Ørsted rasar efter stoppade USA-projekt

Den danska energijätten Ørsted redovisar en förlust på 19,9 miljarder danska kronor för årets första nio månader. Vändningen beror på stoppade projekt i USA. Aktien rasar runt 20 procent efter beskedet.

Ørsted tvingas till gigantiska nedskrivningar i USA. Arkivbild.

Ørsted tvingas till gigantiska nedskrivningar i USA. Arkivbild.

Foto: Wayne Parry/AP/TT

Energi2023-11-01 06:18

Storförlusten kan jämföras med en vinst på 15,3 miljarder för samma period 2022.

Omsättningen för de första tre kvartalen i år landade på 64,9 miljarder, en minskning med 33 procent jämfört med fjolåret.

Ørsted, som till hälften ägs av danska staten, meddelar också att man stoppar projekten Ocean Wind 1 och Ocean Wind 2 i USA.

Nyheterna slog hårt mot Ørsted-aktien på Köpenhamnsbörsen. Aktien backade på onsdagen runt 20 procent.

Redan i augusti meddelade Ørsted att man skulle skriva ned värdet på flera amerikanska vindprojekt – däribland Ocean Wind 1 – med minst fem miljarder kronor.

Men nu visar sig det totala värdet på nedskrivningarna för de första nio månaderna landa på 28,4 miljarder, skriver Ørsted, som också varnar för fortsatta effekter resten av året.

Då hjälper det inte att de havsvindparker som är i drift fördubblat sitt överskott till 13 miljarder kronor.

Skälet till de stoppade projekten i USA är bland annat problem med leveranskedjorna och stigande räntor, enligt bolaget.

Kostnadsökningarna slår hårt mot den för Danmark så viktiga vindkraftsindustrin. Totalt har Ørsted-aktien tappat 80 procent från alla tiders toppnotering i början av 2021. Den större konkurrenten Vestas har under samma tid backat 50 procent på börsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!