De hyr sommarhus i sin hemstad

Cecilia Petterssons familj är en av många som i år planerat en annorlunda semester. Familjen bor till vardags i Stockholm och under en semestervecka hyr de sommarhus – i Stockholm.

Folk söker sig återigen till sajten Airbnb för att hyra bostäder i sommar. Arkivbild.

Folk söker sig återigen till sajten Airbnb för att hyra bostäder i sommar. Arkivbild.

Foto: Airbnb/AP/TT

Resa2020-07-15 01:20

Antalet bokningar av korttidsboenden via sajten Airbnb har tagit fart igen, meddelar det amerikanska bolaget. Den 8 juli gjordes fler än en miljon bokningar världen över, vilket är första gången på över fyra månader.

Några tydliga trender kan ses bland bokningarna, bland annat att fler gäster väljer att inte resa långt. Över hälften av bokningarna var inom 50 mil från hemmet. Cecilia Pettersson och hennes familj har valt att semester betydligt närmare än så.

Villa med pool

Till vardags bor Cecilia Pettersson och hennes son i Solna strax norr om Stockholm, hennes pojkvän med två barn bor på Gärdet i centrala staden. Under en gemensam semestervecka bor de i en villa med pool i Älvsjö – cirka 15 minuter med bil hemifrån.

– Det är på grund av corona. Vi brukar alltid annars åka utomlands men jag har hög risk att bli sjuk om jag får corona och jag vill inte vara med barnen på en strand bland jättemycket folk. Då bestämde vi oss för att hyra ett hus i stället, säger Cecilia Pettersson.

Det visade sig att fler haft samma tanke. Ytterligare en trend som Airbnb har sett bland bokningarna är att två tredjedelar bokar boende utanför städer. Lantliga stugor har inte varit helt lätt att boka i Sverige i år. Redan i april började Cecilia och hennes familj leta.

– Vi kollade i hela Sverige men det var väldigt svårt att hitta någon som ville hyra ut. Jag misstänkte att många skulle vilja semestra hemma och att det skulle vara svårt att hitta någon med ett hus ledigt, säger Cecilia Pettersson.

Lite lyxigare än hemma

Familjens viktigaste kriterium var att huset skulle ha en pool. I slutänden fick de justera sin semester lite för att boendet skulle passa.

– Vi har mest hängt vid huset den här veckan. Barnen har badat en himla massa och vi har grillat. Egentligen har det varit som hemma fast lite lyxigare med altan och pool, säger Cecilia Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!