is.

Alltför många pensionärer, särskilt kvinnor i arbetaryrken, har svårt att leva på sin pension trots att de har ett långt arbetsliv bakom sig. Arkivbild.

Alltför många pensionärer, särskilt kvinnor i arbetaryrken, har svårt att leva på sin pension trots att de har ett långt arbetsliv bakom sig. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utrikes2021-05-23 18:30

Det främsta problemet med dagens pensionssystem är enligt rapporten att det är underfinansierat och det föreslås därför att pensionsavgiften höjs från 17,21 till 18,5 procent.

Det är Pensionärernas riksorganisation (PRO) och SKPF Pensionärerna som i samarbete med Tankesmedjan Tiden för fram förslag på hur pensionssystemet kan bli mer jämlikt. Ersättningen från den allmänna pensionen är enligt rapportförfattarna i dag alldeles för låg för många pensionärer.

Det uttalade målet med dagens pensionssystem behöver uppnås, det vill säga att minst 70 procent av ett genomsnitt av slutlönen de sista yrkesverksamma åren ska ingå i den totala pensionen. Av detta ska den allmänna pensionen utgöra minst 60 procent. Så är enligt rapportförfattarna inte fallet i dag för många kvinnor med arbetaryrken.

Rapportförfattarna kräver vidare att en höjning av pensionsåldern läggs på is. En sådan reform kräver att det först genomförs förbättringar i arbetsmiljön, trygghetssystemen och en väsentlig höjning av den allmänna pensionen så att alla ges samma möjligheter att kunna, vilja och orka arbeta längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!