Torka minskade skörden – regnen kan förvärra

Årets svenska spannmålsskörd blir 15 procent mindre än förra året, förutspår Jordbruksverket. Jämfört med genomsnittet de senaste fem åren väntas skörden bli 5 procent mindre, eller ännu sämre, och dessutom med nedsatt kvalitet.

Jämfört med genomsnittet de senaste fem åren väntas spannmålsskörden bli 5 procent mindre i år. Arkivbild.

Jämfört med genomsnittet de senaste fem åren väntas spannmålsskörden bli 5 procent mindre i år. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lantbruk2023-08-14 08:09

Prognosen bygger bara på väderdata till och med sista juli, så det kraftiga och ihållande regnandet i början av augusti har inte tagits med i beräkningen.

– Det vädret vi har haft nu i augusti gör ju att läget sannolikt är sämre, åtminstone när man pratar om kvalitet, och möjligen även volymer, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets jordbruks- och analysavdelning.

Både kvaliteten och volymerna påverkas av hur snabbt man kan komma ut på fälten och tröska och skörda och då får det inte vara för blött i markerna.

I själva verket hade lantbrukarnas drömväder varit precis tvärtom, påpekar Lantbrukarnas riksförbund (LRF), det vill säga svalka och regn i maj–juni och sol och värme i juli–augusti.

"Nu får vi både torkeffekter och försämrad kvalitet när skörden väl kan bärgas", säger Manuel Ferrer vid LRF i en skriftlig kommentar.

Sämre kvalitet kan exempelvis leda till att brödspannmål nedklassas till foder, att havren blir missfärgad och att maltkornen får problem med grobarheten.

Oron präglar

Lönsamheten för svenska lantbrukare kommer att påverkas, men för konsumenterna är det mer avgörande hur spannmålsskörden blir internationellt.

– Sveriges skörd är oerhört liten i sammanhanget och påverkar priserna väldigt lite. Vi producerar två procent av den europeiska spannmålsskörden, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef hos Lantmännen.

Världsmarknadspriset är präglat av stor politisk oro, konstaterar han. Det sköt i höjden vid krigsutbrottet i Ukraina och har visserligen fallit en del sedan dess men ligger kvar på en förhöjd nivå.

– Vi har en situation som är präglad av oro: Hur mycket spannmål kommer vi att få ut från Svarta havet? Ryssland är världens största exportör av vete i dag och om leveranserna ut från Ryssland blir stoppade, då kommer det att få en effekt. Den oron ser vi i priserna.

Osäker prognos

I Sverige har torkan under försommaren lett till lägre avkastning för grödor som såtts under våren. För de höstsådda grödorna har det gått bättre under torkan, men även de har påverkats.

Totalt väntas årets skörd av spannmål bli 4,9 miljoner ton, men Jordbruksverket understryker att prognosen är betydligt mer osäker än normalt.

I slutet av veckan ska Jordbruksverket lämna en uppdaterad lägesrapport till regeringen, då även augustivädret vägs in.

– Generellt är det för tidigt att säga. Men det har varit ogynnsamt och de som har påverkats mest är den grovfoderbaserade animalieproduktionen som kanske inte fick en andra vallskörd i princip på grund av torkan och som nu har hoppats på en god tredje skörd, men som är beroende av att kunna komma ut på fälten och skörda, säger Andreas Mattisson.

Fakta: Skördeprognos 2023

Den totala spannmålsskörden väntas bli 4,9 miljoner ton, varav 2,8 miljoner ton är höstvete och 1 miljon ton är vårkorn.

Trots att det odlats höstvete på större arealer väntas skörden bli 6 procent mindre än förra året. Skörden av vårkorn väntas bli 28 procent mindre än förra året.

Totalskörden av oljeväxter väntas bli 0,4 miljoner ton, vilket är 4 procent lägre än förra årets skörd.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!