Så undviker du dyra missar vid husköpet

Köpa grisen i säcken eller låta en kunnig besiktningsman kolla huset noga innan du skriver på? Nu när det är rusning efter villor och fritidshus så har också besiktningsmännen fullt upp.

En besiktningsman undersöker ett sommarhus. Arkivbild.

En besiktningsman undersöker ett sommarhus. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-18 13:35

Dyrt, kan tyckas, för den som tvekar inför att låta en besiktningsman kolla huset man står i begrepp att köpa.

En undersökning som beställs av en köpare, gjord av en certifierad besiktningsman, kostar ofta mellan 7 000 och 15 000 kronor. Men det beror på vad besiktningen omfattar och vad det är för slags hus, berättar Johanna Lindström på Anticimex.

– Nu när det är så bråttom på marknaden är det vanligt att säljare låter besiktiga huset. Då kan köparen också använda den besiktningen, men köparen kan också låta göra en egen, säger hon.

Det blir lättare att ta ett så stort beslut som ett husköp om man vet vad som behöver prioriteras, och vad det kan kosta att åtgärda fel och brister, säger Johanna Lindström.

Den som struntar i kontrollen kan överraskas av betydligt större kostnader senare, förklarar Björn Edebrand, vd i branschorganisationen SBR Byggingenjörerna.

– En besiktning ger underlag för vad man köper, så att man kan ta ställning, säger han.

Kostnader för fel

Martin Bjerking är besiktningsman och ordförande för SBR:s överlåtelsegrupp, och utbildar också andra besiktare. Han berättar att han brukar börja med att intervjua säljaren om vad som gjorts för underhåll och reparationer på huset, och när.

– Sedan går vi runt, och jag tittar i alla utrymmen som det går att komma in i, säger han.

Magnus Larsson, besiktningsman och servicechef på Anticimex, förklarar att det finns tre områden som besiktningsmannen kollar extra noga.

– Taket, grunden och våtutrymmena, de är mest skadedrabbade, säger han.

Besiktningsteknikerna kryper i grundar och klättrar på vindar, och kollar överallt där det går att komma åt. Men de gör inga stora hål för att kolla bakom väggar eller liknande, förklarar Martin Bjerking och Magnus Larsson. Den vanliga överlåtelsebesiktningen brukar inte heller avse installationer som el, rökkanaler och vatten, det måste kollas av specialister på området, förklarar de.

De berättar att de använder sina sinnen – syn, lukt och hörsel.

– Alla hus har risker, och alla hus har mögelsporer. Men det behöver inte alltid innebära bekymmer, säger Martin Bjerking.

Protokoll med risker

Kunden får efter undersökningen ett protokoll där husets "hälsostatus" är dokumenterat. En del är okej, annat kan innebära skaderisker på sikt och något måste kanske fixas på en gång.

Nu, när husköpen måste gå snabbt när det är rusning och priserna blir så höga, kan det vara svårt för köpare att förstå innebörden och konsekvenserna av "hälsokontrollen", men det hjälper besiktningsmannen till med, förklarar Magnus Larsson.

Men frågan är hur man ska tänka då man anlitar en besiktningsman. Det finns många, också fristående företag. Både Anticimex och SBR rekommenderar att man ska välja en erfaren besiktare, och gärna ta referenser.

– Jag skulle säga att det viktigaste är att besiktningsmannen är utbildad och godkänd eller certifierad, och att det finns en ansvarsförsäkring om besiktningsmannen gör fel, säger Martin Bjerking.

Fakta: Undersökningsplikt och upplysningsplikt

Husaffärer har lite speciella regler, som innebär höga krav på säljaren att upplysa om kända fel, och än högre krav på köparen att undersöka fastigheten.

Därför ligger det både i köpares och säljares intresse att anlita besiktningsmän.

Säljare kan ofta teckna en så kallad dolda fel-försäkring, som ersätter skador vid dolda fel, det vill säga fel som inte kunnat upptäckas vid besiktning och som man inte kunnat förvänta sig utifrån husets ålder och skick. Då en sådan tecknas görs en besiktning av huset.

Källa: Anticimex och SBR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!