Mjukstart för Svantesson i Bryssel

Frukosten blev betydligt hetare än de formella samtalen vid det första svenskledda ministermötet i Bryssel under vårens ordförandeskap i EU. Olika åsikter råder om hur EU ska svara på USA:s gigantiska IRA-stöd – men också enighet om att jobba ihop.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

Foto: AP/TT

EU2023-01-17 10:44

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) fick äran att klinga i klockan för årets första ministermöte under det ordförandeskap i ministerrådet som Sverige inledde den 1 januari.

Lite nervöst var det. En tjänsteman sågs bita på naglarna i bakgrunden och på presskonferensen råkade ministern två gånger om kalla EU-kommissionären Dombrovskis för Vladis i stället för Valdis – men egentligen var allt väldigt stilla.

Tisdagsmötets formella dagordning var kort och tämligen innehållsfattig. Det fick både Tyskland och Frankrike att bara delta på lägre nivå, utan ordinarie finansministrarna Christian Lindner och Bruno Le Maire.

USA och IRA

De hetaste samtalen ägde i stället rum under en extralång frukost då ministrarna framför allt diskuterade USA:s stora stödpaket IRA.

Mångmiljardpaketet har hyllats för sitt sätt att stötta den gröna omställningen, men har också väckt stor oro inom EU för att amerikanska subventioner ska snedvrida konkurrensen och locka europeiska företag att utvandra över Atlanten i stället.

Frågan är om EU ska svara med egna subventioner och i så fall på vilket sätt. Som ordförandeland i ministerrådet försöker Sverige undvika att säga varken bu eller bä.

– Målbilden är för alla att det ska gynna både USA och oss, att tillväxten ska öka och att vi ska ställa om på ett sunt sätt. Det är målbilden, men verktygen och metoderna ser lite annorlunda ut när det gäller förslagen från olika länder, säger Svantesson efter mötet.

"Ska kunna enas"

Hon beskriver ändå stämningen bland ministrarna som god.

– Klimatet är väldigt bra. Ekofin (EU:s finansministermöten) är ju verkligen en gemenskap där man har stor respekt för varandras skiljaktigheter. Vi har gjort svåra saker förut. Jag är säker på att vi ska kunna enas om något även den här gången, säger Svantesson.

Ett första åtgärdsförslag från kommissionen väntas den 1 februari. Konkurrensansvariga viceordföranden Margrethe Vestager har inför det brevledes bett om svar från alla medlemsländer om hur de ser på statsstödsfrågan.

Möte med Tai

Parallellt pågår ständiga kommissionssamtal om IRA med USA – exempelvis i form av ett möte i Bryssel under tisdagen med USA:s handelsrepresentant Katherine Tai.

– Vi måste göra ytterligare framsteg i förhandlingarna, annars kommer vi att ställas inför ännu hårdare krav på att svara. EU skulle vilja undvika det, för det är problematiskt att ta vägen genom diskriminerande subventioner och skatterabatter. I stället borde EU och USA bygga en öppen transatlantisk marknadsplats, sade finansansvarige förste vice kommissionsordföranden Valdis Dombrovskis på en kort pressträff efteråt.

– När EU och USA arbetar tillsammans skapar vi historia – det är helt rätt och precis så som jag ser på det, svarade Tai.

Fakta: Svenskledda ministermöten

Under Sveriges tid som ordförandeland i EU:s ministerråd från den 1 januari till den 30 juni kommer svenska ministrar och tjänstemän att leda en lång rad möten i Bryssel, Luxemburg och Stockholm.

Undantagen är EU:s toppmöten – som leds av rådsordförande Charles Michel – samt utrikes- och försvarsministrarnas möten där utrikeschefen Josep Borrell sitter som ordförande. Även eurogruppen – där dock Sverige inte ingår – har en egen mötesordförande i Paschal Donohue.

Tisdagens finansministermöte var det första svenskledda ministermötet under våren. Härnäst följer EU-ministrarnas möte i Bryssel nästa tisdag och ett informellt ministermöte för justitie- och inrikesministrarna i Stockholm mellan onsdag och fredag nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!