"Ställ in Brommas avveckling"

Miljöpartister kan ha firat med tårta för tidigt. Riksdagens trafikutskott begär att regeringen ska vänta med beslut om att avveckla Bromma flygplats. Den ansvarige ministern tänker dock låta utredningen som ska förbereda en nedläggning arbeta på.

För en månad sedan meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en pressträff att de vill avveckla Bromma flygplats. En majoritet i riksdagens trafikutskott vill bromsa beslutet. Arkivbild.

För en månad sedan meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en pressträff att de vill avveckla Bromma flygplats. En majoritet i riksdagens trafikutskott vill bromsa beslutet. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2021-05-27 15:17

– Vi har tillsatt en utredning och då får riksdagen ge sig till tåls, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Eneroth och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) meddelade på en pressträff den 21 april att regeringen vill avveckla Bromma flygplats och utreda en flytt till Arlanda.Utredningen ska vara klar den sista augusti.

Men protester började genast höras i trafikutskottet och företrädare ute i landet oroade sig för att deras förbindelser med Stockholm skulle försämras om alla ska trängas om rimliga start och landningstider på Arlanda.

Bromskloss fram

En majoritet i trafikutskottet föreslår nu i sitt betänkande om luftfartsfrågor ett tillkännagivande till regeringen om Brommas framtid.

– Det här blir en bromskloss för det kanske lite förhastade besked som regeringen kom med den 21 april, säger Anders Åkesson, trafikpolitisk talesperson för Centerpartiet om den praktiska effekten av utskottets förslag.

Huvudbudskapet är att det är oseriöst att ta beslut om Bromma mitt i pandemin, när ingen riktigt vet vad som sker med flyget efter pandemin. Dessutom måste en plan om hur Arlanda kan utökas och utvecklas tas fram före det att man ens ska fundera på att vinka adjö till Bromma. Den planen vill utskottet se regeringen leverera senast i december i år.

Utskottets majoritet framhåller att "Bromma flygplats ska fortsätta vara en modern flygplats och att beslut om Bromma flygplats framtid tidigast bör tas när flyget återhämtat sig och tillförlitliga prognoser avseende flygets utveckling kan göras."

Tillkännagivanden är en form av uppmaningar som regeringen på något sätt måste svara på.

Lägg ner!

– Jag förväntar mig att regeringen följer riksdagen. Det naturliga vore att lägga ner utredningen (om att avveckla Bromma), säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna.

Men regeringen tänker inte blåsa av utredningen, enligt Tomas Eneroth. När regeringens utredning är klar ska regeringen ha en dialog med riksdagen om resultaten, inför ett beslut om Bromma.

– Om utskottet är angeläget om att se att det går att säkra kapaciteten på Arlanda är det väl bara bra att vi har en utredning som ska se till det, säger Eneroth.

Han syftar på att ett tungt direktiv till utredaren Magnus Persson är att se till att Arlanda har kapacitet nog för att ta emot den trafik som idag flyger på Bromma. Det handlar om allt från lokaler, banor, och kommunikationer till och från flygplatsen. Han ska också läsa in sig på prognoser om flygets framtid.

Men oppositionen vill inte riktigt tro på att regeringen vill något annat än en nedläggning.

– Tårtpåhittet och respektlösheten har skapat oro, säger Maria Stockhaus och syftar på att flera MP-företrädare firade med tårta i sociala medier när regeringen meddelade att den vill avveckla Bromma.

Fakta: Processen

21 april: Regeringen meddelade att den vill avveckla Bromma flygplats och flytta trafiken till Arlanda.

27 april: En utredning tillsätts med Trafikverkets ordförande Magnus Persson vid spakarna. Han ska, bland många andra frågor, gå igenom hur kapaciteten på Arlanda kan säkras för att klara trafiken från Bromma.

Förutom inrikeslinjer handlar det om ambulansflyg, bland annat.

Tillgången på slottider, det vill säga avgångs- och landningstider på mornar och kvällar, kan bli ett problem för inrikesflyget.

Kommunikationer till och från Arlanda behöver förstärkas.

27 maj: Trafikutskottet föreslår ett tillkännagivande till regeringen att vänta med avvecklingsbeslut till efter pandemin och begär en plan för hur Arlanda ska utökas och utvecklas före årsskifter 21/22-

31 augusti: Regeringens utredningen ska vara klar.

Hösten 2021: Regeringen tar ställning till utredningen och om det är möjligt att ta bort Bromma från basutbudet av flygplatser. Ett beslut kan dock bli fördröjt.

Efter ett avvecklingsbeslut har Swedavia 36 månaders uppsägningstid gentemot Stockholms stad för avtalet om Bromma.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!