Husägare ansvariga vid jordskred: "Få som vet"

Fastighetsägare kan bli skadeståndsskyldiga vid jordskred. Men lagstiftningen står i vägen för den som vill förebygga skred, visar en ny rapport.

Jordskred i Bergslia i Norge i januari i fjol.

Jordskred i Bergslia i Norge i januari i fjol.

Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT

Olyckor2023-01-15 18:52

Jordskred och ras riskerar att bli vanligare, visar beräkningar från Statens geotekniska institut (SGI) och MSB. I en ny rapport har SGI undersökt vilka möjligheter som samhället har att hantera och förebygga företeelserna. Rapporten visar att möjligheterna är begränsade, och att enskilda fastighetsägare riskerar att bli särskilt utsatta.

Fastighetsägaren har nämligen fullt ansvar, både ekonomiskt och juridiskt, för att skydda sig mot klimatförändringar. Det innebär bland annat att den kan bli skadeståndsskyldig vid ett jordskred.

Samtidigt är det svårt för den som faktiskt vill förbereda sig att göra någonting åt det. Det finns bidrag att söka för förebyggande arbeten, men kruxet är att de måste sökas av kommunen. Och kommunen får inte gynna en enskild fastighetsägare.

– Det här ställer till det en hel del. För sedan åt andra hållet – om kommunen vill göra förändringar på ett större område med fler fastighetsägare, då får man inte alltid tillgång till allas tomter. En enskild fastighetsägare kan säga nej, säger Yvonne Rogbeck, chef för strategi och internationella samarbeten vid SGI.

Just nu arbetar SGI tillsammans med myndigheter, länsstyrelser och flera kommuner längs Göta älv för att lösa frågan. Framöver hoppas Rogbeck att det går att få till liknande samarbeten på fler håll i landet.

Fakta: Så kan du undvika jordskred

Lägg inte stora jordmassor på tomten, särskilt inte nära sluttningar. Principen gäller i viss mån även tunga fordon.

Var extra uppmärksam när det regnar. Vattenmassor kan öka trycket på en slänt och orsaka skred.

Ett utpekat område i MSB och SGI:s rapport är Mälardalen. I takt med att jorden värms upp tros jordskred bli betydligt vanligare här.

Den största farozonen är Göta älvs dalgång och utlopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!